Van moeder naar oma, oma vertelt

Als je oma wordt

Als je moeder wordt start er een spannende tijd voor je, alles is nieuw en er komt een hoop op je af. Hoe is het dan als je dochter moeder wordt en jij oma? Dat lijkt mij heel gek. Kim vroeg het haar moeder.

Als je oma wordt

Oma vertelt

Wat is nou het verschil tussen moeder en oma zijn?

Toen jij, mijn dochter, werd geboren ging er een kamertje in mijn hart open. Ik zeg altijd “jij bent mijn bloed en ik voel wie en wat jij bent”. Ik weet wanneer je niet lekker in je vel zit of iets verbergt. We hebben dezelfde handen, voeten en hetzelfde sterrenbeeld. Begrijpen elkaar zonder woorden. We hebben veel samen gedeeld, goede dingen en ook slechte dingen.  Wat onze band alleen maar sterker heeft gemaakt.

Ik had mij erbij neergelegd dat ik geen oma zou worden

Ik wilde altijd Oma worden. Ik kon mij gewoon niet voorstellen dat mijn dochter geen moeder zou willen worden, maar jij wilde niet. Ik heb mij er uiteindelijk maar bij neergelegd dat ik geen oma zou worden. Net toen ik er aan gewend was om geen Oma te zijn…toen kwam zij: mijn kleindochter. Een klein superblond (terwijl ik zo hoopte op een rode) verlengstukje van mijn dochter.

Wat is het verschil tussen een moeder en oma?

Mijn klein dochter was geboren. En daar zie ik mijn dochter borstvoeding geven. Op dat moment stond voor mij de tijd stil. Eigenlijk is er niks veranderd vergeleken toen. De natuur blijft hetzelfde. Opvoeden blijft hetzelfde.

Mijn kleindochter heeft een ander kamertje geopend. Het voelt wel net als toen, het verschil is, denk ik, dat ik nu heerlijk de tijd en het geduld heb. Ik zie alles anders dan toen ik jong was. Ik wilde nog zoveel toentertijd, nu geef ik al mijn aandacht aan mijn kleindochter. Al mijn leerfases van door de jaren heen bieden mij dat ik weet wat wel en niet te doen. Er is ook wat veranderd in de relatie met mijn dochter. Voor haar ben ik nog meer haar vraagbaak geworden, wat ik overigens totaal niet erg vind.

Helaas hebben de moeders van nu andere zorgen en werk dan in mijn tijd. De levensstandaard en het -tempo ligt hoog. Wat jammer is. Ik vind dat er meer genoten moet worden van de kleine dingen, het gaat allemaal al zo snel. ik voel mij dan ook een rijk mens.

Fietsstoeltje bobike achterstoeltje op frame

Nikita is het mooiste cadeautje dat ik ooit gekregen heb.

Please follow and like us:

Post Author: mamasmind

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *