Mooi mondkapje dragen

Wie had gedacht dat de mondkapjes ooit zo aanwezig zouden zijn in ons dagelijks leven. Zagen we het voorheen vooral in Aziatische landen en natuurlijk bij de tandarts, moet je ze nu ook zelf op. Althans, vanaf 1 juni, waarmee je met het openbaar vervoer gaat dragen. In het ov is per 1 juni een (niet-medisch) mondkapje dragen verplicht. Een mondkapje dien je zelf te regelen, dan ga je het liefst een mooi mondkapje dragen. Hoe kom je aan herbruikbare mondkapjes die mooi zijn en die veilig zijn om te dragen?

Mooi mondkapje dragen

Gepersonaliseerde mondkapjes

Een mondkapje hoeft niet saai te zijn, je kan al uit heel veel diverse designs kiezen. Zoals bij Tadaaz, daar hebben ze gepersonaliseerde mondkapjes. Handgemaakt, van allerlei mooie stoffen. Je kunt kiezen uit allerlei dierenprints (panter, zebra) maar ook bijvoorbeeld camouflage of met cactussen. Voor kinderen zijn er ook heel schattige of juist stoere. Zoals een eenhoorn of een grote leeuwenbek.

Ook kan je je eigen fotouploaden en zo je mondkapje helemaal personaliseren, bijvoorbeeld met je naam erop.

Mooi mondkapje dragen

Filter of wegwerp mondmasker gebruiken

Als filter in het mondkapje kun je bijvoorbeeld een dubbelgevouwen keukenrolpapier doen. Twijfel je over de veiligheid, dan kan je ook onder het mooie mondkapje een wegwerpmondkapje dragen.

Medische mondkapjes versus niet-medische mondkapjes

De medische mondkapjes voldoen aan allerlei criteria, waardoor ze echt goed beschermen. Een niet-medisch mondkapje beschermt minder goed, maar zorgt er voor dat hoest- en niesspetters en snottebellen niet buiten het mondkapje komen. De mondkapjes van Tadaaz zijn niet medisch, maar je kan er wel een filter in plaatsen voor extra veiligheid. Daarnaast draag je ze maximaal 40 uur en was je ze daarna uit op 60 graden.

Een medisch mondkapje heeft een CE-markering, daar aangeeft dat het filter geschikt is ter bescherming. Deze filters worden benoemd met FFP (Filtering Facepiece Paricle). De FFP-maskers waar dus veel over gesproken worden.

Een niet-medisch mondkapje is dus geen gecertificeerd masker en zou dus voldoen voor het OV. Echter, nie alles mag, een sjaal voldoet niet. Maar een zelfgemaakt katoenen mondkapje wel.

Mooi mondkapje dragen

Hoe zet je een mondkapje goed op?

Als eerste is de handhygiene weer belangrijk. Was eerst je handen met water en zeep, voordat je het mondkapje aanraakt. Het mondkapje pak je vervolgens niet bij het masker vast, maar bij de elastieken of touwtjes waarmee je het omdoet. Je vermijdt aanraking met het mondkapje zelf. Het mondkapje dient goed aan te sluiten, dus trek eventueel het elastiek wat strakker aan.

Mondkapje afdoen

Ook bij het afdoen is de handhygiene weer van belang. Was weer eerst je handen met water en zeep, voordat je je mondkapje afdoet. Raak hierbij niet het mondkapje zelf aan, maar enkel de band (elastiek of touw) waarmee je hem om hebt. Zorg ook dat het mondkapje dan niet met de buitenkant je gezicht aan raakt.
Na elk gebruik wassen op 60 graden met een volledig wasprogramma.

Mooi mondkapje dragen

Mondkapjes wegwerp

De wegwerp mondkapjes die je éénmalig gebruikt, moet je weggooien bij restafval. Dus niet bij oud papier.

Bekijk ook:

Wat vertel je kinderen over het Coronavirus

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

2 gedachten over “Mooi mondkapje dragen

  • 25 mei 2020 om 21:46
    Permalink

    Ik dacht dat kinderen onder de 13 jaar geen mondkapjeshoeven te dragen.
    Of heb ik het mis…

    Beantwoorden
    • 3 juni 2020 om 18:48
      Permalink

      Dat heb je goed alleen sommige kinderen zijn risicogroep daarbij vinden ouders het fijn. En in Duitsland is het geloof ik vanaf 6 jaar

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *