Nachtlampjes voor de slaapkamer

De tijd van het vele binnen zitten is hopelijk voorbij. Is het niet de lockdown en de quarantaines die ons binnenhouden. Is het wel het enorme winterse weer in april, dit jaar. Ik kijk uit naar het moment dat we weer kunnen rekenen op warme avonden, waarbij we lang buiten kunnen zitten in de achtertuin. Vuurtje aan, voetjes omhoog en een boek op schoot. Nu nog maar lekker in bed een boek lezen.

led lamp
Tafellamp

Bij onze slaapkamerinrichting hebben we uiteraard ook aan nachtlampjes voor de slaapkamer gedacht. Waar let je op als je een nachtlampje koopt voor jezelf? En voor de kinderkamer? Bij Directlampen.nl heb ik heel mooie nachtlampjes gespot. Een tafellamp past overigens ook heel mooi op je nachtkastje, dus laat je niet beperken bij winkels door het nachtlampjes aanbod. Het zwarte nachtkastje op de foto (met de houtentrap en het schilderij van het melkmeisje, hieronder) komt van de Ikea. Ook al zie je dat er niet aan af, een strak zwart tafellampje (zoals op de foto hierboven) er op zetten en je hebt meteen een heel andere sfeer. De combinatie met zwart en blauw is heel trendy. Afgemaakt met een canvas doek van het beroemde Melkmeisje of het Meisje met de parel aan de muur; je slaapkamer kan dan ook meteen mee in de TV Wonen van dit seizoen.

slaapkamer nachtlampje
Slaapkamer zwart blauw

Boek lezen voor het slapen

Een boek lezen voor het slapengaan helpt je ontspannen. Het maakt je gedachten even vrij, waardoor je makkelijker in slaap valt. Voor het slapen gaan vind ik het fijn om nog even een boek te lezen in bed. Dankzij de lockdowns afgelopen jaar hebben we zoveel voor de tv gezeten, Netflix stond bijna elke avond aan. Er waren echt leuke series bij. Mijn favoriet toch wel Bridgerton. Het biedt mij eigenlijk veel meer voldoening om ’s avonds nog even een boek erbij te pakken, dan voor de tv te zitten. Beetje op tijd naar boven, nog even in bad of onder de douche en met een boek op bed.

ballon nachtlampje
Foto: Directlampen.nl

Slaapexperts adviseren een rustige avondroutine voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Waarbij je dagelijks nog een paar pagina’s leest voordat je gaat slapen. Bij onze kinderen doen we dat ook. Het avondritueel bestaat voor hen uit: in bad of douche, tandenpoetsen en nog een verhaal (voor)lezen. Waarom zou je het zelf ook niet zo doen? De kamer opruimen en inrichten zoals je hem zelf mooi en fijn vindt is ook heel belangrijk. Kinderen laten mee beslissen over inrichting van hun slaapkamer is ook belangrijk, als ze er oud genoeg voor zijn, maar goed als je zelf wel controle houdt. Wordt het niet te druk. Kinderen slapen beter in een kamer waar ze zichzelf fijn en veilig voelen. Samen dekbed uitzoeken of een behang voegt al veel toe. En natuurlijk de favoriete knuffel, in bed.

meidenkamer

Vaak genoeg wordt er benoemd dat het blauwe licht van tv en smartphone niet goed is voor het slapen. Een papierenboek daarentegen heeft de voorkeur. Ik heb echter niet altijd zin om een boek te beginnen, de tv is zoveel makkelijker om even aan te zetten. Begin ik aan een boek, dan kan ik niet meer stoppen met lezen. Dan kijk ik alweer uit naar het moment dat ik het boek erbij kan pakken. Een goed nachtlampje is dan ook essentieel in de slaapkamer.

Waar op letten als je een nachtlampje koopt?

nachtlampje zwart
Foto: Directlampen.nl

Bij een nachtlampje uitzoeken let je natuurlijk op het design, is het mooi? Maar een aantal dingen zijn erg handig om op te letten.

 1. functioneel gebruik (zit er een schakelaar op)
 2. batterijen of stroom
 3. ledverlichting

Een nachtlampje met een schakelaar, waar jezelf goed bij kan is ideaal. Je wilt niet uit bed hoeven stappen om het licht uit te doen. Voor heel kleine kinderen wil je misschien niet dat ze er zelf bij kunnen. Op een kinderkamer kan je de keuze maken om juist wel het lampje wat verder van het bed te plaatsen, zodat er geen kans is op verstrikken met het snoer, of dat kinderen met het lampje gaan spelen. Voor wat oudere kinderen geldt dat dan weer niet. Die laat je wellicht nog even in bed lezen, totdat ze gaan slapen.

jongenskamer jungle behang

Wil je een lampje op batterijen, een met een accu of heb je naast je bed een nachtlampje stopcontact voor een lampje met stekker? Een lampje op batterij of accu kun je neerzetten waar je wil. Als er een stopcontact voor nodig is, dan heb je altijd stroom, wat mijn voorkeur heeft. Want, je zult net zien dat de baterijen op zijn of dat de accu leeg is, wanneer je kind naar bed gaat. Ook voor jezelf wil je niet afhankelijk zijn van de accu of batterijen. Het is wel weer wat lastiger, als je geen stopcontact direct in de buurt van de plek hebt, waar je het lampje wilt plaatsen. Al kan een verlengsnoer al snel soelaas bieden.

Als je op zoek gaat naar een energiezuinig lampje kom je al gauw op led-verlichting uit. Daarnaast is een leeslampje bij je bed veel brandveiliger wanneer het ledverlichting is. Ledverlichting wordt namelijk niet warm. Hiermee voorkom je de kans dat wanneer je kussen te dicht bij het lampje schuift, brand kan vatten.

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

2 gedachten over “Nachtlampjes voor de slaapkamer

 • 9 juni 2021 om 12:38
  Permalink

  Wat leuk! Ik ben helemaal fan van de luxe hanglamp die jullie hebben in de grote kamer. Erg leuk!

  Anne

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *