Nederland leest junior – Borealis 2019

Greta Thunberg is niet de enige die bezig is met het klimaat. Ook de kinderen bij jou op de basisschool en de buurt zijn steeds bewuster van wat de gevolgen zijn van hoe wij nu leven op het klimaat. Marloes Morshuis schrijf de eco thriller Borealis. Het gaat over 180 kinderen die de wereld moeten gaan redden, een soort moderne Ark van Noach.

Ik vertel je ook meer over Nederland Leest (Junior) 1 t/m 30 november 2019.

Borealis Nederland Leest Junior

Aurora Borealis

De hoofdpersoon in Borealis is de Nederlandse Joppe. Hij is een van de honderdtachtig kinderen van over de hele wereld die is uitgekozen, door een geheim trio, om de wereld te gaan redden. In een privé jet zijn ze naar Borealis gevlogen en in een zeer luxe kamp ondergebracht.

Wie bekend is met de term Aurora Borealis, weet dat dat het Noorderlicht betekent. De kinderen worden gebracht naar Alaska, maar dat weten zij in eerste instantie zelf ook nog niet. Wel zien zij ook al gauw het Noorderlicht.

Borealis de moderne Ark van Noach

Joppe is ontvoerd – en niet alleen hij. In het koude, afgelegen Borealis wachten 180 kinderen van over de hele wereld op hun lot, bewaakt door de Crew en beheerst door de Trias. Het trio dat zich kleedt als monniken en de kinderen vertelt over de naderen klimaatramp, welke het eind van de huidige wereld kan betekenen.

In Borealis ontbreekt het de kinderen aan niets – maar de regels zijn streng en de hekken hoog. Als de kinderen horen waarom ze zijn weggerukt uit hun vertrouwde omgeving, realiseren ze zich dat hun lot verbonden is met dat van de wereld. De Trias heeft hen uitverkoren voor een bijzondere toekomst. Maar zitten de kinderen daar wel op te wachten? Hoewel sommigen zich vereerd voelen, is een enkeling best wantrouwig. Zo ook Joppe en zijn huisgenoten.

Terwijl de lange en koude winter voor de deur staat, stijgt de temperatuur in Borealis tot een kookpunt. Joppe doet alles om zijn vrijheid terug te krijgen. Maar niet iedereen binnen Borealis is hem gunstig gezind…

Wat een prachtig boek. Geweldig spannend en heel actueel.

Kinderboek groep 7 en 8
Auteur: Marloes Morshuis
Uitgever: Lemniscaat

Nederland Leest Junior

Nederland Leest is de grootste nationale leescampagne die zich voornamelijk afspeelt in de bibliotheek. Sinds 2016 staat niet langer één boek centraal maar een thema. In 2016 was dat democratie, in 2017 robotica en in 2018 was het thema voeding. Leden en niet-leden van de bibliotheek kunnen een gratis boek in de deelnemende bibliotheek ophalen. Mét de aansporing het te lezen en er met anderen over te praten.

Bibliotheken konden bij de Stichting CPNB een scholenpakket bestellen met exemplaren van het boek Borealis, een lesbrief en promotiemateriaal. Het boek wordt – in deze speciale editie – in november aan veel kinderen en jongeren uitgedeeld.

Een mooi cadeau waarmee alle leerlingen in hetzelfde boek kunnen lezen én met elkaar kunnen praten over het boek en over het thema duurzaamheid. Thuis, in de bibliotheek én op school. Het boek is geschikt voor groep 7 en 8 en voor vmbo 1 en 2.

Thema 2019: duurzaamheid

In tijden van klimaatverandering en grootschalige milieuvervuiling beseffen we allemaal dat het duurzamer moet. Wat kunnen wij zelf doen om een gezonde leefwereld te behouden voor de toekomst? Daarover praten we met elkaar. In november. In de grootste leesclub: Nederland Leest. In de meest duurzame ontmoetingsplek: de bibliotheek.

Discussiëren Kun Je Leren

In samenwerking met Discussiëren Kun Je Leren (DKJL) is er een debatles ontwikkeld bij het boek Borealis. Aan de hand van het boek gaan leerlingen met elkaar in discussie over duurzaamheid. In het lesmateriaal wordt stap voor stap uitgelegd hoe je een debat organiseert. De les sluit aan bij de kerndoelen basisonderwijs, 21st century skills en referentieniveaus mondelinge taalvaardigheid. De les kan dus gegeven worden ter vervanging van een methodeles.

Leren discussiëren is leuk en belangrijk voor kinderen en jongeren. Bekijk hieronder de inspiratievideo van Discussieren kun je leren (DKJL).

Samenvatting
Review datum
Reviewed item
Borealist Nederland Leest Junior
Beoordeling
51star1star1star1star1star

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *