Nieuw kinderdagverblijf is best wennen

What's on mama's mind Kidzroom rugzak 4Mijn zoontje gaat nu voor de derde week naar zijn nieuwe kinderdagverblijf. Het gaat hem wonderbaarlijk goed af. “Het is alsof hij hier altijd al was”, zei de leidster afgelopen week. Zo voelt het voor ons vaak ook als we hem hebben weggebracht of ophalen. Hij gaat lekker zitten bij de andere kindjes, een puzzeltje maken of meteen spelen met de autootjes. Als we hem ophalen zit hij er ook vaak heerlijk bij. Hij doet met alles mee. Liedjes zingen, dansen en lekker spelen.

Dat is wel een heel fijn gevoel voor ons. Niks zo vervelend als je kleintje het ergens niet naar zijn zin heeft. Wel is het voor ons af en toe een beetje wennen dat je weer opnieuw tegen wat dingen aanloopt. De leidsters zijn natuurlijk ook nog een op zoek naar hoe je kleintje is. Daarnaast hoop je dat ze rekening houden met wensen en voorkeuren.

Ik vind ons eigenlijk best makkelijk. Ons zoontje is ook heel makkelijk. Toch is er natuurlijk altijd wat datWhat's on mama's mind - Nutrilon even wennen is. Zo is hij een slechte drinker. Hij wil bijna niks drinken op een dag. Dat doet hij bij ons thuis ook en dat deed hij al sinds januari eigenlijk. Wat je hem ook geeft, hoe je het hem ook geeft. Een paar slokjes is genoeg. Behalve pap ’s morgens. Daar drinkt hij twee grote bekers van en een zelfgemaakte fruitshake met yoghurt gaat er ook vaak goed in.

We kregen al de vraag vorige week of we wel zeker wisten dat hij uit een openbeker kon drinken. Hij is nu 21 maanden en drinkt al sinds januari alleen nog maar uit een open drinkbeker. Dus ja dat weten we zeker. Ze hadden ook een tuitbeker geprobeerd en dat ging ook niet. Daar heeft hij bij ons ook nog nooit uitgedronken, dus daar zal hij vast ook niet veel raad mee weten. Maar hij heeft gewoon geen zin. Met rietje, rietjesbeker, beker met oren, beker zonder oren. Hij drinkt een paar slokjes en dan is het klaar. We gaven aan dat ze het best op andere manieren mogen proberen, maar dat het waarschijnlijk geen verschil maakt en dat hij bij ons ook slecht drinkt sinds de afgelopen twee weken.

Sinds het warmer werd in het voorjaar begon hij heel goed te drinken. Zowel thuis als op het kinderdagverblijf. Dus we dachten dat het wel over was met het slechte drinken. Maar je kunt de klok (of beter het weer) er op gelijk zetten; sinds het weer kouder is, drinkt hij nauwelijks meer. Kennelijk heeft hij dan geen dorst. Destijds zei het consultatiebureau en de huisarts dat we ons er geen zorgen over hoeven te maken. Hij krijgt waarschijnlijk genoeg vocht uit fruit en yoghurt et cetera. We maken ons dus geen zorgen en geven hem gewoon wat extra fruit op een dag. Dat gaat er erg goed in. Daarnaast moet hij altijd een glas of beker binnen handbereik hebben, zodat hij het kan pakken wanneer hij het wil.

Wat altijd wel heel typisch is, is dat wanneer hij thuiskomt van het kinderdagverblijf hij heel graag wil drinken. Dan roept hij al gauw “water”. Dus hij geeft het wel aan als hij dorst heeft. Misschien is hij op het kinderdagverblijf ook wel te druk met het spelen, dat hij er gewoon geen zin in heeft.

What's on mama's mind zomerslaapzak 6Een ander dingetje is het slapen. Sinds hij 1 is slaapt hij maar één slaapje. Vaak wel lang, van 12:30 tot soms 15:30 uur. Als hij zo lang slaapt, maken we hem vaak om 15:30 uur wel wakker. Anders slaapt hij ’s avonds niet meer. Vorige week woensdag waren ze op het kinderdagverblijf van mening dat hij een beetje moe was. Ze hebben hem toen om 10:30 uur naar bed gedaan tot 12:30. ’s middags wilde hij toen niet meer slapen. Dat is natuurlijk ook niet gek, hij is maar een slaapje gewend. Vervolgens was hij bij ons ’s avonds zo oververmoeid dat hij niet in slaap kon vallen en heb ik tot 21:00 uur bij hem gezeten tot hij rustig was.

Bij het kinderdagverblijf heb ik toen aangegeven dat ze toch moeten proberen (zoals aangegeven) om hem later naar bed te doen, zodat hij maar 1 slaapje heeft. Tenzij hij ziek is of natuurlijk echt zo moe dat het niet meer gaat. Dat moeten zij natuurlijk inschatten, maar dat twee slaapjes niet standaard iets is wat hij doet. Gelukkig reageerden ze daar goed op en zouden ze daar rekening mee houden.

Waar ze minder enthousiast op reageerden is dat wij hem liever niet te veel zoetigheid geven. Dus geen koekjes en cakejes enzo. Daar werd ik wel een beetje op aangekeken en dat vind ik vreemd. Ze vonden het zelfs zielig voor hem, als andere kindjes het wel kregen. Dat is natuurlijk ook zielig, vind ik ook zielig. Maar ik vind het aan de andere kant wel weer heel gek dat er cake en snoep getrakteerd mag worden op een kinderdagverblijf. Het mag niet, zeggen de leidsters, maar ouders doen het toch…
Dat een kleintje van 3 bijvoorbeeld wat krijgt vind ik overigens heel anders, want die zitten ook op het kinderdagverblijf. Maar ons kleintje is nog geeneens twee. Dus ik vind het nog niet nodig. Geef hem lekker fruit, rozijntjes of een soepstengel. Hij hoeft geen cake met fondant of chocolade.

Dat is wel iets waar ik heel stellig in ben. Geen snoep en heus krijgt hij weleens een stukje van een koekje of zo bij ons thuis. Maar het moet niet standaard zijn. Hij vindt gewone yoghurt zonder smaakjes nog heerlijk en hij is gelukkig met een soepstengel. En als hij straks twee is, dan kijken we gewoon hoe we er dan tegenover staan.

 

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *