Ogen verbrand in de zon

We zijn ons steeds bewuster van de risico’s van de zon. Vroeger lagen we met zijn allen te bakken op de stranden, smeerde je je in met factor 6 of 8 of zelfs een olie zonder factor. Je kunt het je haast niet meer voorstellen, althans ik niet. Hier is factor 20 het laagste wat we in huis hebben. De kinderen worden met factor 50 en 30 ingesmeerd. Een risico van de zon dat nog niet altijd goed mee wordt genomen zijn de ogen. Ik draag altijd een zonnebril als de zon ook maar een beetje schijnt. Ik wijd dit altijd aan de harde lenzen die ik draag. Hierdoor zijn mijn ogen veel gevoeliger dan gemiddeld, voor fel licht. Ook helpt het mij op de fiets, ter voorkoming van dat er stofjes of iets dergelijk in mijn ogen komen. Dat de ogen van kinderen ook goed beschermd moeten worden, dat weet niet iedereen. Mijn kinderen hebben allebei een zonnebril. Vooral op vakantie kan bij het zwembad het licht ontzettend fel zijn. Toch dragen mijn kinderen hem niet altijd, ze vinden het vaak niet fijn.

Lees hier het persbericht dat ik ontving over blootstelling aan zon en kinderogen, geef ook een zonnebril aan je baby, peuter of kleuter.

Kinderen met deze oogkleur moeten extra voorzichtig zijn in de zon

De ogen van kinderen en jongeren worden veelvuldig blootgesteld aan de zon. Logisch, want buitenspelen met dit mooie weer is leuk en gezond – én goed voor de ontwikkeling van kinderogen. Echter, in de zomermaanden is goede oogbescherming tussen 11.00 en 15.00 uur belangrijk. In de felle zon buitenspelen is namelijk niet geheel zonder risico. UV-straling kan mogelijk schade toebrengen aan de kwetsbare kinderogen en kan zelfs zorgen voor blijvend effect. Van alle oogkleuren lopen kinderen met blauwe ogen het meeste risico: deze oogkleur is extra gevoelig voor zonlicht.

Kinderzonnebril specsavers

Zomerzon schadelijk voor kinderogen

De ogen van kinderen zijn gevoeliger voor de schadelijke UV-stralen dan die van volwassenen, omdat hun ogen nog niet volledig zijn ontwikkeld. Geschat wordt dat 75 procent van de schadelijke straling het netvlies van kinderen raakt, vergeleken met 10 tot 20 procent voor volwassenen. Optometriste Simone Stad van Specsavers geeft aan dat een groot deel van de schade aan het oog door blootstelling aan de zon in de kindertijd wordt opgelopen: “Bij kinderen komt de meest schadelijke UV-straling door de lens van het oog heen. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op beschadiging van het netvlies.” Het Oogfonds informeert dat oogschade die door UV-straling wordt opgelopen ertoe kan leiden dat kinderen later in hun leven mogelijk last krijgen van verschillende soorten oogziekten, zoals vroegtijdige ontwikkeling van staar.

Naast langdurige schade kan de sterke zomerzon tevens verbranding van het oog veroorzaken. Simone Stad: “Het heldere oogwit is, vooral bij kinderen, erg gevoelig voor verbranding. Vooral als je je zonnebril vergeet of kinderen er geen dragen. Typische kenmerken van verbranding door de zon in het oog zijn toenemend ‘knijpen’ of wrijven en rode, tranende ogen. Als de schade al is opgetreden helpen een zonnebril, zonnehoed en oogdruppels te verzachten en herstellen. Raadpleeg een arts als de situatie na een paar dagen niet verbetert of de symptomen ernstig zijn.”

Blauwe ogen gevoeliger dan donkere kleuren

“Blauwe, zeer lichtgrijze en groene ogen zijn gevoeliger voor fel zonlicht omdat er meer licht door de iris heen komt. Dit kan overstimulatie van de zenuwcellen achterin het oog creëren. Bruine en donkere ogen laten veel minder licht door en worden daardoor minder geprikkeld. Voor mensen met blauwe ogen is fel licht dus letterlijk ‘pijnlijker’ dan voor bruinogigen. Het dragen van een zonnebril ter bescherming is daarom een must voor zowel kinderen als volwassenen in de zomer. Zorg altijd voor een bril met CE-markering*, zodat deze tegen UV-straling beschermt”, aldus Stad.

*Een zonnebril met CE-markering voldoet aan de Europese normen en beschermt tussen 99,5 – 100 procent van de UV-stralen.

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *