Opblaasbaar supboard

Een opblaasbaar supboard kopen stond op het lijstje van mijn zoontje wanneer hij zijn zwemdiploma’s zou behalen. Vorig jaar zijn we verhuisd naar een woonwijk met een mooie grote recreatieplas. Vanuit ons huis lopen we zo naar het strandje. Daar zie je steeds meer supboards op het water drijven en dat leek ons zelf ook wel erg leuk. Vroeger heb ik wel gewindsurft. Mijn vader deed dat en mijn broer en ik gingen natuurlijk ook graag mee op de surfplank en zelfs een beetje zelf surfen. Een verschil tussen een opblaasbaar supboard met een surfboard is gigantisch. Vooral als je denkt aan hoe makkelijk het is om het supboard te vervoeren als je het leeg (niet opgepompt) in de tas meeneemt en in een paar minuutjes opgepompt bij de waterkant hebt liggen. Terwijl het supboard naar de plas brengen best wel een gedoe was. Zo zwaar en groot. Het was al een heel karwei om deze op de dakdragers van de auto te tillen, te groot om te vervoeren in de auto. Daarnaast is suppen ook heel makkelijk, doordat je behalve een peddel eigenlijk niet veel nodig hebt. Je hoeft geen zeil mee te nemen of een mast. Je legt het supboard in het water en gaat peddelen.

suppen met kind

Wat is een supboard?

Een supboard staat voor Stand up paddeling (sup) board. Dus een board waarop je staat en al peddelend voortbeweegt. Je gebruikt 1 peddel die je om en om links dan weer rechts van het board gebruikt, om vooruit te gaan. Je kunt een opblaasbaar sup board bestellen bij een webshop zoals Rubberbootshop.nl er is heel veel keuze en er zijn diverse prijsklassen waarin je een supboard kan vinden. Zo heb je al een sup board voor € 179. Er bestaat een hard supboard en een opblaasbaar supboard. Een hard supboard is vergelijkbaar met een surfplank en dus niet opblaasbaar en daarmee zwaarder en minder flexibel om te vervoeren. Het opblaasbaar supboard kun je redelijk klein opvouwen en in een speciale suprugzak vervoeren.

Wat heb je nodig als je gaat suppen?

Uiteraard begin je met de aankoop van het supboard zelf. Vervolgens is het handig om een draagtas te hebben waarin je het supboard kunt vervoeren, een peddel, een enkelkoord, een vin en pomp. Wij hebben er ook een wagentje of kaartje erbij aangeschaft, zodat we makkelijk naar de plas lopen met het supboard zonder dat we hem opnieuw moeten laten leeg lopen en oppompen. We wonen zo dichtbij dat we het bij een langere periode van mooi weer zonde vinden om hem steeds op te moeten pompen. Het karretje bestaat uit twee wielen en spanbanden die je aan de achterkant van het paddelboard bevestigd en hem zo makkelijk lopend kunt vervoeren.
In de draagtas is meestal ook ruimte voor de pomp en het enkelkoord, zo heb je altijd alles bij de hand. Ik neem ook nog een rugzakje mee die waterdicht is, daar doe ik mijn telefoon en mijn sleutels in. Zodat ik dat niet op de kant hoef te laten liggen, maar dat het wel veilig voor het water beschermd verpakt is. De vin zorgt er voor dat je balans hebt op het supboard, al moet je daar natuurlijk zelf ook wat voor doen, door een goede houding aan te nemen.

supboard met kind

Hoe pomp je een opblaasbaar supboard op?

Een opblaasbaar supboard pomp je op met een hogedruk lucht pomp. Bij het supboard staat hoeveel luchtdruk je nodig hebt om hem goed hard op te pompen, dit wordt aangeduid in PSI. Dit zit vaak rond de 15 psi, maar kijk naar wat er op je supboard of in de handleiding van het supboard staat dat je hebt aangeschaft. Veelal zit de pomp bij het supboard dat je aanschaft, maar je kan ze ook loskopen.

Kunnen kinderen op een supboard?

Suppen is superleuk, zowel voor jezelf als voor kinderen. Kinderen vanaf een jaar of 7 of 8 kunnen meestal (afhankelijk van jouw kind natuurlijk) alleen gaan suppen, als ze hun zwemdiploma’s hebben. Je loopt natuurlijk altijd het risico dat je in het water valt. Een zwemvest is altijd ene goed idee bij het suppen.

Als je een supboard gaat kopen dan zie je dat er verschil zit in het draagvermogen en de dikte van supboards. Bij een hoger draagvermogen kun je makkelijker met meerdere mensen op één supboard. Als ouder kun je een kind meenemen en samen gaan suppen. Hiervoor kan je bij aanschaf kijken of je een supboard koopt met een hoog genoeg draagvermogen. Een sup board dat dikker is biedt meer stabiliteit dan een dun supboard. Hier val je dan ook minder snel van af als jouw kind bijvoorbeeld in het water springt om een duik te nemen, tijdens het suppen.

Een kind leert het suppen vaak al vrij snel, wij trekken de kinderen wel een zwemvest aan op het supboard, omdat je al gauw wat verder een recreatieplas of meer op vaart, waardoor het water vaak ook dieper en dus kouder is. Zelfs na het behalen van de drie (ABC) zwemdiploma’s is het verstandig om kinderen nog een zwemvest aan te trekken. Een wetsuit is ook geen verkeerd idee, vooral als je in het begin van het zomerseizoen gaat, wanneer het water nog niet echt de tijd heeft gehad om op te warmen.

Wij vinden het suppen fantastisch en vinden het erg leuk. Je valt zelf vrijwel nooit in het water tijdens het suppen, dus je kan prima gaan als het minder warm is!

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *