Paklijst op vakantie met een baby

Ga je op vakantie met je baby? Geen zorgen het lijkt veel ingewikkelder dan het is. Maak een overzicht van de spullen die je mee moet nemen en pak verstandig in. Met een beetje goede voorbereiding komt het helemaal goed. En uiteindelijk is het reuze gezellig samen op pad met je gezin. Natuurlijk is het afhankelijk van waar je reis naar toe gaat wat je het beste allemaal mee kunt nemen. Met een autovakantie heb je veel meer ruimte voor alle spullen dan wanneer je gaat vliegen. Je kan dan je eigen babybedje meenemen en de kinderwagen. Als je gaat vliegen zal je mogelijk wat meer op locatie moeten boeken. Dat is natuurlijk helemaal geen probleem. Wat moet je nou sowieso niet vergeten?

kinderkoffers kruidvat

Babypaklijst

Hierbij was babybenodigdheden die wel erg handig zijn voor een gezinsvakantie.

 • Paspoort/ID
 • EHBO tasje /toilettasje (paracetamol, thermometer, billencrème, anti-mug, zonnebrandcreme, vitamine D, neusspray)
 • Verzorgingsproducten (denk aan zonnebrandcreme factor 50, vaseline bij ruwe plekjes)
 • Kleding (vaak is er wel ergens een wasmachine te vinden op een vakantiepark of in een hotel)
 • Speelgoed
 • Verschoningsmatjes en etuitje
 • Babyfoon
 • Campingbedje (tenzij op locatie al aanwezig)
 • Kinderwagen, buggy of draagdoek (buik- of rugdrager)

Natuurlijk kan je op vakantie nog een heel hoop kopen. Dus zorg dat je de meeste essentiële dingen bij je hebt. Ga je vliegen, zorg dat de meest noodzakelijke spullen die je nodig zult hebben voor jouw kindje in je handbagage zitten. Het komt weleens voor dat een koffer zoekt raakt op vakantie of later aankomt, in dat geval wil je je geen zorgen hoeven maken over de voeding en verzorging van jouw kleintje. Kijk ook altijd goed wat de accommodatie waar jullie verblijven al heeft. Het is natuurlijk zonde al je een kinderserviesje of kinderstoel mee neemt, terwijl deze op het vakantieadres gewoon aanwezig is.

Als er een keuken in jouw accommodatie zit, met een magnetron of fornuisje dan is een flessenwarmer bijvoorbeeld overbodig. Zelf heb ik altijd heel erg veel plezier gehad van mijn draagdoeken. Het maakt het zo makkelijk om je baby mee te nemen en fijn dichtbij je te houden. Op veel locaties in het buitenland kan je best weleens lastig met je wandelwagen vooruit komen, een draagdoek is dan een super oplossing.

Paspoort of ID voor baby

Ook jouw kinderen moeten een paspoort of id hebben om te kunnen reizen, vroeger werd je bijgeschreven in het paspoort van je ouders. Dat gebeurt tegenwoordig niet meer. Als je alleen met een baby reist kan gevraagd worden om een toestemmingsformulier (van de andere ouder), dit heb je nodig om alleen te mogen reizen met de baby. Jij hebt misschien gewoon een vakantie gepland met je zoon of dochter, met opa en oma of vrienden, of wellicht alleen. Helaas komt het voor dat een baby, zonder toestemming van vader of moeder, door een ouder meegenomen wordt naar het buitenland. De kans dat dit gebeurt proberen ze hier mee te minimaliseren. Wees er dus op voorbereid dat je het toestemmingsformulier nodig hebt. Bekijk ook altijd goed de reisvoorwaarden van je vliegmaatschappij.

Wat zijn de eisen voor een babypasfoto?

Het paspoort of de id kaart is niet compleet zonder foto van jouw mooie baby. Zorg dat je minimaal twee weken van te voren een paspoort of id kaart aanvraagt. Het kan lang duren. Een pasfoto maken van een baby is nog niet zo eenvoudig, want je baby kan misschien nog niet rechtop zitten zonder ondersteuning. Gelukkig zijn er goede oplossingen voor bij veel pasfotografie locaties. Hoe werkt het maken van een babypasfoto?

 • Een baby mag geen zichtbare ondersteuning hebben op een pasfoto.

Er zijn wel wat vereisten voor oudere kinderen en volwassenen waaraan baby’s en kinderen onder de zes jaar gelukkig niet hoeven te voldoen:

 • De ogen open op een horizontale lijn en schouders recht.
 • Gesloten mond en recht in de camera kijken zonder te lachen.

Baby’s mogen gerust lachen of ze hoeven hun mond ook niet dicht te hebben. Het belangrijkst is dat jij zelf uit het zicht van de foto bent en dat de ogen van de baby open zijn.

Verzorgingsproducten voor een baby op vakantie

Welke verzorgingsproducten zijn handig om mee te nemen op reis? Ga je naar een zonnige bestemming dan heb je minder in te pakken dan wanneer je ook rekening moet houden met regen en kou. Tijdens een zomervakantie waarbij je baby veel tijd op in de zon en in een zwembad doorbrengt vereist heel veel zonnebrandcrème factor 50, maar ook tijdens de wintersport is het advies om het gezichtje van je kind goed in te smeren. Andere handige items:

Verzorgingsproducten baby

 • Zonnebrandcrème
 • Billendoekjes (kan je ook op vakantie kopen)
 • Verschoonmatje
 • Tandenborstel en tandpasta
 • Shampoo
 • Douchegel
 • Hydrofiele doeken (ook geschikt als handdoek)
 • Borstel en haarelastiekjes o.i.d.
 • Badcape

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *