Peuter belonen met stickers

Beloningsstickers voor peuters

Het belonen van je peuter of kleuter met stickers. Werkt het wel of niet? Wij vonden het de moeite waard om het toch eens te proberen. Niet geschoten is altijd mis en als je soms met je handen in het haar zit, omdat je peuter geen tanden wil poetsen, slecht slaapt of een extra motivatie nodig heeft om zindelijk te worden, dan wel te kunnen stoppen met speen.

Waarom wij gingen stickeren? Dat is tweeledig; één een peuter dochter die tandenpoetsen niet echt nodig vindt (dan druk ik het zachtjes uit) en twee een grotere peuter die de laatste tijd niet zo'n zin had om in zijn eigen bed te slapen.

Hoe pakten wij het stickers plakken aan?

peutertandenborstel nuby

Tandenpoetsen en stickers plakken

Tandenpoetsen vind ik zeer belangrijk. Hoe oud je kind ook is. Zo gauw er tandjes in de mond zitten, moet er toch echt gepoetst worden. Het eerste jaar was ik hier echter niet zo streng in. Een beetje rondjes draaien met het borsteltje in de mond of een beetje sabbelen op de tandenborstel, ik heb het ruimschoots gedoogd. Nu mijn dochter bijna twee jaar is en alle tanden (op 4 kinderkiezen na) volgroeid zijn, vind ik het heel belangrijk dat er goed gepoetst wordt. Het is echter echt een strijd. Gillen, duwen, mond dicht, het hele arsenaal aan anti-tandenpoetstrucs passeren de revue. Hoewel we weten dat het bij mijn zoontje ook ooit beter werd, was hij toch wat milder in het gevecht dan zij is. Dus wilden we toch niet zomaar blijven afwachten. We ondernamen actie. Stickers plakken werd de nieuwe strategie. Als wij goed mochten napoetsen dan kreeg ze een sticker.

De stickers vond ze geweldig. Maar het tandenpoetsen werd er niet echt beter op. En als ze dan niet mocht plakken, dan niet. Dat was haar ook niet echt een zorg. Hoewel we af en toe een succesje leken te boeken, werd dat resultaat met name bereikt door het feit dat ze haar broer kopieerde. Doordat hij goed meewerkte wilde zij ook nog weleens meewerken. Toch is het poetsen nog een kriem en het sticker plakken zijn we gestopt.

Slapen en stickers plakken

Een tweede poging met stickers plakken. Deze keer was onze zoon van 3,5 jaar degene die stickers kon gaan verdienen. "Mag ik een sticker verdienen" vraagt hij regelmatig. Hij wilde stickers verdienen met tandenpoetsen toen zijn zusje deze uitdaging en beloning kreeg. Wij zijn natuurlijk de beroerdste niet en ook hij kon stickers verdienen. Toen zijn beloningsbordje echter voor en achter bestickerd was vonden we het wel genoeg. Want, twee keer per dag tandenpoetsen en dat ook nog eens heel goed doen, dat betekent twee stickers per dag. Op een gegeven moment waren de stickers op en begon ik zelf de naamlabels van ze te gebruiken. Best wel zonde. Je kunt overigens ook zelf stickers drukken, natuurlijk.  Oke, het tandenpoetsen stickeren liep op zijn eind.

What's on mama's mind kinderbed

Peuter wil niet in eigen bed slapen

Maar het slapen; wat was nou het probleem? Sinds wij in juni op vakantie waren geweest kwamen er een heel hoop nachten dat zoonlief graag bij ons in bed wilde slapen. Een nachtmerrie, niet in slaap kunnen komen, geen zin, geen slaap, niet lekker etcetera, er waren een hoop excuses. Als dit midden in de nacht werd geopperd dan accepteren wij vaak een "mag ik tussen jullie in slapen"-verzoek. Maar na dit weken te hebben gehonoreerd, werd het tijd om actie te ondernemen. Want zijn eigen bedje ligt toch ook heel lekker? Wij hebben besloten dat hij een sticker verdient als hij de hele nacht in zijn eigen bedje heeft geslapen. Dat gaat heel erg goed, ook al zijn er nachten bij dat hij toch zegt "ik hoef geen sticker, ik slaap liever bij jullie". De volgende dag is weleens spijt, maar we gaan de goede kant op.

Wordt er bij jullie ook gestickerd? Stickers zelf maken kan bijvoorbeeld bij Drukland.be. Hier heb ik ook weleens flyers en kaarten gedrukt.

Please follow and like us:

Post Author: mamasmind

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *