Review: Geef dat kind een slok Jenever

Geef dat kind een slok Jenever door Els Rozenbroek en Dorine Hermans

Neem jij de tijd om zo nu en dan een boek te lezen? Of komt het er echt niet van? Misschien een dun boek om te beginnen, eentje waarbij je kunt lachen en waar je ook nog wel wat aan hebt in de opvoeding van je kind(eren). Een boekentip van What’s on mama’s mind.

geef dat kind een slok jenever

Geeft dat kind een slok Jenever is een dolkomisch boek (paperback), met opvoedadviezen. “Opvoedtantes Els en Do” proberen met het boek ouders de guldenmiddenweg te laten ontdekken in de verschillende opvoedstijlen van de afgelopen zeventig jaar. Volgens het duo slaan we tegenwoordig een beetje door met alle “verlangens de kinderen een feestelijke jeugd te geven”. Een boek dat je zegt opvoedaviezen met een korreltje zout te nemen, maar dat mag uiteraard bij dit boek ook.

Toen ik de titel van het boek voor het eerst zag, had ik eigenlijk geen interesse om het boek te lezen. Ik had het idee dat het in de trant was van de moeders die zich vol trots “loedermoeders” noemen. Een term waar ik niks mee kan en ontzettend onaardig vind en ook mijzelf helemaal niet mee kan identificeren. Ook al heeft het woord voor verschillende moeders verschillende betekenissen, ik vind het alleen al een vreselijk woord “loeder”. Relaxte moeders oké, maar loeder… nee, niet voor mij. Toch ben ik het gaan lezen en het heeft helemaal niks te maken met de zogenaamde loeder moeders. Het is gewoon een lollig boek dat ook wel een aantal adviezen bevat waar je als moeder vast bij kunt aansluiten. Niet te veel zorgen en te veel betuttelen, maar wel veel liefde voor je kind.

Samenvatting van het boek

Dit boek had ook als titel kunnen hebben: Geef dat kind een pak slaag. Bind het aan een boom. Sluit het op in het kolenhok. In de jeugd van auteurs Dorine Hermans en Els Rozenbroek keek niemand op van deze adviezen, tegenwoordig zouden uw buren onmiddellijk de politie bellen. In de rubriek “Vraag het de vrolijke opvoedtantes Els en Do’ in magazine Kek Mama geven Els en Dorine maandelijks antwoorden op vragen van een generatie ouders die wordt gedreven door het verlangen hun kinderen een feestelijke jeugd te geven. Ouders die de rol vervullen van gastvrouw en -heer: als de gasten zich niet uitbundig amuseren hebben de ouders gefaald. Een schrijnend misverstand, vinden de tantes. Geef dat kind een slok jenever is een poging een gulden middenweg te vinden tussen de verschillende opvoedstijlen van de afgelopen zeventig jaar.

Over tante Do en en tante Els

Dorine Hermans (1959) is historica. Ze publiceerde onder andere over het koninklijk huis voor Elsevier, NRC Handelsblad en de Volkskrant. Van haar hand verschenen de boeken: Pieter van Vollenhoven, burger aan het hof, Wie ben ik dat ik dit doen mag en Voor de troon wordt men niet ongestraft geboren (samen met Daniela Hooghiemstra). Els Rozenbroek (1957) is columnist en bladenmaker. Ze was hoofdredacteur van Kinderen, Top Santé en Vrouw Vandaag, schreef Het Dagboek van Juul in Libelle en werkte veertien jaar als eindredacteur van LINDA. Ook lanceerde ze in 2016 het succesvolle saarmagazine.nl dat de prestigieuze Mercur won voor Lancering van het Jaar.

Geef dat kind een slok jenever

Wat vind ik van het boek?

Zoals hierboven al geschetst vind ik het een erg grappig boek. Je leest hem zo uit en ik vind het vermakelijk. Misschien heb je niet veel tijd of energie om boeken te lezen. Bij mij komt het er ook vooral op vakantie pas weer van. Toch heb je voor dit boek niet zoveel tijd nodig. Het is leuk om af en toe een paar stukjes te lezen, want het is niet een lopend verhaal. Daarnaast ben je er ook zo doorheen. Koop je het niet voor jezelf? Het is ook absoluut een geschikt kraamcadeau. Het heeft een prima prijskaartje, dus prima voor een cadeautje; origineel en leuk.

Het heeft ook een paar leuke recensies:
”Hilarisch en herkenbaar, was dit boek er maar geweest toen mijn kinderen klein waren.” Linda de Mol
”Ouders, wanhoop niet! Dit boek geeft de verlossing waarnaar jullie in deze verwarrende tijden zo snakken. Elk advies van deze moesjes werkt! Eindelijk weer slapen, met dank aan Els en Dorine!” Saskia Noort.

Het boek Geef dat kind een slok Jenever kost 15 euro als paperback bij bol.com en 11,99 euro als e-book op dezelfde site.

Samenvatting
Review datum
Reviewed item
Boek: Geef dat kind een slok Jenever
Beoordeling
41star1star1star1stargray

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *