Review: Honeywell draagbare evaporatie luchtkoeler

“Hitte uit Spanje en Frankrijk komt richting Nederland” kopte meerdere kranten de afgelopen dagen. “Kans op 35 graden”. Heerlijk als je vakantie hebt en aan het water kunt liggen, maar als je moet werken en lekker wilt kunnen slapen dan heb je wel wat verkoeling nodig. Ik hoor steeds vaker mensen zeggen dat de zomers steeds warmer zijn en langer warm blijven. In 2020 hadden we een enorme hitte golf precies tijdens onze verhuizing. Toen waren wij met 40 graden kamers aan het behangen. Ik begrijp dat mensen airco’s installeren in hun huis. Zelf zijn we een groen dak aan het onderzoeken, dit zou tot 4 graden verkoeling in huis kunnen schelen, tevens koelt het de zonnepanelen op het dak. Op moment hebben wij geen airco en geen groen dak, maar werk ik wel uren achter elkaar in een werkkamer met grote ramen op het zuiden. De reden dat wij niet voor airconditioning hebben gekozen is dat wij liever een meer duurzaam alternatief wensen. Ik was dan erg enthousiast dat ik een Honeywell draagbare evaporatie luchtkoeler mocht uitproberen, aangezien deze manier van koelen veel minder energie verbruikt dan een airco. Type: Honeywell CS10PEI; Myhomeclimate.

Honeywell CS10PEI Verdampings Luchtkoeler kinderkamer

Wat is een Honeywell draagbare evaporatie luchtkoeler? En hoe werkt het?

Als je de afbeelding ziet dan denk je meteen aan een verrijdbare airco, het systeem werkt echter anders. Het is een 3-in-1-koeling, luchtbevochtiger en ventilator dat tot een 18m2 kan koelen, dankzij een watertank. Je vult het afneembare reservoir met koud en water. Dankzij het ventilatiesysteem blaast de luchtkoeler een koele lucht de ruimte in. Dit voelt als een soort frisse zeebries in je kantoor, of slaapkamer.

Heel simpel uitgelegd: de warme lucht uit de omgevingsruimte wordt in de koeler gezogen en komt zo de Honeycomb Cooling Media binnen. Water dat vanuit de watertank wordt gepompt loopt daaroverheen. Wanneer de warmte lucht door het apparaat gaat absorbeert het water de warmte en koelt en bevochtigd de lucht op een natuurlijk manier. De ventilator zorgt ervoor dat deze koele lucht in de ruimte komt.

Een aircooler verkoelt beter dan een ventilator dankzij de waterdamp en is ook een welkome oplossing als er sprake is van een droge, irriterende lucht in huis.

De aircooler is voorzien van een extra groot waterreservoir van 10 liter waardoor je hem niet vaak hoeft bij te vullen. Je kunt ook ice packs of ijsblokjes toevoegen voor extra verkoeling. Het waterreservoir is afneembaar voor eenvoudig onderhoud.

Honeywell CS10PEI Verdampings Luchtkoeler 10 liter
Waterreservoir 10 liter
Honeywell CS10PEI Verdampings Luchtkoeler waterbak
Waterla leeg

Het is zeer eenvoudig te bedienen met een touchscreensysteem. Doordat hij verrijdbaar is kun je hem inzetten op de plek waar jij bent. Ook ideaal voor de kinderkamers, want wat kan het daar ook ontzettend warm worden. Als je een baby of jonge kinderen heb, dan zie je vaak op de babyfoon de temperatuur van de kinderkamers staan. Ik geloof dat een adviestemperatuur 17 graden is voor een kinderkamer, maar we zien de temperatuur er regelmatig richting de 30 graden kruipen. Fijn als je je kinderen koel kunt houden op een energiezuinige manier. Er zitten verschillende “wind” standen op de luchtkoeler, de slaapstand is een modus voor de nacht, een zacht briesje.

Honeywell CS10PEI Verdampings Luchtkoeler scherm

Honeywell introduceert de nieuwe aircooler CS10PEI, het energiezuinige broertje van de al jaren populaire CS10XE. Hij verbruikt nóg minder energie, is krachtiger en heeft als extra functie een ionisator voor schonere lucht in huis. Het apparaat is luchtkoeler, ventilator en luchtbevochtiger ineen en heeft een moderne design-update gekregen.

— Honeywell

Bij de Honeywell luchtkoeler zit ook een afstandsbediening waarmee je hem makkelijk kunt bedienen.

Toen ik het apparaat uit de doos tilde merkte ik dat ik mij schrap zette om iets zwaar te gaan tillen, maar dat was uiteindelijk helemaal niet nodig. Ik vond hem veel lichter dan verwacht voor een dergelijk groot apparaat en als je het watercompartiment straks hebt gevuld, dan kun je hem met de wieltjes verplaatsen, dus dan is het tillen niet meer nodig.

Honeywell CS10PEI Verdampings Luchtkoeler waterla
Watervul la

Ik vind de luchtkoeler er erg mooi uitzien, heel strak, en hij is vrij smal dus neemt uiteindelijk ook minder ruimte in beslag dan waar ik bang voor was. Gelukkig zit er ook een lange stekker bij. Zo vaak heb ik het probleem dat ik de stekker niet kwijt kan in een stopcontact in de buurt van waar je het apparaat wilt hebben. Een fijn pluspunt, er wordt namelijk ook altijd geadviseerd dat wanneer het kan een apparaat direct op een stopcontact wordt aangesloten.

Wat is het verschil met een split airconditioning?

Een luchtkoeler is technisch gezien geen airconditioner omdat het geen compressor en koelmiddelen heeft. In de praktijk is het ook anders door dat je een ander soort verkoeling ervaart.

De luchtkoeler is, aldus de informatie, meer energiezuinig, stil en goedkoper. Ook heeft het geen slang naar buiten. En dat is een belangrijk verschil, dat ik erg prettig vind. Mijn ervaring met een slang naar buiten is dat het altijd lastig is om de slang naar buiten te krijgen zonder veel warme lucht naar binnen te krijgen, waardoor de airconditioner veel energie verspilt. Bij de luchtkoeler is het advies juist om de ruimte (door een open deur of raam) te ventileren om een vrije luchtstroom te hebben in de ruimte, zodat de lucht goed kan circuleren. “Het is tevens een milieuvriendelijke optie omdat hij, in tegenstelling tot een airco, geen koelmiddel gebruikt.”.

Schonere luchtkwaliteit

Honeywell CS10PEI Verdampings Luchtkoeler

De nieuwe ionisator van de CS10PEI helpt deeltjes in de lucht te verminderen en bevordert zo een schonere luchtkwaliteit. Daarnaast heeft hij ook een carbon dust filter, zodat deeltjes en geurtje niet weer worden uitgeblazen in de koele lucht.

Onderhoud

Honeywell CS10PEI Verdampings Luchtkoeler kinderkamer

Als je de luchtkoeler niet meer gebruikt schakel je hem uit. Het advies is om de watertank minimaal 1 keer per week te legen en opnieuw te vullen (dit water dat over is gebleven kan je gerust aan de plantjes in je tuin geven). Als je hem in de winterperiode niet gebruikt zorg dan dat je hem droog en schoon opbergt.

Adviesverkoopprijs € 199,00

What's on mama's mind opgestuurd artikel

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *