Review Mag je taart op een hond gooien?

Mag je een taart op een hond gooien? Wat is dat nou voor een rare vraag? Het is de titel en een van de vragen die naar voren komt in het Vragenfeestje-boekje. Een boekje waar geen goed of fout antwoord is, maar waar kinderen zelf de antwoorden bedenken en onderbouwen.

De leeftijdsdoelgroep is 4 tot 10 jaar.

Mag je taart op een hond gooien

Mag je taart op een hond gooien?

Vragen stellen zonder antwoord te geven. Dat is het idee achter het kinderboek dat de broers Jan en Niko Princen maakten. Kinderen mogen namelijk zelf de antwoorden bedenken en beargumenteren. Samen met je kinderen kun je praten over wat ze op afbeelding zien en geldt het antwoord altijd of zijn er ook uitzonderingen? Bijvoorbeeld de vraag “Mag je met je handen eten?”. Mijn kinderen riepen meteen “Nee”. Maar, toen werd er toch even nagedacht, “tenzij je een boterham eet, of een koekje of frietjes!”. Zo werd er nog even hard op verder gebrainstormd.

Het boek begint met een inleiding “Eric en zijn zusje Anna willen weten waarom sommige dingen wel mogen en andere niet. Kun jij ze daarbij helpen?”. Op iedere twee pagina’s staat een vraag en een afbeelding. Op de linkerpagina staat de vraag, op de rechterpagina staat hetgeen afgebeeld. De afbeeldingen zijn heel treffend en grappig.

vragenfeestje boek

Jan en Niko Princen, de bedenkers

Jan Princen is IT-ondernemer en heeft drie kinderen. Samen met zijn broer Niko heeft hij het boek Mag je taart op een hond gooien? gemaakt. Hieronder lees je een stukje uit een interview met Jan.

Hoe is het boek tot stand gekomen?

Jan vertelt: ‘Ik had een boekje met opvoedtips, waar van alles in stond over voeding en gevaren in de keuken en dat soort dingen. Aan de hand van de plaatjes die erin stonden speelde ik met mijn kinderen een vragenspelletje. Daarbij vroeg ik of ze het afgebeelde wel of niet mochten doen. Mijn kinderen vonden het heel leuk om daar zelf antwoorden op te bedenken. Zo ontstond het idee om een boekje met alleen vragen te maken.’

Wie heeft die vragen bedacht?

‘Zoals alle kinderen, stellen mijn kinderen de gekste vragen en ik had er een paar opgeschreven. Ik vroeg mijn broer Niko of hij er tekeningen bij wilde maken en zo is het eerste boekje ontstaan. Voor toekomstige uitgaven mogen alle kinderen van Nederland vragen insturen via onze website. De leukste zetten we in onze boeken, uiteraard met een mooie tekening erbij!’
Meer informatie? Kijk op www.vragenfeestje.nl. Daar kun je ook het boekje bestellen.

Wat vinden we van het boek?

We hebben een peuter van 2 jaar en een kleuter van 4 jaar in huis. Allebei zijn ze enthousiast over het boek. Ze zijn het ook bij alle antwoorden met elkaar eens en vullen elkaar aan. Mijn zoontje (4) vind het leuk om zelf te vertellen wat de vraag is die hij ziet op de pagina. Hij is geïnteresseerd in de letters en probeert ze zelf te lezen. Ze hebben het boekje nu al een groot aantal keer gelezen en hebben steeds weer nieuwe argumenten voor hun antwoorden. Ze blijven wel bij hun standpunten, je mag nooit een taart op een hond gooien, want dat is zielig en dan wordt de hond en de grond vies. Op een olifant naar school zou wel heel leuk zijn, maar dat kan niet.

vragenf eestje mag je op een olifant naar school

Ik vind het een heel leuk idee voor een boek en de uitvoering is erg geslaagd. Het is interactief en de kinderen worden uitgedaagd om na te denken over waarom iets is. Het lijkt mij ook leuk voor basisscholen. Van mij mogen er nog veel meer van die leuke vragen gebundeld worden tot een boekje.

Ook mijn kinderen stellen een heleboel vragen die zo in dit boekje hadden gepast. “Mag je in je pyjama naar school?”.

Het boek kopen

Mag je taart op een hond gooien? leidt tot verrassende gesprekjes met de hele familie. Het boek kost € 7,50, maar dan  vieren jullie je eigen vragenfeestje!

Bij vragenfeestje
Bij bol.com.

Samenvatting
Review datum
Reviewed item
Boek: Mag je taart op een hond gooien?
Beoordeling
51star1star1star1star1star

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *