Snot verkouden op het kinderdagverblijf

Heb jij ook het idee dat je kind altijd verkouden is? Of dat op zijn minst alle andere kinderen op het kinderdagverblijf wel verkouden zijn? Ik zie alleen maar snot overal. Mijn huidige associatie met een kind is snot. Kan een verkouden kind naar de kinderopvang?

Wat doe je met een verkouden kind? Laat je het naar het kinderdagverblijf gaan? Wanneer doe je dat wel of niet? En wist je dat het flesje van Neusspray een speciaal plekje heeft voor het opschrijven van de datum? Lees hieronder meer.

What's on mama's mind zoutoplossing babysWij zijn heerlijk op vakantie geweest. Twee weken in Zuid-Frankrijk. We hebben optimaal genoten van het mooie weer, de rust en de zeelucht. Twee weken vrolijke gezonde kindjes. En dan…hatsjoeeee

Verkouden op het kinderdagverblijf

Juist ja, je kinderen gaan weer naar het kinderdagverblijf en binnen twee dagen zitten ze weer onder het snot. Hoppa, het eerste virusje sinds de zomer hebben ze weer te pakken. Grote snottebellen, vochtige ogen en veel gehoest. Het is onvoorstelbaar, maar tot en met mei zitten we daar wel weer aan vast. Een weekje snotvrij zit er soms wel tussen, maar ze liften lekker op elkaars virusjes mee, met als gevolg dat je kinderen altijd verkouden zijn. Vandaag mocht ik na mijn werk snottie 1 en snottie 2 weer ophalen op de opvang. Tussen snottie nummer 3 t/m 14 zaten ze, te snotteren. Overal snot, gezichten onder het snot, kleding onder het snot, de juffen onder het snot en vervolgens thuis ook alles onder het snot. Die vlek op mijn trui? Snot! Tot en met mei nog dus. Het is nu september, dus nog 8 maanden…

Duidelijk dat het najaar weer gaat beginnen. Het is vroeg donker, laat licht en het wordt al frisser. Ben jij voorbereid? Wij hebben de neusspray alweer in huis en daar deed ik een leuke ontdekking!

Neusspray of fysiologisch water

Er zijn twee oplossingen die je voor kinderen kan gebruiken Neusspray met zoutoplossing of Fysiologisch water. Ik ben geen arts, maar schrijf dit uit ervaring als moeder, overleg altijd met je huisarts of apotheker als het over medicatie gaat. 

Wat is het verschil tussen neusspray en fysiologisch water?

Ik weet het niet qua stoffen, maar voor mij zit het verschil hem in de vorm en de manier van gebruiken. Een doosje met fysiologisch water bestaat vaak uit meerdere 5 ml flacons, waardoor je ze éénmalig gebruikt en daarna weggooit. Dit is hygiënischer dan een flesje neusspray en je kan het dus beter bewaren, aangezien je niet een heel nieuw flesje neusspray hoeft aan te breken.

Een neusspray voor baby’s is een zoutoplossing, die je in het neusje sprayt. Bij baby’s stop je het spraytje niet in de neus, maar hout je het nog voor het neusgat. Vanaf ongeveer 2 jaar kan je het spraytje ook in het neusje doen voor het spray. Je doet dit als het kindje rechtop zit, licht voorover. Het zorgt er voor dat korstjes in het neusje en het snot wat zachter en losser wordt, zodat het kindje beter kan ademhalen.

Fysiologisch water gebruik je als druppels. Het fysiologisch water zit in een soort pipetje van 5 ml en  druppel je in de neus doordat je in het buisje knijpt. Het reinigt het neusje. Je kindje dient zijn hoofd iets achterover en schuin te houden, zodat je kan druppelen (bijvoorbeeld wanneer het kindje op de commode ligt) en na het druppelen wacht je heel even tot het inwerkt en dan houd je het gezicht een beetje voorover. Meestal snuit je dan even het neusje of veeg je druppeltjes weg onder het neusje.

Hoe lang is neusspray eigenlijk houdbaar?

Niet zo lang, dus lees hieronder hoe je er optimaal gebruik van kan maken, zonder zorgen dat het over datum is.

Wat zelden ontbreekt in onze EHBO kinderdoos is de neusspray (zoutoplossing) en het fysiologisch water (reinigen en spoelen van de neus). De neusspray is een zoutoplossing zonder toevoegingen. Prima geschikt voor baby’s en peuters. Het zorgt er voor dat ze weer even vrij kunnen ademen. Het nadeel van de neusspray is dat je het na een paar dagen gebruiken eigenlijk wel weg kan gooien. Het is een maand houdbaar na openen.

En dit soort dingen gebruik ik liever niet langer dan aanbevolen, vooral niet bij een baby. Kortom, je moet er wel telkens aan denken dat je nieuwe neusspray koopt. Wat bij mij dan altijd gebeurt is dat ik niet meer weet wanneer ik de neusspray voor het eerst heb gebruikt. Is het twee weken geleden of twee maanden geleden? Toen dacht ik ineens “ik ga het gewoon op het flesje schrijven”. Wat blijkt? Mijn neusspray heeft er gewoon een plekje voor waar je de openingsdatum op kan schrijven. Zie foto. Superslim, superhandig.

What's on mama's mind neussppray

Ik heb ook flesjes fysiologisch water in huis. Wat dat precies is kun je hier lezen: apotheek-online.be (toevallig een site die ik tegenkwam toen ik op Physiologica googlde). Ik ben niet medisch onderlegd en wil geen dingen op mijn blog schrijven die misschien niet kloppen of goed genoeg zijn uitgelegd. Ik heb deze flaconnetjes bij de apotheek gekocht en zo altijd wat in huis voor als ze spontaan verkouden worden en ik geen neusspray heb. Ook mag je ze bij hele kleine baby’tjes al gebruiken volgens mij (vraag voor de zekerheid even bij de apotheek na, want daar koop je ze).

Nog wat tips bij babyverkoudheid:

Tips uit grootmoederskeuken. Want, oma’s weten hoe je kinderen het beste kunt helpen bij verkoudheid. Al gaat je baby wel een beetje naar ui ruiken hierna.

1. Snij een uit doormidden en zet deze in een bakje op zijn of haar kamertje (zorg dat de baby er niet bij kan). Wees wel voorbereid op de geur in je huis hierna.
2. Verhoog het bedje aan het hoofdeinde iets. Ik geloof dat een handdoek onder het matrasje wordt afgeraden, maar boeken onder de poten van het bed wel wordt geadviseerd.
3. Lekker samen douchen, zodat je kleintje een beetje kan stomen.

Mag een verkouden kindje naar het kinderdagverblijf?

Een verkoudheid komt heel veel voor. Dus een verkouden kindje kan prima naar het kinderdagverblijf. Maar kijk wel even hoe je je kind zich voelt. Een kind dat zich heel beroert voelt, heb je liever bij jou thuis. Zodra een kindje koorts heeft, mag je hem over het algemeen niet naar het kinderdagverblijf brengen. Een kinderdagopvang mag vaak ook geen medicatie zoals paracetamol toedienen. Vaak heeft een opvang regels hierover, bij hen kun je informeren wat wel of niet mag. Mijn advies is, kijk altijd ook goed naar je kindje. Kun je niet een dagje met hem of haar thuisblijven als hij zich niet zo lekker voelt?

Aangezien een beetje snot bijna het hele jaar voorkomt op het kinderdagverblijf, kun je de meeste snotterkinderen gewoon naar het kinderdagverblijf brengen. Net als dat al die andere moeders dat doen.

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *