SONOS bouwblokken voor kinderen

Toen ik de naam SONOS hoorde, moest ik aan het geluidssysteem denken, maar ik schrijf een blog over SONOS bouwblokken; Sonos Spiel + Lern Serien. Dit speelgoed, zijn Zwitserse bouwblokken van SONOS Kids. Met de onderdelen creëer je allerlei bouwprojecten. Net als bij LEGO, Duplo, K’nex en meer van dit bouwspeelgoed zitten er goede handleidingen bij, waarna je allerlei projecten in elkaar zet. Of bouw je vanuit je eigen vrije fantasie.

SONOS bouwblokken voor kinderen

De website is momenteel nog in het Duits, maar komt ook in het Engels beschikbaar vanaf (als het goed is) eind van deze maand. Ik kreeg een aantal projecten om te testen. Aangezien ik een kleine bouwer in huis heb, die altijd wel raad weet met LEGO, K’nex en ander constructiespeelgoed, wist ik wel wie ik moest vragen om te kijken wat hij er van vond en of hij er uit kwam.

Een greep van wat je kan bouwen met de bouwblokken, maar de mogelijkheden zijn nog veel uitgebreider dan dit:

  • SONOS Raceauto
  • SONOS Tractor
  • SONOS Ruime robot
  • SONOS Locomotief met treinstel
  • SONOS Vrachtwagen
  • SONOS Mestwagen
  • SONOS Droids transporter
  • SONOS Open landvoertuig

Hoe werkt het bouwen met SONOS bouwstenen voor kinderen?

Eigenlijk net als met de andere bouwstenen en bouwblokken waar kinderen meespelen is het de bedoeling dat door het verbinden van verschillende onderdelen je een project bouwt. In dit geval is het een kliksysteem. Je klikt modules in elkaar.

Er zijn 3 project pakketten. Elk project kost € 35,95 en project pakket heeft behalve de bijgeleverd bouwopdrachten ook nog 150 extra bouwstenen,

SONOS bouwblokken onderdelen

SONOS plugin modules

SONOS bouwblokken bestaan uit plugin modules; een kliksysteem. Op een vierkant plaats je een korte, een lange of een midden formaat staaf die je verbindt met kruisjes.

Vervolgens bouw je met de kleurrijke plaatjes (maat L, maat M of maat S) en met de staven en wielen je bouwproject. Met de bijgeleverde handleidingen kun je de mooiste creaties maken, maar ook vrij bouwen is mogelijk met de SONOS bouwblokken. Dus voor de kinderen die goed hun fantasie op hun beloop kunnen laten gaan ontstaan daar natuurlijk ook pareltjes!

SONOS bouwblokken pakket

SONOS handleiding

Een duidelijke handleiding bij speelgoed is essentieel, in dit geval is er sowieso meteen een pluspunt op te merken. De handleidingen heb ik namelijk gekregen met een kleine klapper erbij. In die klapper zitten tabbladen en passen alle bouwtekeningen. Dit is echt een dikke plus voor SONOS. Want ik vind het zo lastig om de handleidingen allemaal mooi te bewaren, nadat de kinderen hun LEGO-dozen hebben opengetrokken. Er slingeren heel wat verkreukelde en gescheurde handleidingen in ons huis. De SONOS handleidingen zijn gedrukt op stevig papier en kunnen dus opgeborgen worden in het bijbehorende mapje.

SONOS handleiding

Dat de handleiding in het Duits is, zou een belemmering kunnen zijn, wanneer kinderen al zelfstandig lezen. In het geval van kinderen tussen de 4 en 6 jaar, voor wie dit speelgoed ook heel geschikt is (zie hieronder meer over de leeftijdscategorie) is dit niet echt van toepassing. Het belangrijkste bij handleidingen zijn de plaatjes en duidelijke stappen die genomen moeten worden. Daarnaast betwijfel ik of kinderen veel lezen in handleidingen, want volgens mij willen ze voornamelijk doen. Kijken naar de plaatjes en nabouwen.

Op het gebied van handleidingen scoort bij ons LEGO heel hoog. Je ziet daar op elke pagina welke stukjes je nodig hebt en en wat je er mee moet doen. Stap voor stap.

SONOS handleiding

De SONOS bouwprojecten zijn met duidelijke foto’s afgebeeld. Er staat per kaart bij wat het moeilijkheidsniveau is. dit is aangegeven in 5 levels. Waarbij level 1 het makkelijkst is en level 5 het moeilijkst.

SONOS bouwblokken levels

Op het eerste oog mis ik wel nummers bij de plaatjes. Dat er bij een afbeelding staat wat de stappen zijn. Ook is de uitleg superbeknopt. Vaak zijn er maar 4 plaatjes voor een heel bouwwerk. Dit is over het algemeen niet echt een probleem, aangezien je maar weinig blokken nodig hebt om een bouwwerk te maken.

SONOS bouwblokken uitleg

Op de voorkant van de kaart staat een foto van het totaalplaatje en op de achterkant 4 foto’s van hoe je het moet maken. In het Duits staat de uitleg er onder, maar die negeren we even, want als Nederland kind van 4 tot 8 jaar zal je die waarschijnlijk (zonder Duitse roots) niet kunnen begrijpen. Na even wennen merken we dat het prima te bouwen is.

Persoonlijk vind ik het wel jammer dat de kaarten enkel in het Duits zijn, omdat spelen natuurlijk ook een manier is waarbij je het lezen ontwikkelt. Kinderen in groep 3 die beginnen met lezen krijgen ook tijdens het spelen steeds meer prikkels om te gaan lezen. Mijn zoontje wordt vooral door zijn Nintendo Switch spellen erg gemotiveerd om te lezen, omdat hij daardoor zijn spel beter kan spelen. Echter, de tekst is ook niet nodig, dus ik zou er voor kiezen om geen tekst op de kaarten te zetten en de kaarten enkel met plaatjes te maken.

Voor welke leeftijd zijn SONOS bouwblokken geschikt?

SONOS is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 4 jaar, maar groeit eme met de kinderen. Je kan kiezen voor eenvoudige bouwopdracht of een grotere en meer complex project. Kinderen tussen de 4 en 8 jaar zullen het meeste plezier beleven aan SONOS bouwblokken.

Waarom kiezen voor SONOS bouwblokken?

Als je kinderen het leuk vinden om te bouwen dan zijn de SONOS bouwblokken erg geschikt. Het speelgoed is heel toegankelijk doordat je er makkelijk aan een project kan starten, weinig informatie nodig hebt om een project te bouwen en het is makkelijk en overzichtelijk op te ruimen. Er zijn weinig verschillende soort onderdelen en door de kleuren ook gauw te herkennen. De kleuren maken het bouwwerk uiteindelijk natuurlijk ook hel aantrekkelijk voor de kinderen, maar ondertussen is het ook makkelijk om gauw te sorteren welk onderdeel je nodig hebt.

We vinden het erg leuk en toegankelijk bouwspeelgoed, we zijn benieuwd of de handleiding uiteindelijk zonder taal beschikbaar gesteld gaat worden en enkel in plaatjes. Of dat er toch vertalingen komen.

Ons favoriete project? Daar gaan we nu beginnen, namelijk vrij bouwen! We hebben genoeg blokken om wat moois te maken!

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *