Genomineerd speelgoed en spelletjes voor speelgoed van het jaar 2019

Wij zijn gek op spelletjes en speelgoed, wie niet? Sommig speelgoed wordt zelfs genomineerd voor speelgoed van het jaar.

Gisteren (11 september) heeft Kim Kötter bij Spelekids in Loosdrecht op de stemknop gedrukt waardoor officieel het stemseizoen voor de Verkiezing Speelgoed van het Jaar is gestart. Ruim 70 kinderen waren bij dit moment aanwezig en velen zijn direct hun stem gaan uitbrengen.

Tot en met 3 november kan er gestemd worden op het Speelgoed van het jaar 2019; genomineerd speelgoed en spelletjes van dit jaar tref je in het overzicht hieronder. Stem je mee, iedereen kan meedoen? Wat is jouw favoriet? Heb je al verlanglijstjes voor Sinterklaas? Doe inspiratie op, maar stem vooral ook mee.

Spelen is belangrijk

Voor de ontwikkeling van een kind is spelen heel belangrijk. Het zorgt voor het welzijnsgevoel, het verbindt en allerlei vaardigheden worden aangeleerd. Het meest belangrijke van spelen is dat het plezier geeft. Niet alleen aan kinderen maar ook aan 12 plussers!

speelgoed van het jaar genomineerden 2019

Speelgoed van het jaar in de leeftijd van 0 tot en met 3 jaar

Een baby verkent de wereld om zich heen. Vooral felle kleuren trekken zijn aandacht. Het moeten grote stukken zijn want iets goed pakken, kan hij nog niet. Geluidjes zijn ook altijd in trek. De dreumes kan al weer wat meer. Speelgoed achter je aan trekken is dan leuk. Een dreumes zit vol vragen. Speelgoed kan antwoorden geven en mogelijkheden stimuleren. Peuters bouwen met blokken, maken muziek en spelen graag met andere kinderen. Een spelletje spelen gaan ze nu steeds vaker doen.

speelgoed van het jaar 0 tot 3 jaar

Codi, Mijn robo dino – VTech

Maak kennis met verschillende muziekstijlen, gevoelens en karakters samen met Codi, mijn robodino van VTech. Plaats de stekels op de rug van Codi en zie wat er gebeurt! De set bevat 3 stekels per categorie; muziekstijl, gevoel en karakter. Iedere kleur heeft een eigen vormpje zodat je ze maar op 1 plek kan plaatsen. Zo is het mogelijk om 27 verschillende combinaties te maken. Druk op de dinodanstoets om Codi te zien dansen. Berg na het spelen de stekels op in het dino ei!

Er zijn steeds meer manieren om kinderen te laten kennismaken met programmeren, zo ook met Codi. Programmeren voor kinderen gebeurt ook vaak al op de basisschool, heel positief, vind ik dit.

ZoomiZooz Klim Verken Speelhuis – Vtech

Zoomizooz zijn kleine tuimeldiertjes die verkrijgbaar zijn in 24 verschillende varianten. Het klim en verken boomhuis slaat de diertjes rollen, tollen en dollen waardoor het de fijne motoriek van kinderen tussen de 1 en 5 jaar stimuleert. Plaats de ZoomieZooz op de Magische Zoomizone en hoor hoe het diertje zijn naam roept en grappige zinnetjes en melodietjes brengt.

Brain Train – SmartGames

Met Brain Train, een vormenspel van Smart Games, wordt het brein getraind. Deze trein is zowel een puzzel als een speelgoedtrein. Plaats jij de vormen in de juiste volgorde in de wagons? De opdrachten worden steeds moeilijker omdat steeds minder aanwijzingen worden gegeven. Zorg ervoor dat alle wagons aan elkaar vastzitten en dat je op het goede spoor bent, voor je het treinstation verlaat. Er zitten 48 opdrachten in voor kinderen vanaf 3 jaar.

Bekijk ook van Smart Games:
Jumpin’ XXL
Smart Farmer
Chicken Shuffle Jr

Speelgoed van het jaar in de leeftijd 4 & 5 jaar

Vadertje en moedertje spelen. Maar ook de dokter of de tandarts nadoen is een favoriete bezigheid. De meeste kleuters hebben een grote fantasie en het speelgoed voor deze leeftijd komt daaraan tegemoet. Met het spelen van eenvoudige spelletjes wordt begonnen.

speelgoed van het jaar 4 en 5 jaar

Cubby de Beer van Furreal – Hasbro

Deze beer is bijna net zo goed als jouw peuter en heerlijk zacht. Deze levensechte en heerlijk zachte beer is verbazend interactief! Cubby houdt er van om gekieteld te worden en speelt graag een spelletje Kiekeboe met je. Blaas op z’n neus voor verrassende reacties! Cubby heeft een 3-in-1 accessoire om hem eten en drinken te geven en om zijn zachte vacht te borstelen. Er zijn meer dan 100 geluid- en bewegingscombinaties en een aparte slaapmodus met bedtijdgeluiden en – liedjes. Dit maakt Cubby het ideale speelmaatje om mee te spelen. Ik heb hem gezien op het #ontdekhasbro event en ben fan (net als mijn dochtertje).

Bekijk ook de Dino van FurReal

Crocs’socks of Krok’s sokken – BS Toys

De krokodil mist een sok. De krokodil mist een sok! Zorg dat je de eerste bent die zijn bijpassende sok vindt zodat kroko weer een compleet paar heeft. Het Crocs’ Socks! spel is een actief gezelschapsspel voor 2 tot 4 spelers en geschikt om te spelen door kinderen en ouders. Het spel bestaat uit 24 kaarten met gekleurde sokken, 24 kaarten met de krokodil met maar één sok aan en 4 ploppers. Een van de deelnemers draait een kaart om en daarna probeert iedereen zo snel mogelijk de missende sok te vangen met de plopper. Maar let op! Heeft de kroko een linker-, of een rechtersok nodig?

Bob Bilnaad – Hasbro

De loodgieter repareert een verstopping en iedereen neemt hem in de maling! Zijn broek valt misschien naar beneden en dat betekent dat iedereen wordt natgespoten! In dit spel met Loodgietersbroeken plunderen spelers om beurten zijn gereedschapskist en laden ze het gereedschap op zijn riem. Doe voorzichtig! Als de broek van de loodgieter tijdens de beurt van een speler naar beneden valt, spuit er water uit de gootsteen en is die speler af.

Ook Bob Bilnaad zag ik op het #ontdekhasbro event. Een leuk spel dat mij enigszins doet denken aan Soggy Doggy. De tafel kan er behoorlijk nat van worden, perfect spel dus ook voor de zomer. Of lekker binnen aan tafel met een zeem bij de hand.

Smart Farmer – SmartGames

Smart Games Smart Farmer

Houd de dieren uit elkaar! SmartGames heeft heel veel leuke 1 speler denkspellen. Zo ook Smart Famer. Beestenboel op de boerderij! Dieren staan door elkaar op de boerderij, er moet een hek tussen. Bekijk in het boekje hoe je het weiland moet maken. De boer heeft maar 3 hekjes om zijn land te verdelen in aparte weides. Waar zet je de paarden, koeien, schapen en varkens? Kan jij hem helpen om de hekken op de juiste plaats te zetten, zodat de paarden, koeien, schapen en varkens hun eigen plek krijgen? Ook mag je elk dier een eigen drinkbak geven. De opdrachten worden steeds lastiger. Lees hier mijn ervaringen met Smart Farmer.

Tropical Zoo – TM Essentials

Maak op een eenvoudige manier 3D-dieren, met deze speelset. Volg de bijgeleverde handleiding, want daar is goed te zien, hoe de vierkante kralen neergelegd moeten worden. Met het waterspuitje maak je het patroon dat je met de pixelbeads hebt gelegd nat, zo hechten ze aan elkaar. Een set leuke 3D-figuren is het resultaat. Pixelen is populair onder kinderen uit de doelgroep. De pixelbeads zijn veilig in gebruik.

Speelgoed van het jaar in de leeftijd 6 & 7 jaar

Kinderen van deze leeftijdsgroep zijn competitief, elkaar overtroeven vinden ze erg leuk. Allerlei spelletjes spelen op deze behoefte in. Of dat spelen nu buiten met vrienden en vriendinnetjes gebeurt, of binnen met broertjes, zusjes en ouders, maakt niet uit.

speelgoed van het jaar 6 en 7 jaar

Blazelets Style Studio – Ravensburger

De Style Studio is een complete set voor het maken van armbanden met magisch poeder en water. Met de spullen uit de handige koffer kun je armbanden ontwerpen en meteen al je onderdelen opbergen. Doe het poeder in de speciale vorm en dompel die in de met water gevulde koffer. Als ze dan ook nog met glitter worden versierd, krijg je hele coole armbanden!

Bekijk hier meer van Blazelets Style Studio

Colour Catch – Smartgames

Help de dieren hun avondmaal te vangen. Plaats alle puzzelstukken op het spelbord, zodat de kikkers, insecten en salamanders dezelfde kleur krijgen als in de opdracht. Maar kijk uit! De dieren zijn transparant en veranderen van kleur, naargelang de ondergrond waarop ze geplaatst worden. Een kleurrijk spel met 60 opdrachten voor kinderen vanaf 7 jaar.

Lynx – Identity Games

Lynx is een zoekspel, waarbij je z.s.m. jouw plaatjes moet vinden op het speelbord. Alle afbeeldingen worden in het bakje gestopt en de spelleider geeft elke speler 3 kaartjes. Vervolgens gaat iedereen op zoek naar zijn/haar plaatjes en legt hier een gekleurde fiche op. Het spel stopt wanneer een speler alle drie zijn/haar afbeeldingen heeft gevonden, de gevonden plaatjes mag je houden. Het doel is om zoveel mogelijk kaartjes te verzamelen.

snapstar – Yulu

#SNAPSTAR is een verzameling van 6 Social Influencer poppen. De grote beweeglijkheid van de poppen en de verwisselbare kleding, accessoires en haarstijlen zorgt voor eindeloos speelplezier. De poppen komen met een green screen en een stand, waardoor kinderen een fotoshoot kunnen doen met hun favoriete pop. Met de #SNAPSTAR Studio-app voeg je achtergronden, make-up en haarstijlen toe. Als je klaar bent sla je de foto op of kun je deze delen met vrienden en familie!

Turbo Force Super Racetrack Set – VTech

Met de Turbo Force® Racers kan je een stoere racer worden. Gebruik het touchpad op de polsband om het voertuig op afstand te besturen. Schud de polsband boven het voertuig om de turbo-boost op te laden. Druk vervolgens op de turbo-toets en ga ervandoor! Wordt de beste Turbo Force Racer.

Bekijk hier mijn ervaringen met de Turbo Force racebaan van Vtech

Speelgoed van het jaar in de leeftijd 8 & 9 jaar

speelgoed van het jaar 8 en 9 jaar

Spelletjes spelen en kennis testen. Allerlei soorten spelletjes, voor de lol of informatieve, zijn geschikt. Of constructiebouwwerken maken. Wetenschap ontdekken want ze zijn heel nieuwsgierig, en ze willen veel dingen uitproberen: hoe werkt het en hoe zit het in elkaar? Je zou kunnen zeggen dat de wetenschap op deze leeftijd dan ook een rol speelt. Leerzame spelletjes kunnen op een speelse manier helpen lesstof van school beter onder de knie te krijgen.

Atlantis Escape – SmartGames

Ontsnap voor het te laat is van Atlantis voordat deze mythische stad voor eeuwig onder water verdwijnt. Zoek de kortste weg van bij de hoogste toren tot aan de haven, waar een schip ligt te wachten om je in veiligheid te brengen. Hoeveel treden nog voor je er bent? En zal je nog op tijd zijn? Atlantis Escape is een compact puzzelspel voor kinderen vanaf 7 jaar met zestig 3D-opdrachten, handig om overal mee naar toe te nemen.

De schatzoekers van de Kuala-archipel – 999 games

Communicatie tussen de spelers is onmisbaar om de raadsels die je tegenkomt op te lossen, gebouwen te verkennen en andere ingrijpende beslissingen te kunnen nemen. Elke actie moet een beslissing van de groep zijn. Vorm een team en beslis gezamenlijk waar jullie naartoe gaan en ervaar levendige avonturen.

Nerf Fortnite AR-L Blaster – Hasbro

Speel Fortnite in het echt met deze gemotoriseerde Nerf Elite dartblaster. Schakel de motor in met de versnellingsknop en haal de trekker over om 1 dart te schieten. De blaster wordt geleverd met een clip voor 10 darts en 20 officiële Nerf Fortnite Elite darts, voldoende om de clip helemaal te laden en 10 reservedarts om te herladen. Klap de 2 vizieren aan de bovenkant van de blaster omhoog om nauwkeurig te mikken.

Ook deze hebben we gezien bij #ontdekhasbro op 4 september. Gaaf hoor die grote blasters.

Newbury Haunted High School – Lego Hidden Side

De Newbury Spookschool – Lego Hidden Side is speelervaring die ondersteund wordt door een gratis app en een verhaallijn rond twee youtubers; Jack en Parker, die in het stadje Newbury mysteries oplossen en op geesten jagen via hun smartphone. Aan de kinderen wordt gevraagd hetzelfde te doen. Doordat ze hun telefoon bij de fysieke Lego modellen houden en in interactie gaan met de verschillende elementen of “behekste plaatsen”, brengen ze virtuele spoken tevoorschijn.

Grote burcht van de Novelmore ridders – Playmobil

Grote burcht met een ophaalbrug, geïntegreerde katapult, ballista (schietwapen), goederenlift en steenkogelgoten. De kasteelpoort kan op magische wijze worden geopend dankzij een mechanisme bovenaan. Via een val komen indringers in de kelderruimte terecht. Het kasteel kan veroverd worden via de doorbreekmuur. De burcht kan langs de open achterzijde worden bespeeld. Afmetingen: 79 x 57 x 44 cm (LxBxH).

Bekijk hier mijn blog over de Grote burcht van de Novelmore Ridders
Vorig jaar was de Mobiele aanvalstoren van de dwergen, van Playmobil de grote winnaar.

Speelgoed van het jaar in de leeftijd 10 & 11 jaar

Spelletjes spelen, nog ingewikkelder constructie bouwwerken maken en techniek is leuk en interessant voor deze leeftijd.

speelgoed van het jaar 10 en 11 jaar

De Kwakzalvers van Kakelenburg – 999 games

Iedere speler trekt ingrediënten uit zijn eigen, in de loop van het spel zelf samengestelde, voorraadbuidel totdat hij denkt dat zijn drank perfect is. Maar pas op: een paar knalerwten en de hele drank ontploft. Het is dus beter om op tijd te stoppen om zo met de opbrengst ervan kostbare ingrediënten aan te schaffen. Zo vult de voorraadbuidel zich met steeds meer nuttige ingrediënten, waardoor de volgende drank meer punten oplevert.

Menara; de tempel van de hoge torens – 999 games

Bouw de tempel gezamenlijk weer op. Daarbij moeten de aanwijzingen op elke bouwtekening worden gevolgd. Gebruik pilaren en tempelvloeren handig en bouw deze subtiel. Het is belangrijk om de gevolgen van de eigen speelbeurten onder ogen te zien. Alleen zo kunnen de andere spelers de bouwplannen nuttig voortzetten! Misverstanden, overmoed en nadelige bouwtekeningen hebben elke keer dezelfde fatale gevolgen.

Pictionary Air – Mattel

Pictionary Air, een doldwaze manier om het klassieke gezelschapsspel te spelen! Teken in de lucht en je ziet de tekening op je smart apparaat, een nieuwe speelmanier van dit tekenspel.Download de Pictionary Air app op je smartphone of tablet en je kunt spelen. Richt de camera in de app op de speler die tekent en je ziet die speler mét zijn of haar tekening op het scherm van je smart apparaat. Of je nu tekent, raadt of kijkt, de resultaten zijn dolkomisch! Registreer je optreden in de app en lach er later opnieuw om of deel het met vrienden!

Slide Quest – Asmodee

Slide Quest is een coöperatief bordspel waarbij je probeert de ridder te helpen om het einde van elke kaart te bereiken en daarbij valstrikken en obstakels te vermijden. Gebruik de hendels om de ridder te verschuiven. Er zijn 20 kaarten om te spelen: om te winnen probeer je de ridder veilig door een wereld van 5 kaarten of de volledige 20 kaarten te loodsen. De moeilijkheidsgraad wordt hoger naarmate je van de ene naar de andere wereld gaat.

Escape Room The Game: Jumanji Family Edition – Identity Games

Packshot Jumanji

De Escape Room The Game spellen zijn normaal gesproken bedoeld voor 16+, maar deze Jumanji Family Edition kan gespeeld worden vanaf 10 jaar. Verder is het principe hetzelfde, elk avontuur duurt een uur en hierin moet je codes zien te vinden om te ‘ontsnappen’. Deze codes voer je in op de Chrono Decoder door middel van sleutels. De drie mysteries lopen qua verhaallijn in elkaar over en vormen samen dus een compleet Jumanji avontuur.

Bekijk hier meer over Jumanji escape room.

Speelgoed van het jaar 2019; 12 t/m 17 jaar

speelgoed van het jaar 12 tot en met 17 jaar

Steeds meer volwassenen ontdekken dat spelen leuk is. Naast bouwpakketten en allerlei soorten puzzels zijn er interessante en leuke spellen. Spellen rond een thema waar je een tijd lang mee bezig bent of spellen die kennis testen. Ook in groepen spelen is leuk en wordt vaker door jong volwassenen gedaan.

Exploding Kittens – Asmodee

Exploding Kittens is een kaartspel dat een combinatie is van Russisch Roulette en schaken. Doel is te overleven tot je de laatste speler bent. Als je aan de beurt bent, speel je je actiekaarten om de Exploding Kittens te ontlopen. De ene kaart gebruik je om een tegenstander te vloeren, een andere gebruik je om een aanval af te weren. En als je de juiste combo speelt, kun je een aanval uitvoeren die het aantal spelers met één doet afnemen: kaboem.

Pandemic Rapid Response – Asmodee

In Pandemic Rapid Response dien je zsm levensreddende middelen te leveren aan noodlijdende steden. Nieuwe rampen blijven zich voordoen terwijl de timer loopt, dus jij en je team moeten snel samenwerken om je missie te volbrengen. Spelers vormen een team van dokters en specialisten die in een vliegtuig voedsel, water en andere hulpmiddelen voorbereiden. Als jij en je team deze hulpmiddelen op tijd weten te leveren, dan is je missie geslaagd!

Rolit – Goliath

Rolit is een 4-kleurig ballenspel waarbij je moet zorgen dat jouw kleur aan het einde van het spel het meest zichtbaar is! Vang de ballen van de tegenstander tussen jouw ballen. Roll it! Draai ze naar je kleur, maar denk alvast verder, omdat ze zo maar weer door een tegenstander teruggedraaid kunnen worden!  Makkelijk te leren, veel tactische mogelijkheden en plezier voor iedereen!

Leipe Lama’s – Selecta Spel en Hobby

Leipe Lama’s met een echt spuitende lama! Spot als eerste de leipe lamakaart! Draai de kaarten om de beurt om en zoek razendsnel de toeter of de tuffende lama. Let goed op, want niks is wat het lijkt, als je te laat bent dan word je nat. Lama’s zijn zachtaardige dieren, die vooral van rust houden. Wat je ook doet, maak geen lawaai als je bij ze in de buurt komt. Als je dat toch doet, wacht je een natte verrassing

Speelgoed van het jaar 2019; 18+

Steeds meer volwassenen ontdekken dat spelen leuk is. Naast bouwpakketten en allerlei soorten puzzels zijn er interessante en leuke spellen. Spellen rond een thema waar je een tijd lang mee bezig bent of spellen die kennis testen. Ook in groepen spelen is leuk en wordt vaker door jong volwassenen gedaan.

speelgoed van het jaar 18 jaar

Clever – 999 games

Dobbel en vul één van je geworpen dobbelstenen in de bijbehorende categorie in. Elke categorie levert op een andere manier punten op. Kies slim en let goed op de overgebleven dobbelstenen. Je moet namelijk elke dobbelsteen met een lager resultaat op het zilveren dienblad aan de andere spelers serveren. Die kunnen daardoor wellicht ook belangrijke punten scoren.

Escape Room the game; 2 players – Identity Games

Escape room 2 spelers

De trend van het moment; escape rooms spelen. Dat kan nu ook als bordspelen. Bij de 2 spelers editie van Escape Room The Game werk je samen met 1 teamgenoot om puzzels op te lossen en verborgen aanwijzingen te vinden. Het spel bevat 1 introductieavontuur van 15 minuten en 2 complete avonturen van 1 uur. Hierbij heb je dus een uur de tijd om te ‘ontsnappen’. Samen ga je op zoek naar codes, die kunnen bestaan uit getallen, vormen of andere tekens.

Wingspan – 999 games

Probeer de beste leefomstandigheden voor de vogels in je opvangcentrum te creëren. Elke vogel breidt in één van zijn leefgebieden een ketting van krachtige combinaties uit. Deze leefgebieden richten zich op verschillende groeifactoren: voedsel pakken, eieren leggen en nieuwe vogelkaarten trekken. Elke beurt speel je een vogel, waarna je alle acties die zich in het betreffende leefgebied bevinden, mag uitvoeren.

Meer informatie over deze escape room game voor 2 spelers.

What do you meme – Megablue

Gebruik je verbeelding en je gevoel voor humor en combineer de fotokaart van de ronde met je grappigste tekstkaart om de grappigste memes te maken. De spelers zijn om beurten jury en oordelen welke speler de beste combinatie heeft gemaakt. De speler met de grappigste combinatie van de ronde scoort een punt en wint de kaart. Het spel eindigt wanneer iemand 20 punten heeft verdiend.

Speelgoed van het jaar winnaars en uitslag

speelgoed van het jaar verkiezing 2018

Stem en Win

Iedereen die stemt, maakt kans op het genomineerde speelgoed. Daarvoor moet de stemmer minimaal één favoriet artikel kiezen in een categorie, en maximaal in zeven.

Ook degenen die de kleurplaat mooi inkleuren kunnen genomineerd speelgoed winnen, dat geldt ook voor klassen en groepen.

Sinds 11 september tot en met 3 november kunnen mensen stemmen op 6 november worden de winnaars van het speelgoed van het jaar 2019 bekend gemaakt. Vorig jaar waren we erbij. Tref hier de: Winnaars speelgoed van het jaar 2018

Enkele bijzonderheden:

  • de vakjury bestaat uit een vertegenwoordiging van verschillende disciplines, journalisten, speelgoedinkopers en –detaillisten, spellendeskundigen, bloggers, een pedagoog en een ontwikkelingspsycholoog
  • op www.speelgoedvanhetjaar.nl zijn alle genomineerde artikelen te vinden
  • de winnaars in de verschillende leeftijdsgroepen worden door de consument bepaald
  • op www.speelgoedvanhetjaar.nl kan iedereen tot en met 3 november stemmen
  • de kleurplaat is vanaf de site te downloaden. In iedere leeftijdscategorie wordt één winnaar bepaald. Hij of zij krijgt een van de genomineerde artikelen.
  • op 6 november worden de winnaars van de leeftijdscategorieën bekend gemaakt

Affiliatte links: Onder elk stuk speelgoed of spel dat is genomineerd voor Speelgoed van het jaar heb ik hierboven een affiliate link van Bol.com geplaatst. Zo maak ik het bestellen voor je makkelijker. Met affiliate links is het zo dat ik een klein percentage van bol.com krijg, als jij iets via mijn site bestelt, dat kost jou niets, maar zorgt er voor dat ik met de site iets kan verdienen om het te onderhouden.

Samenvatting
Review datum
Reviewed item
Verkiezing speelgoed van het jaar 2019
Beoordeling
51star1star1star1star1star

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *