Spelletjes voor de leeftijd 1 tot 5 jaar

Wanneer je op zoek gaat naar leuke verjaardags- of sinterklaascadeau is het soms lastig inschatten voor welke leeftijd spelletjes leuk zijn. Ik heb twee spellen getest die ontzettend leuk zijn voor de allerkleinsten, maar die ook nog leuk zijn wanneer je kind al 4 jaar is. Voor peuters en kleuters: Nijntje Stoelendans en Woezel en Pip verstoppertje spelen.

Nijntje Stoelendans

Nijntje Stoelendans

Dit dansspel speel je samen. Luister goed naar de muziek uit muziekdoos en dans. Het leuk aan dit spel is dat je verschillende niveaus hebt. Voor de allerkleinsten gebruik je in principe alleen de muziekdoos, maar naarmate je kinderen wat ouder zijn, kun je wat meer uitdaging bieden middels de danskaarten in de danscirkel en de speelkaarten. Er zijn drie speelniveaus:

Nijntje Stoelendans

Niveau 1: Dreumes (1 -2 jaar)

Zodra de muziek start gaan jullie dansen, stopt de muziek, dan sta je een paar tellen muisstil. Begint de muziek weer, dan dans je weer lekker verder.

Niveau 2: Peuter (2-3 jaar)

Er zijn meerdere ‘danscirkels’ dit zijn ronde plaatjes met een afbeelding erop. Leg de cirkels op de grond, waarvan je zeker weet dat jouw peuter de afbeeldingen kent. Je gaat dansen zodra de muziek begint, maar stopt de muziek… dan stop je met dansen en roep jij “als begeleider” een van de drie cirkels (dus wat er op staat) jouw kind moet dan op die cirkel gaan zitten. Hoe beter het gaat, hoe meer cirkels je kunt toevoegen.

Ook kun je opdrachtkaarten inzetten “dans als een olifant” of “dans als een leeuw”” . Wil je het nog moeilijker maken? Vraag ze ook het geluid te maken van het dier op het kaartje.

Nijntje Stoelendans

Niveau 3: (3 – 4 jaar)

Ongeveer al bij niveau 2, maar dan leg je alle cirkels op de grond. Je kunt Nijntje punten gaan verdienen. Ook kun je een echte stoelendans gaan spelen. Je zet 1 stoel minder neer dan het aantal spelers, stop met dansen en ga gauw op een lege stoel zitten wanneer de muziek stopt. Zit 1 iemand niet? Die is af, je haalt steeds een stoel tot dat er een winner is. Hier kan je ook weer de opdrachtkaarten en danscirkels gebruiken.

Nijntje Stoelendans kreeg in de 2015 een Nominatie voor speelgoed van het jaar. Hier lees je het jury rapport van de Verkiezing:

De mening van de jury:

Een compact spel dat je kind alleen kan spelen of samen met een volwassene. nijntje is goed te verstaan en de regels kun je aanpassen aan de leeftijd van het kind. Een spel met een sociale (samen spelen) en een motorische kant (dansen, bewegen). Een leuke prijs voor een leuk spel

Pedagogisch verslag:

Dit is een echt samenspeelspel, zonder winnaars of verliezers. Het gaat hier om een dansspel dat jonge kinderen uitdaagt te bewegen, te lopen goed te luisteren naar de speeldoos en op tijd stil te staan in de danscirkel. Nu hebben deze kleintjes een overmaat aan beweegdrang, dus niet het bewegen is moeilijk, maar het – op tijd – stil moeten staan op de danscirkel. Je kunt dit spel op verschillende manieren spelen afhankelijk van de leeftijd van het kind (van 1-4 jaar). Tip voor de ouders: is het raadzaam om de spelmogelijkheden te gebruiken die passen bij de leeftijd van het kind. Juist omdat er drie spelniveaus ingebouwd zijn is dat ook echt mogelijk om te doen. Nijntje danst samen met haar vriendjes, en de kinderen in kamer of groep dansen mee. Het spel bestaat een muziekdoos met een grote startknop en verschillende spelkaarten. Voor de allerkleinsten gebruik je alleen de muziekdoos. Bij druk op de knop gaat iedereen dansen en zodra de muziek stopt, moet iedereen stil staan. Voor de wat grotere kinderen zijn er speciale danskaarten die aangeven op welke manier je moet dansen (bijvoorbeeld als een aap of olifant) en kun je punten winnen door zo snel mogelijk op een bepaalde plek te staan als de muziek ophoudt. Het spel is hartstikke leuk om met kinderen en volwassenen samen te doen. Grappig om te zien hoe moeilijk een kind het vindt om maar eventjes stil te staan. Gelet op de jonge leeftijd zal het de kinderen soms wel wat moeite kosten om zich aan de “regels” van het spel te houden, maar het gaat tenslotte toch om de lol die je samen aan dit spel beleeft?

Woezel & Pip Verstoppertje spelen

Woezel en Pip verstoppertje spelen

Ook hier zijn weer drie speelniveau’s. Je begint met het enkel verstoppelen van Woezel en doordat Woezel roept “ik ben verstopt, kun je mij vinden”, kan je Woezel gaan zoeken. Bij Niveau 3 heb je het spel uitgebreid voor peuters en kleuters van 2,5 tot 5 jaar.  Je gebruikt alle opdrachtkaarten. Die leg je op zijn kop (met het voorwerp naar beneden) op tafel. Gebruik hiervoor alleen de kaartjes met voorwerpen die je in huis hebt staan, anders wordt het spel heel lastig, haha.

Woezel en Pip verstoppertje spelen

Pak drie kaartjes, verstop Woezel op de plek die je ziet op 1 van de drie kaartjes. Bijvoorbeeld in de hondenvoerbak of onder een muts. Heb je Woezel verstopt, je zet Woezel aan. Je kindje bekijkt de drie kaartjes en weet nu ongeveer waar Woezel zou moeten zijn. Maak je het nog ingewikkelder, dan geef je natuurlijk helemaal geen hints.

Samenvatting
Review datum
Reviewed item
Spelletjes voor dreumessen, peuters en kleuters
Beoordeling
51star1star1star1star1star

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *