Tandenpoetsen peuter

imageVanaf dat je kleintje tanden krijgt ga je z’n tandenpoetsen. Voor die tijd kun je hem wel vast laten wennen, met zo’n rubberen borsteltje waarmee je het tandvlees wat masseert.

Vanaf het begin af aan vond hij tandenpoetsen al vreselijk en vervelend. Hij deed er alles aan om te zorgen dat je die tandenborstel niet in z’n mond kreeg. Wegdraaien, mond dicht houden, spartelen, wegduwen of de tandenborstel met zijn tong uit z’n mond duwen.

Wij deden er daarentegen alles aan dat hij juist wel z’n tanden ging poetsen. We gaven hem een tandenborstel in z’n hand. Lieten hem onze tanden poetsen, gaven verschillende tandenborstels, lieten het hem eerst zelf proberen, liedjes zingen, rijmpjes, filmpjes, grapjes. Niks hielp. Hoe ouder en sterker hij werd, hoe minder hij het toeliet. Meestal haalden we nauwelijks 1 veeg door z’n mond.

Meteen een extra reden voor ons om hem zo min mogelijk suiker te laten eten. Toch wilden we natuurlijk graag verandering zien. We probeerden elke dag weer, maar buiten heel gauw de tandpasta er af zuigen, hield hij z’n kaken stijf op elkaar.

Het gekke was wel, dat als je tegen hem zei “kom we gaan tandenpoetsen”, dan rende hij naar de badkamer. Zijn associatie met tandenpoetsen was dus leuker dan hij liet blijken.

Als je kleintje 2 jaar is, gaat hij mee naar de tandarts. Daar kon ik me weinig bij voorstellen met hem. Al heb je best kans dat hij wel onder de indruk is van zo’n tandarts en het dan wel toelaat. Nu is het bijna zover… Maar er is ook wat veranderd; sinds twee weken is het tandenpoetsen niet meer zo’n probleem voor hem. Hij lacht er zelfs bij en wijst z’n tanden aan tijdens het poetsen.

Ik had niet meer gedacht dat dat moment nog zou komen. De eerste paar dagen was ik wat op mijn hoede. Ik twijfelde ook of ik er heel erg van moest profiteren nu hij het een keer toeliet of juist een beetje voorzichtig moest zijn, zodat hij het niet weer vervelend gaat vinden.

Inmiddels zijn we het gewend. Nu durf ik straks gewoon naar de tandarts. 4 januari wordt hij twee en ik zag dat je dan in een andere categorie tandenborstels valt. Haha, klinkt toch een beetje raar. Zal er zoveel verschil in zitten? Ik denk vooral ook in het formaat en de greep. Deze tandenborstel die ik nu heb, is heel makkelijk vast te houden voor zowel de kleine als jijzelf.

De tandenborstel van Idyl en tandpasta van Elmex van mijn foto komen van Tandartsenplein.nl. 

What's on mama's mind opgestuurd artikel

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *