Hoe poets je de tanden van je kleintje? Tandartsplein

What's on mama's mind - Jordan tandenborstel TandartsenpleinTandenpoetsen met je kleintje. Dat kan best een uitdaging zijn. Hoe pak jij het aan, of moet je nog beginnen met jouw kleintje?

De meeste kindjes krijgen rond de 5 a 6 maanden hun eerste tandjes. Maar wist je dat er soms baby’s worden geboren met tanden? Ik heb ze nog nooit gezien.

Mijn zoontje had met 8 maanden pas zijn eerste tandje. Dat kan ook. Sommige hebben ruim na hun eerste verjaardag nog geen tand. Zo als met alles, elk kleintje doet het op zijn eigen tijd. Bij twijfel raadpleeg het consultatiebureau.

Vroeg beginnen
Wel hebben wij onze zoon al vroeg laten wennen met het tandenpoetsen. Zo had ik hem vaak op mijn arm als ik mijn eigen tandenpoetste. Hij wilde dan vaak mijn tandenborstel hebben, dus gaf ik hem er ook een in zijn handje. Daarnaast poetste ik af en toe met een rubberen tandenborstel. Daarmee kan je het tandvlees wat masseren en hij went vast aan het tandenpoetsen voor het slapen ritueel.

Hoe vaak tandenpoetsen?
Ik heb het advies gehad om een keer per dag de tanden te poetsen van mijn zoontje. Dat kun je dan het beste ‘s avonds doen voor het slapen. Geef daarna je kleintje geen eten of drinken meer. Als je ‘s avonds de tandjes poetst verwijder je al het vuil en de bacteriën van de dag.

Tandpasta
Er zijn speciale tandpasta’s voor baby’s en kinderen. Deze tandpasta is zacht en heeft een milde smaak, What's on mama's mind -Aquafresh Tandartsenpleinzodat de kleintjes het niet vies vinden. In tandpasta zit fluoride. Dit maakt tandjes harder en sterker. Ik heb net de Teletubbies tandpasta van Prodent gebruikt, maar die vond ik zelf te veel naar kauwgumballen smaken en dat associeer ik niet met tandenpoetsen. Dus daar was ik wat minder enthousiast over.

Een voorbeeld van baby- of kindertandpasta is deze tandpasta van Aquafresh. Neem eens een kijkje op tandartsplein.nl.

Tandenborstel
Voor de kleintjes zijn speciale babytandenborstels. Deze zijn zachter dan de tandenborstels voor volwassenen of oudere kinderen. Sommige tandenborstels hebben een indicatiestip voor waar en hoeveel tandpasta je erop moet doen. Zoals deze Jordan Step 1 Baby (0 – 2 jaar).

Weigeraar
Sommige kinderen hebben er gewoon geen zin in. Draaien hun hoofd weg of duwen je hand weg. Dat maakt het soms best lastig. Het helpt soms als je hem zelf ook een tandenborstel geeft in zijn hand. Dan kan hij zelf af en toe de tandenborstel in zijn mond steken en jij poetst zelf als hij hem er weer uit heeft gehaald. Laat hem ook zien dat je zelf je tandenpoetst. Of laat hem in de spiegel kijken, terwijl hij poetst. Reuze interessant.

Mijn zoontje zet ik in een leeg babybadje op standaard, waar ik zelf naast sta. Dan zit hij comfortabel en heb ik mijn handen vrij om zijn tanden te poetsen. Ook geef ik hem een tandenborstel of iets anders in zijn handen. Er zijn dagen bij dat het nauwelijks tandenpoetsen te noemen is. Maar over het algemeen kan ik wel even mijn gang gaan op zijn acht voor tanden. ‘s Morgens geef ik hem ook vaak nog even zijn tandenborstel, dan beweegt hij hem zelf een paar keer door zijn mond. Alles om te wennen aan het poetsen. Toen hij kleiner was had ik hem op mijn arm, maar dat vind ik nu wat zwaar. Als ik hem neerzet loopt hij weg met zijn tandenborstel en al, dus dat heeft geen nut hier.

Tandarts
Ik heb gehoord dat je je kindje vanaf 2 jaar meeneemt naar de tandarts voor controle. Mijn tandarts adviseerde hem al met 1,5 jaar mee te nemen. Dan maakt hij al vroeg kennis met de tandartspraktijk, de apparatuur en de tandarts. Dat ga ik dan ook binnenkort proberen.

Producten zijn van Tandartsplein.nl.
Hier tref je de kinderproducten van Tandartsplein.

Tips voor tandenpoetsen: Ouders van Nu.

Please follow and like us:

Post Author: mamasmind

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *