Tegelijk zwanger met mijn moeder

Lisa (21) is zwanger en daar is ze heel blij mee, haar moeder kwam afgelopen maand echter ook met een nieuwtje, waar Lisa behoorlijk van in de war is.

Jonge moeder net als mijn moeder

Laat ik vooropstellen dat mijn moeder een super goede moeder is geweest voor mij. Net voor haar 20ste werd ze moeder, van mij. Hoewel ze nog jong was en pas kort een relatie had met mijn vader, heeft ze altijd de steun van mijn oma (haar moeder) gehad. Ze zijn daarna zelfs samen gebleven toen ik klein was, maar toen ik 10 jaar was zijn mijn ouders gescheiden. Ik was enigskind, maar mijn vader is uiteindelijk redelijk snel daarna hertrouwd en heeft nog twee kinderen gekregen, daarom heb ik al twee halfzusjes, waar ik goed contact mee heb.

Mijn moeder is eigenlijk altijd vooral voor mij thuis geweest, ze werkte veel, maar zorgde ook dat ze er voor mij was. Twee jaar geleden kreeg zij een relatie met Joost. Joost is 30 jaar en dus een stuk jonger dan mijn moeder. Joost is een heel leuke man, maar ik had eigenlijk niet veel contact met hem.

Onverwachts zwanger

Zwangere vrouw 35 weken zwanger
Foto: zwangere vrouw (niet Lisa)

Sinds ongeveer 1,5 jaar heb ik een relatie met Jasper, we leerden elkaar kennen op vakantie in Turkije en bleken vlakbij elkaar te wonen. Na de vakantie is het contact gebleven en zijn we redelijk snel gaan samenwonen. Ik werk sinds mijn 19e als kapster en heb een leuk huisje, dat huur ik en ik woon niet ver van mijn moeder. Jasper is na 5 maanden al bij mij ingetrokken, het klikte gewoon en we werken allebei dus we vonden het zonde om twee keer huur te betalen. We hadden het goed en hielden vooral van veel op stap gaan en met vrienden afspreken.

Dat ik zwanger ben geworden is eigenlijk nogal onverwachts, want ik slikte de pil. Nu weet ik wel dat ik het soms vergat, maar ik was heel regelmatig ongesteld, niks aan de hand, dacht ik. Tot ik ineens zwanger bleek te zijn. al 16 weken. Ik was gewoon ongesteld geworden, maar toen ik met vermoeidheidsklachten bij de dokter kwam, was de conclusie snel getrokken. Ook zo lang al. Achteraf vielen er wel puzzelstukjes op zijn plek, behalve dat ik moe was geweest, was ik ook wel zwaarder geworden, maar ik kon sowieso wel schommelen qua gewicht. Een kerstperiode kon mij zo 7 kilo extra opleveren. Gelukkig had ik in die periode niet heel veel gedronken. Hoewel ik bang was voor Jaspers reactie, misschien vond hij het wel veel te vroeg, reageerde hij heel enthousiast. Ik had mijn moeder ook meteen gebeld, maar zij reageerde helemaal niet zo blij als ik had gehoopt. Achteraf weet ik nu dat ze waarschijnlijk jaloers was.

Mijn moeder deed raar

Mijn moeder bleef een beetje raar doen. Het ene moment was ze heel enthousiast en het andere moment deed ze heel bot. Ik was nog te jong voor een kind en hoe dacht ik dat allemaal te gaan regelen. Terwijl zij het zelf ook allemaal had gedaan. Ik werkte 5 dagen en Jasper gaat ook nog naar school, naast het werk, dus er waren ook nog wel obstakels, maar ik was vooral heel blij en wilde dit doen. Ik hoopte ook dat mijn moeder zou willen oppassen, misschien 1 of 2 dagen in de week. Ze woont vlakbij, maar dat zag ze eerst helemaal niet zitten. Als ik een kind wilde, dan moest ik er ook zelf voor zorgen. Het volgende moment wilde ze juist dat we geen opvang zouden regelen, maar elke dag de kleine naar haar zouden brengen. Ik was in de war en had juist steun van mijn moeder nodig.

Tot mijn moeder ineens bij ons op de stoep stond, ze had geweldig nieuws, zei ze.

Mijn moeder vertelde, nog voordat we de deur helemaal open hadden gedaan, dat ze ook zwanger was. Ze stond te springen in de deuropening, maar ik begon gelijk te huilen. Ze had altijd nog een tweede gewild en doordat ik zwanger was, was het zo gaan kriebelen riep ze en Joost wilde ook. Ik wist niet goed wat ik moest zeggen of voelen. Ze had gehoopt dat ik enthousiaster zou reageren, maar ik ben eigenlijk behoorlijk van slag en teleurgesteld, ik had haar nooit over een kinderwens meer gehoord. Mijn moeder leek het geweldig, ze haalde zelfde matching outfits. Ze wilde dat we alles samen konden doen rondom de baby. Maar ik zie die dat nog niet zitten, ik wilde dat mijn moeder, moeder voor mij kan zijn en oma voor mijn kind. Nu gaat ze zelf een baby opvoeden. Jasper probeert het wel wat te relativeren, hij zegt dat mijn moeder ook gewoon heel jong is geweest toen ze mij kreeg en dat ze nu 40 is en er nog veel vrouwen op hun veertigste moeder worden. Dat zal allemaal wel, maar toch niet mijn moeder? Ik begin aan het idee te wennen, ik ben wel blij voor mijn moeder als ze gelukkig is zo, maar het voelt toch ook niet altijd goed.

Over deze gastblog

Lisa (niet haar echte naam, net als de andere namen in de blog) wilde graag haar verhaal delen en is ook benieuwd wat jullie van situatie vinden. Heb jij ook een verhaal dat je graag wilt delen op What’s on mama’s mind, laat het dan weten.

Lees ook: Ik wist niet dat ik zwanger was
Bekijk de HappyMom blogbox

Doe mee en win een I Love mama pakket van Difrax

Bericht auteur: mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *