Temperatuur meten kinderen

Welke thermometer kun je nou het beste kopen voor kinderen? Hoe meet je de temperatuur bij kinderen? Dit zijn vragen die ik met regelmaat heb gehoord, maar zelf ook wel heb gesteld. Want, welke thermometer is het meest betrouwbaar en wat is het fijnst om te gebruiken voor je kinderen. Heeft elk type thermometer hetzelfde resultaat? Kinderen vinden het temperatuur meten niet altijd fijn, dus liefst doet je het zo snel mogelijk, zonder dat je je zieke kindje ook nog eens overstuur krijgt door een thermometer.

Hieronder een overzicht van thermometers en meer informatie over koorts bij jonge kinderen.

Vragen over het Coronavirus? Lees ook mijn blog: Wat vertel je kinderen over het Coronavirus?

Staafthermometer koorts meten

Vanaf wanneer koorts?

Allereerst de vraag wat je meet met een thermometer. Dat is of je kindje verhoging of koorts heeft. Kun je ook temperatuur meten zonder thermometer? Vanaf wanneer heb je koorts? We spreken bij de volgende temperaturen van verhoging of koorts:

 • Koorts heb je bij een lichaamstemperatuur boven de 38 graden Celcius.
 • Bij 37,5 tot 38 graden Celcius wordt gesproken van verhoging.
 • Normaal heeft een mens gemiddeld een temperatuur van 35,5 tot 37,8 graden Celcius.

Bij koorts bij kinderen houd je met meer dingen rekening dan bij volwassenen. Bij baby’s en jonge kinderen helemaal. Voor meer informatie verwijs ik je naar de site van thuisarts.nl. Bij twijfel bel altijd een arts of de huisartsenpost. Hieronder nog een paar interessant artikelen over koorts bij kinderen en waar je op kunt letten. Let ook op op moment heerst het Coronavirus, daarom zijn er andere richtlijnen bij ziek zijn, daarvoor verwijs ik je naar de website van RIVM, rondom actuele informatie over het nieuwe Coronavirus.

oorthermometer alecto act 09

Wanneer bel je de huisarts bij koorts?

 • Bij een kind jonger dan 3 maanden
 • Wanneer kindje een prik heeft gemist van vaccinatieprogramma
 • Of wanneer je kindje een chronische ziekte heeft of medicijnen gebruikt die de weerstand verminderen.
 • Wanneer je je zorgen maakt
 • Wanneer je op vakantie bent geweest in de tropen
 • Wanneer je kindje meer dan 3 dagen koorts heeft

Houd een kindje vooral ook in de gaten, is hij suf, benauwd of ontroostbaar. Lees hiervoor thuisarts.nl: Koorts bij kinderen of Waar moet ik opletten bij een ziek kind

Welke thermometers zijn er voor kinderen?

Voor kinderen heb je net als volwassenen de standaard opties, maar bestaat ook nog iets als een thermometer die is ingebouwd in een fopspeen. Er zijn diverse thermometers voor meten van lichaamstemperatuur. Niet alle opties zijn echter even betrouwbaar, hoe weet je dat je goed meet?

Hoe kun je het beste temperatuur meten bij Kinderen?

Er zijn verschillende soorten thermometers. Welke lees je hieronder, natuurlijk wil je weten hoe je het beste temperatuur meten kan bij kinderen of baby’s. Veel ouders hebben vragen over het meten van temperatuur? Want is een oorthermometer betrouwbaar? En hoe zit het met een voorhoofdthermometer? Welke manier is het meest betrouwbaar? Je hoort bijvoorbeeld weleens mensen die onder een oksel temperatuur meten, kan dat?

 • staafthermometer (rectaal)
 • oorthermometer
 • voorhoofdthermometer
 • speenthermometer

Staafthermometer

Staafthermometer koorts meten

De staafthermometer is de thermometer die vrijwel iedereen kent en in huis heeft. Die herken je vaak direct. Deze kun je op twee manieren gebruiken, waarbij rectaal het meest betrouwbare is.

 • rectaal (tussen de billen, poepgaatje)
 • oraal (onder de tong)

Die twee zou ik overigens niet meer omdraaien als je de bovenste al eens hebt gedaan, haha. Ik heb begrepen dat rectaal meten met deze thermometer de meest wijze manier is om te doen en dat deze het heel precies aangeeft.

Er wordt ook nog een derde manier genoemd om met een staafthermometer te meten; onder de oksel.

Temperatuur meten onder oksel afgeraden?

De temperatuur onder je oksel is veelal lager dan rectaal of oraal. Daarom wordt er geadviseerd niet onder de oksel je temperatuur te meten. Daarom heb ik temperatuur meten onder de oksel niet meegenomen in dit lijstje.

Oorthermometer

oorthermometer alecto act 09

De oorthermometer meet de temperatuur van het trommelvlies. Je steekt hem dus simpelweg in je oor en is veel comfortabeler dan een rectaal meten. Hiervoor kun je niet de gewone staafthermometer gebruiken, je gebruikt een specifiek hiervoor bestemde oorthermometer, net als dat je huisarts heeft.

Het is fijner om een oorthermometer te gebruiken, vooral als je vaker op een dag moet meten, wanneer je kindje bijvoorbeeld koorts heeft. Je wilt kleine kinderen graag in de gaten kunnen houden. Stijgt de koorts niet te veel, zakt de koorts wel?

Er wordt echter gezegd dat het minder nauwkeurig is dan rectaal meten. Mijn huisarts gaf aan dat ze bij de huisartsenpraktijk altijd via het oor meten, omdat dit voor kinderen voor fijner is, het kan snel en het kindje voelt zich veiliger.

Een kindje is vaak al ziek of niet lekker als hij of zij bij de huisarts komt en wanneer je dan ook een meting moet doen waarbij je je moet uitkleden en rectaal moet meten, kan dit heel vervelend zijn. Terwijl je via het oor wel om en nabij dezelfde temperatuur komt. Ze zeggen dat het ongeveer een halve graad afwijkt.

Een oorthermometer kun je niet gebruiken bij heel jonge baby’s, omdat hun oortjes nog te smal zijn.

Zelf vind ik een oorthermometer afwijken van wat ik met een staafthermometer meet, dus vanuit mijn eigen ervaring vind ik een staafthermometer een nauwkeuriger resultaat geven.

Welke oorthermometer is het beste?

Bij Oorthemometers heb je verschillende thermometers. Ik heb een Alecto een infrarood thermometer. Deze is heel fijn in gebruik en meet heel snel. Maar hij geeft wel een lagere temperatuur aan dan een staafthermometer bij mij. Dit kan ermee te maken hebben, dat kinderoren wat kleiner zijn, en het soms moeilijk is om de oorthermometer goed genoeg in het oor te doen.

Infrarood oorthermometer Alecto

De voordelen van deze oorthermometer:

 • Meet snel
 • Fijn in gebruik; 1-knops-bediening
 • Duidelijk afleesbaar en groot display
 • Fijner voor kinderen, vooral wanneer je vaker op 1 dag moet meten

Dit geeft Alecto aan over de oorthermometer:

Een betrouwbare en nauwkeurige baby thermometer die handig in gebruik is. Met de BC-09 haal je een betrouwbare en nauwkeurige baby thermometer in huis, die handig in gebruik is. Allereerst mag je er natuurlijk op vertrouwen dat de afgelezen temperatuur exact klopt. Uitgebreide tests van onze techneuten garanderen dat. Als je jouw kleine temperatuurt en hij heeft onverhoopt koorts dan klinkt er een signaal. Ook handig: de baby thermometer onthoudt de laatste temperatuur in zijn geheugen. Dat is fijn op het moment dat je het verloop in de gaten wilt houden en als je nogmaals moet meten. De thermometer schakelt zich na gebruik vanzelf uit. Zo spaar je de batterij.

Voorhoofdthermometer

Hierbij houd je de thermometer bij je voorhoofd of slaap. Natuurlijk is dit supermakkelijk om te meten, maar mijn eigen ervaring is, dat dit totaal niet betrouwbaar is als je een goedkope voorhoofdthermometer uitkiest. Ik ben nog geen goede tegen gekomen.

Toch gebruiken ze ze bij de huisarts of in ziekenhuis. Een van de redenen dat ze dat doen, is doordat het een snelle en prettige manier van meten is. Als kinderen ziek zijn en ze komen bij de huisarts, dan wil je makkelijk en kindvriendelijk een goede temperatuur met bij kinderen. De apparatuur van artsen is echter vaak beter en duurder dan wij zelf aanschaffen. Daarnaast is een voorhoofdthermometer veel hygiënischer dan een staafthermometer die je rectaal moet inbrengen bij al je patiënten, uiteraard.

Ik vond een voorhoofdthermometer op bol, deze was echter al bijna 100 euro.

https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=30547&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fp%2Ftopcom-th-4656-infrarood-contactloze-thermometer-voorhoofd%2F9200000131998599%2F&name=TopCom%20TH-4656%20Infrarood%20contactloze%20thermomet…

Speenthermometer

Er bestaan fopspeentjes met een thermometer erin, een baby’tje moet dan minimaal 2 minuten zuigen aan de speen. Dat duurt vrij lang, ik heb geen informatie over hoe betrouwbaar deze meting is.

Uit mijn eigen ervaring is de staafthermometer het meest betrouwbare om te gebruiken en dan rectale (poepgaatje) meting.

Schoonmaken thermometer

Reinig altijd je thermometer als je deze gebruikt hebt. Een staafthermometer maak je het best schoon met alcohol op een watje. Je ontsmet hem dan direct. Elke keer nadat je de temperatuur bent gaan meten bij je kinderen, reinig je hem.

Samenvatting
Review datum
Reviewed item
Hoe temperatuur meten kinderen
Beoordeling
51star1star1star1star1star

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *