Tips om kinderen te laten eten

‘Dat lust ik niet’ is verleden tijd, aldus het persbericht van HelloFresh. Afgelopen week testten wij een Familybox van HelloFresh. Het was voor ons de eerste keer om een bestelling te plaatsen bij HelloFresh en we waren blij verrast. Graag deel ik je onze ervaring en dit persbericht, want je kunt niet elke avond pannenkoeken eten.

Bananenpannenkoek recept voor baby

3 tips voor als jouw kids lastige eters zijn

Drie tips om eten te presenteren op een manier die zelfs de lastigste eters niet kunnen weerstaan

Menig ouder met jonge kinderen zal het herkennen: lastige eters aan tafel. Het is elke avond weer een kunst om hen hun bord leeg te laten eten, zeker als je ze ook nog kennis probeert te laten maken met nieuwe ingrediënten. Een manier om kinderen op een andere manier naar hun eten te laten kijken is door creatief om te gaan met de opmaak van het bord. Want ook kinderen eten voor een belangrijk deel ‘met hun ogen’. Olivia Sauerwein, moeder en foodstyliste bij HelloFresh, deelt drie tips hoe ouders het bord van hun kinderen op een aantrekkelijke manier op kunnen maken.

Dat lust ik niet’ is een veelgehoorde kreet als ouders tafelen met hun jonge kinderen. Maar ‘lusten’ ze het ook echt niet? Het duurt namelijk altijd even voor een kind gewend is aan een nieuw ingrediënt, dus geef na de eerste poging en bijbehorende ‘lust ik niet’-reacties niet meteen op. Het betekent niet dat dit ingrediënt ook meteen is afgeschreven. Er valt bijvoorbeeld veel winst te halen voor de manier waarop het eten wordt gepresenteerd. Kinderen zijn namelijk veel gevoeliger dan ouders voor hoe hun eten eruit ziet en de manier waarop het is bereid.

Hellofresh familybox recepten

Tip 1: Speel met kleuren

“Kinderen zijn gek op felle kleuren, iets wat je ook terugziet in hun speelgoed. Kleurrijk eten brengt een gerecht tot leven en dat kan zowel met de ingrediënten zelf als met het bord waarop je het serveert. Speel daarom met kleuren zoals geel (paprika en gele courgette), rood of oranje (tomaten, paprika en pompoen) en groen (komkommer, sla en broccoli)”, aldus Sauerwein. Ze adviseert daarom om creatief om te gaan met kleurcontrasten. “Als een gerecht enigszins egaal van kleur is, zoals pasta met een witte saus, voeg dan voor het contrast wat groen toe, zoals (verse) kruiden of erwten.”

En experimenteer bij simpele gerechten met verrassende kleurcombinaties. “Combineer bekende groente en/of de vlees(vervanger) eens met kleurrijke specerijen, kruiden of sauzen, zoals curry, kurkuma, komijn, basilicum, peterselie of sojasaus”, vervolgt Sauerwein. “Op deze manier leren kinderen stap voor stap nieuwe ingrediënten kennen, zowel op het gebied van smaak als textuur. Een goede vuistregel is hierbij de 80/20 regel: 80 procent van het bord bestaat uit bekende ingrediënten en 20 procent uit nieuwe.”

Tip 2: Wees voorzichtig met texturen

Als een kind aangeeft ‘iets niet te lusten’, kan de reden simpelweg zijn dat de manier waarop het bereid was niet helemaal in de smaak viel. De bereidingswijze heeft natuurlijk invloed op de uiteindelijke textuur en daarmee smaak van een ingrediënt of gerecht. “Observeer hoe kinderen reageren op de texturen van eten en pas de bereidingswijze daarop aan”, zegt Sauerwein. “Als er bijvoorbeeld niet goed wordt gereageerd op gekookte broccoli, probeer het de volgende keer dan eens te bakken of roosteren in de oven. Wellicht staat deze iets meer knapperige bereiding hen wel aan.”

Tip 3: Haal het eten uit elkaar

Vaak willen kinderen direct kunnen zien wat er allemaal op hun bord ligt. Dus als je kind moeite heeft met het eten van gerechten waarbij alles door elkaar gehusseld is, presenteer alle ingrediënten dan eens los van elkaar. Op deze manier kunnen kinderen alle ingrediënten één voor één ontdekken. Wil je het helemaal creatief aanpakken? Leg de ingrediënten dan neer in leuke vormen, zoals dieren en gezichten. “Groente, koolhydraten en vlees(vervangers) los van elkaar op het bord presenteren is een goede manier om kinderen kennis te laten maken met diverse smaken, texturen en bereidingswijzen, maar doe dit alleen als het écht nodig is”, adviseert Sauerwein. “Het is beter om kinderen zo vroeg mogelijk met complete gerechten kennis te laten maken.”

HelloFresh Familybox

Hellofresh familybox 2

Ik ben benieuwd of jij wat aan de tip hebt. Onze kinderen eten heel wisselend. Soms eten ze een tijdje weer bijna alles dat de pot schaft en soms blijven ze maar moeilijk doen. Wij wegen er niet zo zwaar aan, ze groeien goed en er gaat altijd wel wat in. Op een gegeven moment krijgen ze wel weer honger en dan zorgen we gewoon dat er wat gezonds in gaat. Afgelopen week mochten we 3 dagen genieten van een HelloFresh Familybox. Deze werd bezorgd door een heel enthousiaste bezorger. Nu hebben we ook best wel leuke postbezorgers in de buurt hoor, maar de bezorger van HelloFresh stond heel gezellig met onze driejarige peuter te kletsen toen zij de deur open deed. Aangezien ze net haar polsje had gebroken en om haar arm prachtig paars gips werd ontdekt door de bezorger, vroeg hij haar wat er wat gebeurd. Ze vertelde uitvoerig en ze hadden een leuke conversatie, die ik aanhoorde vanaf de trap, onderweg naar de voordeur om de 2 grote pakketten in ontvangst te nemen.

De producten waren erg mooi en het heeft ons goed gesmaakt. Wij zijn blij verrast door de mooie producten en we hebben heerlijk gegeten. Ik vond het ook ideaal dat je zoveel keus hebt tussen bezorgtijden en dat je een dag van te voren een sms krijgt met hoe laat de bezorger zou komen. Hij was exact op tijd, ondanks dat er een marge van (slechts) een half uur is. De spullen zijn goed verpakt in de dozen en goed gekoeld.

Hellofresh familybox recepten

We aten 1 avond: Wortel met tomatensoep, daarnaast rozijnenbroodjes uit de oven met mozzarella.
Avond 2: Kippenbouten met krieltjes en een frisse zomerse salade met radijsjes en komkommer.
Avond 3: Zalmmoten met notenrijst en broccoli.

De recepten zitten erbij, ideaal.

Het is best wel veel wat je krijgt, dus we hebben nog wat over, maar de kinderen vonden alle 3 de maaltijden erg lekker en wij ook!!

Samenvatting
Review datum
Reviewed item
HelloFresh family box en tips voor lastige eters
Beoordeling
51star1star1star1star1star

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *