Vanaf welke leeftijd ga je suppen of kajakken met kinderen?

De afgelopen jaren zie je steeds meer supboards en kajakken in het water. Deze vormen van watersporten zijn enorm populair, bij jong en oud. Dat is mede te danken aan de nieuwe materialen die hiervoor gebruikt kunnen worden. Zo is een sup board opblaasbaar en daardoor veel makkelijker te vervoeren dan het bekende hardboard surfboard. Geen gehannes met dakrails of een achterklep van de auto die niet dicht kan, maar je vervoert het supboard eenvoudig opgevouwen en zonder lucht in de (meestal) meegeleverde tas en pompt hem ter plekke op. Geen problemen met opslagruimte thuis en geen problemen met vervoeren. Daarnaast zijn ze voor meer mensen betaalbaar. Dit maakt het toegankelijk voor een grotere groep mensen en ook steeds meer voor kinderen.

Is een supboard of kajak ook geschikt voor jonge kinderen? Wanneer laat je een kind alleen op een supboard en hoe ingewikkeld is het peddelen? Welke zwemdiploma’s worden erbij geadviseerd en is een zwemvest aan te raden? Lees hier mijn tips.

suppen met kind

Hoe werkt een opblaasbare kajak of supboard?

Een opblaasbaar supboard of kajak is gevuld met lucht en daardoor licht van gewicht en makkelijk mee te nemen. Een Supboard staat voor Stand Up Paddeling. Dus staand peddelen. Er zijn heel veel verschillende sup boards te verkrijgen, verschillende maten voor diverse vormen van suppen. Zo kan je kiezen voor een touring supboard, die wordt gebruikt voor langere afstanden. Zoals over grachten of een speciale route. Dit supboard is langer dan een allround of surf supboard. Een surf supboard s wat korter en geschikt om te suppen op zee, maar minder op vlak water.

Hoe kies je de juiste pomp?

Een opblaasbare kajak en opblaasbaar supboard kun je oppompen met een speciale pomp. Bij aanschaf van je supboard of kajak kun je aflezen hoeveel luchtdruk nodig is om de boot voldoende stevig op te pompen, zo kun je de juiste pomp selecteren die past bij jouw board of kajak.

De hoeveelheid luchtdruk dat nodig is wordt omschreven in PSI. Wij gebruiken een handpomp waarop je op het metertje (mamometer of drukmeter) kun je de luchtdruk aflezen als je supboard of kajak oppompt. Je bent ongeveer 5 á 10 minuten bezig met het oppompen. Het voordeel van de handpomp is dat je een dubbele werking hebt, waardoor je sneller pompt dan bijvoorbeeld een voetpomp. Zowel bij het omhoog trekken als het omlaag duwen komt er lucht vrij. Er zijn ook elektrische pompen en voetpompen te verkrijgen voor de opblaasbare boten. De handpomp is licht van gewicht en makkelijk mee te nemen als je je supboard of kajak op een plek wilt oppompen waar je geen elektriciteit in de buurt hebt.

De hoeveelheid PSI (luchtdruk) van een supboard is afhankelijk van wie er op het supboard gaat staan. Als een kind er op gaat hoeft hij minder hard opgepompt te zijn dan wanneer een volwassen persoon van 80 KG er op gaat staan.

Hoe vervoer je de kajak of het supboard?

Het voordeel van een opblaasbare kajak of supboard is dat je ze makkelijk kunt opbergen en vervoeren, doordat het weinig plek in beslag neemt, wanneer ze niet zijn opgepompt. De hoeveelheid tijd dat je kwijt bent aan het oppompen en laten leeglopen is zo minimaal, dat het geen moeite is om dit regelmatig te doen. Meestal wordt er een handige draagtas bijgeleverd, doordat de boten ook niet zwaar zijn, kun je ze makkelijk op je rug meenemen. Als je alle lucht uit het board of kajak hebt laten lopen kun je ze terug in de tas vouwen. Er zit ook genoeg ruimte om je peddel, vin en andere spullen op te bergen.

Woon je in de buurt van het water, dan kun je een kajak of supboard ook opgepompt laten op de momenten dat je hem veel gebruikt en met een karretje meenemen naar de plek waar je wilt gaan varen.

Wanneer kun je met kinderen kajakken of suppen?

Kinderen vinden het suppen en kajakken vaak heel erg leuk. Vooral als ze het al bij jou hebben gezien, zullen ze al op jonge leeftijd mee willen. Het is heel avontuurlijk zo op het water. Je kan er tot rust komen en er is genoeg te zien. Als je met een kind gaat suppen, dan kan je hem of haar het beste voorop het supboard zetten. Zo kan je je kind altijd in de gaten houden. Daarnaast is het peddelen zelf natuurlijk ook een erg leuke activiteit. Wanneer neem je kinderen mee en wanneer laat je ze zelf kajakken of suppen?

Jonge kinderen kun je al gauw met jou meenemen op een rustige plas, als je ze een zwemvest aantrekt, bij jou in de kajak of op het supboard. Belangrijk dat er dan altijd een volwassenen bij is die goed kan zwemmen.

Als kinderen hun b of c zwemdiploma hebben gehaald kun je ze meestal (afhankelijk van je kind uiteraard) ook al zelf laten suppen of kajakken. Gemiddeld is dat vanaf een leeftijd vanaf ongeveer 7 of 8 jaar, waarbij altijd de voorwaarde is dat ze goed kunnen zwemmen. Op wateren die wat dieper zijn, vaak de lokale zwemmeertjes, wordt altijd geadviseerd om een zwemvest aan te trekken, ongeacht de leeftijd. Het probleem met dieper water, ook in de zomer, is dat het heel erg koud kan zijn, waardoor je kramp kan krijgen. Als je kramp krijgt, kun je zelfs met meerdere zwemdiploma’s in de problemen raken. Een wetsuit kan ook een uitkomst zijn, om te voorkomen dat kinderen het te koud krijgen. Het beschermt ook meteen tegen verbranding door de zon. Op openwater verbrand je door het reflecterende water veel sneller, dan op het land. Met kinderen kun je duidelijke afspraken maken, bijvoorbeeld dat ze altijd een zwemvest aantrekken als ze alleen gaan suppen en/of op een bepaalde afstand tot de kant blijven, waardoor je er snel in de buurt bent.

Om te leren peddelen kun je ook een cursus supboarden of kajakken doen, deze worden op veel plekken gegeven.

Als je de smaak van het suppen te pakken hebt, dan is het een leuk idee om eens te googlen op suproutes of kajak routes. Hartstikke leuk om samen met je kinderen mooie tochtjes te maken.

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *