Verbouwen van een kinderkamer

Ben je van plan een nieuwe kinderkamer te maken? Ga je verhuizen en klussen of verbouwen, bijvoorbeeld omdat er een baby op komst is? Wat een leuk vooruitzicht, maar wel heel veel om over na te denken. Gelukkig kun je heel veel mooie voorbeelden op Pinterest vinden. Ik heb een paar handige tips voor de ideale kinderkamer. Tips bij het verbouwen van de kinderkamer, zodat jouw kind heerlijk slaapt en speelt op zijn of haar eigen plekje.

Tips voor het verbouwen van de kinderkamer

commode kinderkamer

Ga je een bestaande slaapkamer ombouwen of ga je de zolder verbouwen tot kinderkamer? Als je gezin groeit, dan is ineens behoefte aan meer ruimte in huis. Wanneer de ruimte beperkt is, zijn onderstaande tips erg handig, zodat je de ruimte optimaal kunt benutten, zonder dat je in moet geven op ruimte en uitstalling.

Rust in de kinderkamer

Allereerst zou je uitgangspunt voor de kinderkamer een fijne en rustige plek moeten zijn. Zorg dat een kinderkamer een prettige plek is voor je kindje. Bij baby’s wordt altijd het belang van rust en regelmaat benadrukt, maar ook als kinderen ouder worden is dit zeker belangrijk. Een rustig slaapkamertje zorgt voor een betere nachtrust dan een kamer vol rommeltjes en rondslingerende kleren. Dit houdt niet in dat de kinderkamer witte muren moet hebben en geen kleur kan bevatten. Met rust bedoel ik vooral een opgeruimd plekje, waar spullen makkelijk te vinden zijn.

Boeken in zicht

Kinderboeken op kinderkamer Kim

Lezen is leuk en gezond, wanneer jouw kindje zijn of haar boeken zelf kan zien, zal hij of zij eerder geneigd zijn om dit boek erbij te pakken en te lezen. Kinderen vergeten soms dat ze een bepaald boek hebben, om ze te motiveren om meer te lezen is het verstandig om de boeken in de buurt van het bed te zetten. Zo kun je zelf ook nog makkelijk even een verhaaltje voorlezen voor het slapen gaan. Heb je hoek of lange muur in de buurt van het bed, dan kan je er voor kiezen om plankjes voor de boeken bij het bed op te hangen. De favoriete boeken komen natuurlijk zo dicht mogelijk bij het bed te staan.

Verduisterende gordijnen en nachtlampjes

What's on mama's mind nachtlampje

Sommige kinderen vinden het slapen in het donker maar eng en houden het liefst een lampje aan, andere kinderen willen de ruimte zo donker mogelijk. Het is belangrijk dat kinderen een duidelijk dag en nachtritme hebben. Goede gordijnen zorgen ervoor dat je kindje niet te vroeg wakker wordt in de zomer, van het zonlicht. Kinderen die juist niet van donkere kamers houden kunnen een leeslampje op hun kamer aanzetten. Veel ouders doen een lampje uit op het moment dat ze zelf naar bed gaan, het kindje heeft het nachtlampje dan gebruikt voor het in slaap vallen. Voor kinderen die het liefst ook ’s nachts een lampje aan hebben, bijvoorbeeld omdat ze zo beter de weg naar de wc kunnen vinden, hebben veel profijt van een nachtlampje dat je in het stopcontact kan aansluiten. Deze gaat aan door middel van een sensor, wanneer het donker is en geeft een zacht licht, dat precies voldoende is om ’s nachts de weg naar de wc te vinden.

Kasten voor voldoende opbergruimte

Hoe groter je kind, hoe meer spullen hij of zij heeft. Kon je de kleine kleertjes van je baby nog kwijt in een commode. Als ze groter worden heb je toch wel een kledingkast nodig, voor kleding maar ook ruimte voor speelgoed en boeken. Houd er rekening mee dat kinderen snel groeien, babykamers hebben vaak in de kledingkast een heel lage stang voor hangkleding. Waardoor de jurkjes en jassen van oudere meiden niet meer op de stang zullen passen. Houd bij het aanschaffen van een kast dus rekening met het feit dat kinderen groeien als kool. De meeste winst qua opbergruimte in een kinderkamer boek je met een inbouwkast. Dus mocht je zelf een beetje handig zijn, timmer tijdens het verbouwen van de kinderkamer een inbouwkast in de slaapkamer waar voldoende opbergruimte is,

Daarnaast is een lade onder het bed een van niet te onderschatte waarde als het om het creëren van ruimte gaat. Bewaar bijvoorbeeld reserve beddengoed, handdoeken en knuffel in de lades onder het bed. Perfecte plek voor deze spullen, want zo heb je bij het opmaken van het bed direct bij de hand.

Bureau en kaptafel

Ikea bureau

Kinderen die op de basisschool zitten zullen nog niet heel vaak huiswerk maken aan hun eigen bureautje op hun kamer. Maar naarmate ze ouder willen zullen ze het steeds fijner vinden om even op hun kamertje te spelen en bijvoorbeeld te kleuren of te lezen aan hun bureau. Een bureau met veel laadjes is echt aan te raden, hiermee zorg je dat het bureau leeg kan blijven. Wat er voor zorgt dat de kinderkamer rustig oogt, wanneer je kindje gaat slapen. Papier, stiften en pennen, prulletjes, je ruimte het allemaal op in de laadjes. Daarnaast is een bureau ook nog een multifunctioneel te gebruiken als make-up of kaptafel. Plaats op de hoek van het bureau een spiegel en richt één van de laadjes in het bureau in voor make-up, haaraccessoires en andere tut items.

Warme vloer

Jonge kinderen spelen graag op de grond, voor hen zou vloerverwarming of een zacht kleedje ideaal zijn. Een laminaat of pvc vloer is het makkelijkst schoon te houden, maar een speelkleed of zacht schapenvachtje naast het bed is wel erg aangenaam wanneer een kind ’s nachts met blote voeten uit bed moet om naar de wc te gaan.

Behang

walloha behang

Behang is een echte sfeerbepaler voor een kamer en ook iets waar kinderen goed mee kunnen denken bij het inrichten van hun kamertje. Als je zelf wat meer de controle wilt houden, dan kun je bijvoorbeeld 3 mooie behangetjes uitzoeken en deze voorleggen aan je kind. Wanneer een kindje zelf ook invloed heeft gehad op zijn of haar kamer zal hij of zij er vast met nog veel meer plezier tijd door brengen.

Nieuw of tweedehands?

Bij de Ikea of andere meubelzaken zijn geweldig mooie complete kinderkamers te vinden, maar wie goed zoekt kan flink besparen. Op marktplaats staan regelmatig bedden en kasten te koop. Als je goed zoekt kun je misschien wel een paar mooie items voor de kinderkamer vinden.

Als je gaat verhuizen moet je een hoop regelen, van je opstalverzekering tot de juiste behang voor de kinderkamer, maar als je dan eindelijk klaar bent het met het verbouwen van de kinderkamer en alle ruimtes naar wens hebt, dan kan je er wel extra van genieten, vooral als je zelf veel hebt geklust. Dan kan je altijd even trots terugdenken aan het feit dat je dat zelf allemaal hebt gemaakt of uitgezocht.

meidenkamer

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *