Via Siblu in Normandië op vakantie met kleine kinderen

Erop uit met kleine kinderen, dat is altijd een goed idee toch? In de herfstvakantie wilden wij graag nog wat dagen er tussen uit. Het liefst niet te ver weg, maar wel naar het buitenland. Zo kwamen we op Normandië uit op een de Camping van Siblu: Domaine de Litteau. Deze camping ligt in het schiereiland van Normandie, in de buurt van de stad Saint-Lo en ongeveer 1,5 uur rijden van Caen en Mont-Saint Michel.

Normandie domaine de litteau

De reis naar Normandië deden we via Parijs, om zo ook de kinderen de Eifeltoren te laten zien. Hierbij ook een goudentip voor een autoreis met kinderen naar Parijs en parkeren in Parijs. Hierdoor duurde onze heenreis wat langer dan een rechtstreekse autoreis naar Normandie (ongeveer 7 uur vanaf Utrecht).

Review Siblu camping

Misschien ben je al weleens op een Siblu camping geweest, of heb je al eens van Siblu gehoord. Ik vertel je er graag wat meer over. Siblu is een Brits-Frans bedrijf met meerdere vakantieparken in Frankrijk.

Siblu village normandie met kinderen

De keten telt momenteel 21 4-sterren campings op A locaties in Frankrijk en twee parken in Zeeland. De campings liggen veelal nabij het strand waaronder in Bretagne, Vendée, Loire-Atlantique, Charente-Martime en Aquitaine. Tevens heeft de keten vier campings langs de Franse zuidkust: drie in Languedoc-Roussilon en een in de Côte d’Azur. In het binnenland behoort camping Domaine de Dugny in de Loirevallei en Les Rives de Condrieu in de Rhône-Alpes tot de groep. Bij de receptieruimte is gratis wifi, tegen betaling kunnen gasten ook wifi in de stacaravan activeren.
Alle parken zijn eigendom van Siblu zelf. Op de campings zijn geen staanplaatsen beschikbaar, alleen stacaravans. Naast het verhuren van stacaravans is Siblu ook verantwoordelijk voor de verkoop van stacaravans aan particulieren. Deze komen dan tijdens het vakantieseizoen ook beschikbaar voor de verhuur. Met bijna 40 jaar ervaring en een omzet meer dan 100 miljoen euro, is Siblu marktleider in de verkoop van stacaravans. Het hoofdkantoor zetelt in Pessac.

“Siblu staat voor plezier en vrijheid, met een persoonlijk tintje. Onze hele reden van bestaan is om onze huiseigenaren en vakantiegangers een buitengewone vakantie te laten ervaren in een gelukkige, veilige en aangename omgeving. We hebben dit de afgelopen 35 jaar in Frankrijk met veel plezier en passie gedaan en we kijken ernaar uit om dit te blijven doen voor ten minste de komende 35 jaar!

…Simpel gezegd: Siblu medewerkers houden van wat ze doen en doen waar ze van houden – dat is wat ons anders maakt!”

Review Camping Domaine de Litteau

Siblu village normandie met kinderen
Domaine de Littea – ‘s avonds

De reden dat we deze specifieke camping uit kozen was onder meer vanwege de afstand. We wilden voor de korte tijd niet te ver rijden (het is ruim 700 km naar deze camping) en het heeft een verwarmd overdekt zwembad. In Normandië weet je natuurlijk niet wat voor een weer het wordt, maar je weet wel dat er kans is op regen. Dus dat je lekker binnen kunt zwemmen met kleine kinderen, dat had wel de voorkeur.

Normandie domaine de litteau

Daarnaast is het een kindvriendelijke camping. Naast het overdekte zwembad is er ook een mogelijkheid om bij mooi weer buiten met water te spelen. Er zit namelijk een buitenwaterspeelplaats vast aan het overdekte zwembad.

Siblu village normandie met kinderen

Ook is er een mooie speeltuin en een voetbalveld op de camping en zijn er veel activiteiten voor kinderen, in het hoogseizoen. Aangezien wij in het laagseizoen de camping bezochten waren er voor ons, zo ver wij konden zien, geen activiteiten met of voor kinderen gepland.

De camping heeft vier sterren. Het is een zeer nette camping, met hoge drempels voor de auto’s, zodat je kinderen veilig buiten kunnen spelen. Er zijn een aantal huisjes permanent verhuurd of in bezit van huiseigenaren, zover we konden zien. Het is er netjes, het zwembad is ten alle tijden bewaakt en de mensen op de camping zijn erg aardig en behulpzaam.

Doordat het naseizoen was, was het winkeltje en de snackbar niet open doordeweek, enkel in het weekend. Wij moesten dus op de dag van aankomst 15 km rijden naar een supermarkt of naast gelegen stadje om te eten.

✅ Iedere dag aankomst mogelijk in juli en augustus;
✅ Midden in de mooie natuur van Normandië;
✅ Domaine de Litteau is een oase van rust;
✅ Ideaal voor gezinnen met (kleine) kinderen.

Afstand vanaf Utrecht: 680 km
Inchecken: Inchecken is mogelijk vanaf 16:00 uur.
Uitchecken: Je dient de accommodatie uiterlijk om 10:00 uur te verlaten.
Openingstijden: De camping is geopend van 6 april 2019 tot 7 september 2019. De receptie is elke dag geopend van 09:00 – 12:00 uur en van 14:00 – 18:00 uur.

Onze ervaring met de excellence stacaravan van Siblu

Siblu village normandie met kinderen

Wij zaten in een stacaravan van Siblu op camping Domaine De Litteau met drie slaapkamers en een badkamer en apart een wc. De woonkamer was erg ruim met een grote bank, daarnaast was er een keuken met oventje en magnetron en een eettafel voor vier personen, binnen. Er zat ook een terras bij, een houten vlonder, maar deze was niet overdekt.

Wij zaten in een excellence stacaravan met 6 slaapplekken; 2 slaapkamers met twee losse éénpersoonsbedden en één tweepersoonsslaapkamer met daaraan vast een grote inloopkast.

Het was een heel ruime stacaravan, waar je zelf met minder mooi weer prima in kan vertoeven. Het had elektrische verwarmingen en airco. In ons geval was de verwarming noodzakelijk. Vooral omdat het erg vochtig was toen we aankwamen in de stacaravan. In het laagseizoen zijn je wensen natuurlijk anders dan in het hoogseizoen. De stacaravan werd prima verwarmd. Ons heet water deed het in eerste instantie niet, maar dit werd na melding bij de receptie meteen netjes verholpen.

We hadden bedlinnen en handdoeken bij de stacaravan inbegrepen. Wat ideaal is, want dat scheelt heel veel ruimte in de koffers. De handdoeken waren zowel normale (kleinere) handdoeken als heerlijk zachte, grote badlakens, wat enorm fijn was.

Wij hebben al vaak in een stacaravan gekampeerd. Deze stacaravan was wel een van de ruimste. Ook leek hij heel erg nieuw, we waren zeer tevreden over de stacaravan.

In de omgeving van Domaine De Litteau

Hoewel je je natuurlijk kunt vermaken op de camping, vonden wij het wel leuk om de omgeving te gaan verkennen. De bekende invasiestranden van D-Day (16 juni 1944) zijn zeer indrukwekkend om te bezichtigen. Je rijdt in ongeveer 30 minuten naar diverse stranden. Juno beach, Omaha beach, Utah beach en Gold beach bijvoorbeeld.

Bayeux

Siblu village normandie met kinderen

Een heel mooi stadje in de omgeving van de camping is Bayeux. Ongeveer 15 minuten rijden van Domaine de Litteau. Wij vonden het hier erg leuk om doorheen te lopen. HEt is niet groot, maar heeft wel een paar leuke plekken om wat te drinken of eten en een het heeft een prachtige kerk: De Notre Dame van Bayeux. Opvallend was het aantal leuke theehuizen. Wellicht is dat de Engelse inslag in deze omgeving, maar we kwamen er meerdere tegen, waaronder Paulette. Theehuis Paulette is echt een aanrader voor de lunch, dit tentje is helemaal in retro stijl ingericht en je kunt er lekker eten en drinken. Het servies doet misschien denken aan et servies van je opa en oma evenzo de bloemetjes jurken, het behang en de andere attributen aan de muur.

Siblu village normandie met kinderen

Sainte Marie Eglise

invasiestranden normandie met kinderen

Dit stadje is bekend omdat hier tijdens D-Day een Amerikaanse parachutist met zijn parachute aan de kerktoren is blijven hangen. Hier van is een beroemde filmscene gemaakt in de film: The Longest Day.

In het dorpje hangt hij nog, aan de kerk. Wel als pop. De parachutistenpop, hangt er ter herinnering aan parachutist John Steele, die met zijn parachute aan de toren bleef hangen. Na zijn verkeerde landing hield hij zich dood, terwijl hij onder vuur werd genomen door de Duitsers. Hij overleefde het.

Zoals meer in de omgeving is hier ook een WOII museum.

invasiestranden normandie met kinderen

Invasiestranden D-Day Normandie

Siblu village normandie met kinderen

De tweede wereld oorlog is inmiddels alweer 75 jaar geleden, maar er is vooral in Normandië nog veel dat je help deze tijd niet te doen vergeten. De stranden van Normandie staan bekend als de invasiestranden, aangezien op 6 juni 1944 de grootste veldslag allertijden werd uitgevochten.

De bekende stranden zijn: Sword beach, Juno Beach, Gold beach en Omaha beach en Utah beach.

Siblu village normandie met kinderen

Wij bezochten een paar van deze invasiestranden met onze kinderen. Hoewel ze nog erg klein zijn, vind ik het leerzaam voor ze. Ook is het voor jezelf een mooie plek om te zien. Het geeft je kippenvel als je terug denkt aan het moment dat al die jonge jongens hier, over zee, aankwamen en velen hun dood tegemoet voeren. Heel heftig, heel bijzonder.

Met de auto parkeren in Parijs

Parijs met kinderen

Met de auto naar Parijs waar moet je rekening mee houden?

  • Milieu sticker voor steden in Frankrijk (alleen via website)
  • Parkeergarage reserveren
  • Metrolijn naar de Eifeltoren

Op doorreis naar Normandië brachten wij met onze jonge kinderen een bezoek aan Parijs. Dit deden wij in de herfstvakantie. Onze kinderen wilden graag de Eifeltoren zien, dus wij vertrokken richting Parijs. Vooraf zocht ik een aantal dingen uit. Sinds enige tijd is er namelijk een milieusticker noodzakelijk om grote steden in Frankrijk, dus zeker ook Parijs, met de auto binnen te rijden.

Milieusticker aanvragen voor Parijs

In het Frans het de milieusticker officieel certificat qualité de l’air (CQA) maar wordt doorgaans pastille Crit’Air of vignette Crit’Air genoemd.

De verplichting voor het hebben van een milieusticker geldt voor het centrum van veel Franse steden, voor Parijs is dit een vrij groot gebied dat wordt aangegeven als milieuzone Parijs.

Informatie van de ANWB website op milieuzones in Frankrijk:

  • Alle Franse steden en departementen kunnen een milieuzone instellen, permanent of tijdelijk.
  • Een actieve milieuzone mag je alleen in met een geldige milieusticker. Dat geldt ook voor voertuigen met een buitenlands kenteken.

Je krijgt een paarse sticker die je op je vooruit moet plakken. Deze kan je alleen aanvragen via een Franse website en wordt vanuit Frankrijk verstuurd. Op de website van de ANWB milieuzones Frankrijk word je helemaal door het aanvraagformulier heen geloodst. Mijn advies is om dit erbij te houden als je de milieusticker aanvraagt, want sommige termen zijn vaag of je moet even goed kijken waar je alle gegevens kan vinden.

Ook moet je een kopie/scan van je kentekenbewijs meesturen. Je kunt niet bij de ANWB winkel een milieusticker kopen voor Frankrijk. De sticker kost iets minder fan 5 euro en is geldig voor zolang je de auto rijdt. Dus bij een nieuwe auto hebh je pas weer een nieuwe sticker nodig. Aangezien het bedrag dusdang laag is, zou ik sowieso een milieusticker aanschaffen als je naar Frankrijk gaat.

Aangezien wij één dag van te voren bedachten naar Parijs te gaan, waren wij te laat om de milieusticker aan te vragen, aangezien de levertijd ongeveer 10 dagen is. Toch heb ik hem besteld, voor het geval dat het bewijs van aanvraag ook geldig is. Je weet maar nooit.

Parkeren in Parijs

Wij hebben een parkeergarage uitgezocht aan de rand van Parijs. Volgens de milieuzones leek deze net buiten de “verplichte sticker zone” te vallen, dus zonder sticker zouden wij daar geen boete moeten krijgen. Een andere voorwaarde was dat we er makkelijk op de metro konden stappen naar het centrum van Parijs. Zo kwamen we uit op de Parkeergarage: Qpark in Saint Denis Universite in Parijs. Deze parkeergarage ligt direct naast het metrostation lijn 13 en kun je online reserveren.

Wij hebben online een dag van te voren de parkeerplaats gereserveerd. Aangezien wij alleen s middags even naar de Eifeltoren wilden hebben we gereserveerd vanaf 12:00 uur tot en met 18:00 uur, dit kostte € 7,50.
Je krijgt een Qr code op je telefoon en daarmee kun je zo de garage in en je hoeft dus ook voor vertrek niet meer te betalen. Perfect!

App voor metro Parijs

Als je in Parijs met de metro gaat, kan je je routeplanner van Google Maps gebruiken om de weg te vinden, ideaal, deze geeft namelijk ook metrolijnen door. Zelf vond ik de Franse ov-app: RATP erg handig. Het werkt eigenlijk gewoon als een NS app of de OV9292 app, maar dan voor Parijs. Je voert je bestemming in en je ziet welke metrolijn(en) je moet hebben en hoe laat ze vertrekken/aankomen.

Vanaf de parkeergarage Saint Denis Universite stap je zo op metrolijn 13, een kaartje heb je nodig voor zone 1-4 om naar de Eifeltoren te gaan. Je stapt eenvoudig over op lijn 9 om bij Trocadero uit te komen, het plein dat uitkijkt op de Eifeltoren.

Lees ook onze reisblogs over reizen met jonge kinderen.

Samenvatting
Review datum
Reviewed item
Siblu camping Domaine de Litteau
Beoordeling
51star1star1star1star1star

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *