Voedingsketting Hugs & Things

MoekekoekPrecies zoals op deze prent van Moekekoek, welke ze naar aanleiding van mijn verhaal maakten;

Bij het geven van borstvoeding kan je soms handen te kort komen. Zowel bij m’n zoontje als nu bij m’n dochtertje heb ik dat ervaren. Op het moment dat ik wil aanleggen gaan ze gauw met hun handjes richting hun mondje. Terwijl je haar hoofdje vasthoudt met je ene hand en haar lichaampje op je andere arm leunt, probeer je twee armpjes uit haar gezicht te houden. Heb je het ene armpje weg, zit de ander er alweer tussen. Zo kom je armen te kort.

Natuurlijk kreeg ik tips, van de kraamhulp, van de lactatiekundige en van mijn volgers op social media.

Het advies om een van de handjes onder het elastiek van haar broekje te doen werkt helaas niet goed. Die trekt ze eerder los dan dat ik de andere hand heb weggehaald. Een doekje of knuffeltje in haar handje stoppen mislukt ook, deze laat ze meteen los. Toen werd mij een voedingsketting geadviseerd.  Daar had ik weleens van gehoord, maar nog nooit geprobeerd.

Zodoende kwam ik in contact met Hugs & Things. Marit is de eigenaresse van deze leuke webwinkel enHugs and things voedigsketting wist mij goed te adviseren. Er zijn verschillende soorten voedingskettingen, bijvoorbeeld met meerdere kralen of enkel een hangertje. Waar kies je voor? “Als je voor een ketting gaat, is het het belangrijkst dat je een ketting kiest die je zelf wil dragen”. Mij leek het fijn voor een kleintje om meerdere kralen aan een ketting te hebben, dan kan ze daar lekker aan friemelen. “Meerdere kralen kan inderdaad fijn zijn, maar er zijn ook veel kinderen die het fijn vinden om een hanger vast te houden. De hangers zijn bij uitstek geschikt om op te kauwen. ”

Mijn sprak deze zwart wit ketting het meest aan. Ik heb wel gehoord dat de kleine baby’tjes erg geïnteresseerd zijn in contrasten. Ze kunnen natuurlijk niet zo heel goed zien. Het verschil tussen zwart en wit is groot en daardoor duidelijk zichtbaar. Daarnaast vond ik de ketting leuk om te zien. Zodoende koos ik deze ketting uit.

En het werkt. Mijn kleintje pakt de ketting stevig vast in haar vuistje. Ik verwacht dat naarmate ze ouder wordt, ze de ketting op een andere manier gaat vastpakken, anders gaat bekijken en anders gaat ervaren. Natuurlijk krijgt ze ook steeds met controle over haar armpjes en handjes en zal ze steeds minder vaak in de weg zitten. Ik denk dat ze lange tijd plezier er van kan hebben. Een mooie bijkomstigheid is dat de ketting ook leuk staat bij de meeste van mijn outfits.

Daarnaast kunnen de kettingen ook van pas komen als je je kleintje draagt in een draagdoek of draagzak op de rug. Je kleintje wil dan weleens aan je haren of je oorbellen trekken. Misschien hebben een aantal van jullie dit al wel ervaren. Hoewel Marit van Hugs & Things voor rugdragen eerder een wrap snap (al dan niet met speelkoord) zou adviseren (vanwege het feit dat een ketting natuurlijk om je nek vast zit).

Voedingsketting What's on mama's mind Hugs&Things

Ik stelde Marit ook vragen over veiligheid. Want je kleintje met zo’n ketting laten spelen, zitten daar risico’s aan? Ik vroeg haar of ze een speciale manier van knopen heeft, zodat de kraaltjes niet los kunnen komen of dat ze speciaal materiaal gebruikt.

Marit was zo duidelijk in haar informatie, dat ik heb besloten veel van haar antwoorden te citeren, in plaats van te herschrijven tot een blog, wat ik meestal doe. (Bedankt Marit, haha).

Veiligheid
“Qua veiligheid zorg ik dat de kralen nooit in één keer los kunnen raken. Bij alle artikelen waar kinderen in hun eentje mee kunnen spelen (eigenlijk alles behalve de kettingen voor volwassenen) leg ik daarom ofwel extra knoopjes tussen de kralen, of (bij bijtringen en armbanden) knoop ik op een hele lange draad, zodat ik aan beide zijden kan afknopen, en er dus altijd heel veel draad los moet raken voordat er überhaupt een kraal kan loslaten. Ik rijg op satijndraad, dat vrijwel niet slijt, en nooit zomaar zal knappen.”

“De siliconen kralen worden gemaakt van (o.a.) silicium. Dat is een mineraal dat heel ruim beschikbaar is op aarde. Aan silicium hoeven geen gevaarlijke/giftige stoffen te worden toegevoegd om het soepel maar toch stevig te krijgen. “Alles wat ik verkoop is dus vrij van schadelijke stoffen als BPA, lood, kwik en Ftalaten.” Voor als je niet weet wat dat laatste is? Dat wist ik ook niet, dus hierbij een linkje naar de Wikipedia van Ftalaat (mocht je het interessant vinden).

Siliconen zijn daarnaast erg gemakkelijk schoon te maken. Het materiaal is niet poreus, en kan dus heel makkelijk afgespoeld worden onder de kraan. Mochten de kralen heel vies zijn geworden, dan kunnen ze in een mild sopje, of zelfs in het bovenste rekje van de vaatwasser.

Hoewel siliconen heel stevig en flexibel zijn, is het natuurlijk niet onmogelijk om ze kapot te krijgen. Met een scherp voorwerp kun je siliconen beschadigen. De kralen die ik verkoop zijn gemaakt voor kinderen met doorkomende tandjes of iets oudere kinderen die graag iets in hun mond hebben. Voor de oudere, dwangmatige stevige bijters zijn sommige vormen niet zo geschikt. Zelf heb ik de siliconen getest door er op mijn aller hardst op te bijten: ik krijg ze niet kapot. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er niks gebeurt als iemand een aantal uren achter elkaar op precies dezelfde plek stevig bijt. (maar goed: daar gaat bijna ieder materiaal kapot van natuurlijk…)”

Als sluiting bij de kettingen en de wrap snaps gebruikt Marit veiligheidssluitingen. Die druk je in elkaar, en ze springen open als ze met veel kracht uit elkaar getrokken worden. Zelf open je ze makkelijk door te ‘knikken’. Dan is er nauwelijks kracht nodig). “Wel zo prettig als er hard aan je ketting wordt getrokken, of als een klein kindje zelf een ketting om heeft.” Aldus Marit.

Hout
Als laatste de houten kralen: bij een aantal kettingen gebruikt Marit houten kralen. “Deze kralen zijnWhat's on mama's mind woody rainbow hugs and things gemaakt van beukenhout, en ik krijg ze onbehandeld binnen. Zelf behandel ik deze kralen met een biologisch mengsel van bijenwas, olijfolie en kokosolie. Dat zorgt voor een antibacterieel laagje, en een (lichte) bescherming tegen vocht. Houten kralen aan een ketting kun je beter niet afspoelen, en zeker niet in de vaatwasser doen. Hooguit even met een lichtvochtig doekje afnemen. ”

Ik koos zelf een gecombineerde ketting uit, zoals je hierboven kon zien. “Hierbij kun je de houten kralen gemakkelijk wegschuiven bij de siliconen, zodat je de siliconen goed kunt afspoelen. Kauwen kan op zich, op deze kralen, maar hout is daarvoor natuurlijk wel minder geschikt dan siliconen.”

Marit sluit af “Advies is dus altijd om het speelgoed regelmatig te controleren, en jongere kinderen nooit met het speelgoed alleen te laten.

Bedankt Hugs & Things voor dit handige advies! Volg je Hugs & Things ook op Facebook?

Foto’s Woody Rainbow en overzicht kettingen: Hugs&Things.
Tekening: Moekekoek. Volg Moekekoek voor leuke prentjes: Eén moekekoek per dag houdt het moederschap luchtig en behapbaar.

Please follow and like us:

Post Author: mamasmind

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *