Waarom sparen voor je kind een goed idee is

Veel ouders sparen voor hun kind, door iedere maand, jaar of aantal jaar een bedrag op een spaarrekening te zetten. Dit is niet alleen een mooi gebaar, maar sparen voor je kind heeft ook vele voordelen. Ben je benieuwd naar deze voordelen? Wij vertellen je waarom sparen voor je kind een goed idee is. 

Zonder zorgen studeren

Wanneer je een geldbedrag voor je kind spaart, kan hij of zij dit gebruiken voor het betalen van zijn studie. Dit kan voor het collegegeld zijn, maar ook voor zaken zoals boeken en ander studiemateriaal. Je kunt er ook voor kiezen hier aan bij te dragen, maar te sparen voor andere zaken in de studententijd. Kinderen gaan in die periode vaak uit huis, en kunnen dan wel wat extra geld gebruiken. Voor de inrichting, boodschappen en vervoer, bijvoorbeeld. Wanneer je hier als ouder voor spaart, maak je de studententijd een stuk gemakkelijker voor je kind. 

Sparen voor een buffer

Door te sparen voor je kind, dek je onverwachtse uitgaven met een buffer. Veel kinderen of jongeren vinden het moeilijk om goed om te gaan met hun geld, waardoor zij niet altijd een buffer zullen hebben. Jouw gespaarde geld kan ingezet worden voor een nieuwe fiets, nieuwe laptop of een ander apparaat dat stuk is gegaan of aan vervanging toe is. Scheelt je kind weer een hoop stress.

Draagt bij aan zelfontplooiing

Sparen voor je kind kan ook bijdragen aan een goede zelfontplooiing.  Van het gespaarde geld kun je cursussen, materiaal of bijvoorbeeld een loopbaancoach betalen of hier aan bijdragen. Dit zijn vaak grote, maar wel belangrijke uitgaven. Het kan zijn dat je kind hier zelf geen geld voor heeft, jij kunt in dat geval helpen. Door te sparen voor je kind kun je ervoor zorgen dat hij of zij grotere stappen in de goede richting durft en kan nemen. 

Hulp bij het eerste huis 

Tegenwoordig stijgen de huizenprijzen enorm en wonen in de grote steden wordt mensen steeds moeilijker gemaakt. Als starter is het vinden en kunnen betalen van een huis erg moeilijk. Niet iedereen heeft hier het budget voor, maar het is een mogelijkheid om te sparen voor het eerste huis van je kind. Naast bijdragen met een geldbedrag, kun je ook helpen met het aanschaffen van meubels of klusspullen; alle beetjes helpen. 

Bijdragen aan een rijbewijs

Door voor je kind te sparen, kun je bijdragen aan een hele belangrijke uitgave: het rijbewijs. Voor veel mensen is een rijbewijs een must, maar het is helaas niet goedkoop. De hoge prijs zorgt er vaak voor dat mensen het behalen van hun rijbewijs uitstellen, of niet meer verder gaan als hun lesgeld op is. Wanneer je voor je kind spaart, kun je ervoor kiezen om hier aan mee te betalen. Hiermee draag je bij aan de toekomst van je kind.  

Motiverend voor spaargedrag 

Wanneer je je kind op een bepaalde leeftijd een spaarrekening ter beschikking geeft, kan dit motiveren om zelf verder te sparen. Het is een goed begin en zorgt ervoor dat het spaardoel dichterbij is.  Dit kan er voor zorgen dat je kind eerder geneigd is om zelf geld aan de kant te zetten. Je kunt het spaargeld ook als beloning inzetten voor je kind. Heeft hij of zij zelf ook geld gespaard? Dan mag de spaarrekening aangebroken worden. Is dat nog niet het geval? Motiveer dan om nog even door te sparen.  

Sparen met de app van Dyme 

Wil je meteen aan de slag met sparen? Download de Dyme inkomsten en uitgaven app, dan gaat het vanzelf. De app geeft je een overzicht van je financiën, waardoor je goed weet wat er maandelijks binnenkomt en uitgaat. Je kunt aangeven wat je ergens maximaal aan wil uitgeven, en krijgt een melding als je hier overheen gaat. Ook motiveert de app je om te sparen, door middel van budgetten. En tot slot: betaal je te veel voor een abonnement, dan geeft de app dit aan én helpt hij je bij het opzeggen hiervan. 

Geschreven dor: Mara Giamboi. 

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *