Wahoe Edubox een onderzoekbox voor kinderen
Waar worden jouw kinderen nieuwsgierig van? Ik heb twee kinderen thuis die gek zijn op ontdekken en knutselen. Mijn kinderen keken er dan ook naar uit om allebei een Wahoe edubox uit te testen en hun ervaringen te delen. “Wahoe Edubox maakt kinderen future ready door ze nieuwsgierig te maken naar de wereld. Elke Wahoe Edubox is een kant-en-klare box vol leuke en leerzame activiteiten om thuis te doen en te ontdekken.”
De twee boxen die wij hebben geprobeerd waren de:
- Wahoe Edubox Ontdek de natuur (5-7 jaar) – met mijn dochter van 6 jaar
- Wahoe Edubox Elektrische circuits (10-12 jaar) – met mijn zoon van 8 jaar, maar met al een en ander aan ervaring met dit type speelgoed.
In deze blog vertellen de oprichters van Wahoe Edubox meer over hun educatieve kant-en-klare doeboxen en vertel ik over onze ervaringen met de projecten uit de Wahoe Eduboxen die wij hebben geprobeerd en waar wij heel veel plezier aan hebben beleefd. Je zult het hieronder wel lezen, maar het was een groot succes. De kinderen hebben enorm genoten van de opdrachten. Ze hebben af en toe echt wel even moeten puzzelen om het zo te krijgen dat het werkte, maar dat ging ze op geen enkel moment tegenstaan. Geen frustratie maar heel veel nieuwsgierigheid naar hoe het wel zou lukken en daarna natuurlijk enthousiasme als het succesvol werkt.
Inhoudsopgave
Wat is Wahoe Edubox?
Wahoe Edubox ondersteunt ouders om hun kind een groei-mindset mee te geven. Nieuwsgierigheid en een groei-mindset zijn de belangrijkste eigenschappen om mee te gaan in onze snel veranderende wereld. Wahoe Edubox maakt kinderen future ready door ze nieuwsgierig te maken naar de wereld. Elke Wahoe Edubox is een kant-en-klare box vol leuke en leerzame activiteiten om thuis te doen en te ontdekken. Er zijn boxen voor kinderen in de leeftijd 4-12 jaar.
Wat is een groei-mindset?
De overtuiging dat wat je kunt, niet vaststaat. Maar dat je nieuwe dingen leert door te proberen en te oefenen. En dat je soms ergens moeite voor moet doen om het daarna te kunnen.
Waarom is dat belangrijk?
Omdat we nu nog niet weten wat kinderen in de toekomst aan kennis en vaardigheden nodig hebben. De wereld verandert snel. Kinderen met een onderzoekende en nieuwsgierige houding zijn meer wendbaar.
Hoe train je een groei-mindset?
Een nieuwsgierige houding is de basis. Met Wahoe Edubox stimuleren we kinderen om zelf te ontdekken hoe de wereld in elkaar zit. Bijvoorbeeld door zelf een stroomkring te maken en te ontdekken wat er nodig is om elektronen te laten stromen. In de activiteiten in onze boxen draait het om dingen in elkaar zetten, bouwen, uitproberen, fouten maken en het opnieuw proberen.
Wat zit er in een Wahoe Edubox?
In een Wahoe Edubox zitten 3 à 4 activiteiten inclusief alle materialen die je nodig hebt om de proefjes, testjes of activiteiten te doen. Die materialen zijn zo duurzaam mogelijk ontworpen. We produceren veel in Nederland, bijvoorbeeld door onderdelen te 3D printen met afbreekbaar printerinkt, en gebruik te maken van gerecycled papier en karton. Als we een onderdeel nodig hebben en we zien het voor een goede prijs en het komt uit China, dan kijken we nog even verder.
We ontwerpen alle activiteiten zelf. In elke box staat één onderwerp centraal zoals Optische Illusie of Skelet & Spieren. Alle onderwerpen vallen binnen onze thema’s:
- biologie & milieu
- computer science en programmeren
- science
- zelfbewustzijn en diversiteit.
Er komen steeds nieuwe boxen met nieuwe onderwerpen bij. Alle boxen stimuleren creatief denken en de natuurlijke ontdekkingsdrang die kinderen hebben.
De materialen van elke activiteit zitten in een zakje. De uitleg van de activiteiten staat op een kleurrijke XXL-poster die je lekker op de grond of keukentafel kunt leggen. En elke activiteit heeft een podcast waarin we vragen stellen en een kind aan het denken zetten.
Waarom Wahoe Edubox?
Zelf ben ik altijd heel nieuwsgierig naar de gezichten achter een bedrijf. Nicole en Jenna zijn Wahoe Edubox begonnen omdat ze in de eerste instantie hun eigen kinderen wilden helpen opgroeien in een veranderlijke wereld. Intussen hebben ze via crowdfunding hun webshop kunnen openen en blijven we nieuwe boxen ontwerpen.
Jenna woont in Utrecht en heeft 2 zoontjes en 0 en 3 jaar. Nicole woont in Zeist en heeft 3 dochters van 2, 4 en 7 jaar. Nicole is zelf onderwijskundige en Jenna runt in de avonden een internationale educatieve stichting. Beiden hebben ze lang in loondienst gewerkt bij een bedrijf dat innovatieve en educatieve oplossingen voor het bedrijfsleven maakt. En inmiddels dus Wahoe Edubox begonnen.
Met Wahoe willen ze ouders ontzorgen. Zij hoeven zelf niet het internet af te speuren naar activiteiten en materialen. Elke box heeft leuke en leerzame activiteiten die passen bij de leeftijd, belevingswereld en motoriek van een kind. Alle activiteiten zijn getest door kinderen. Dus je weet zeker dat een box in de smaak valt!
Wahoe Edubox Ontdek de natuur (5-7 jaar)
- Speeltijd: ongeveer 4 uur
- Aantal activiteiten: 9
- Leeftijd: 5-7 jaar
- Verkoopprijs: € 26,95
Natuurlijk hebben wij de Wahoe Edubox ook zelf uitgeprobeerd, lees hier de review van de Wahoe Edubox.
Deze Wahoe Edubox werd bij ons bezorgd precies toen het Lente-weer haar intrede deed in Nederland en de kinderen weer veel buiten aan het spelen zijn. Heerlijk weer om de natuur te ontdekken, de eerste bloemen komen langzaamaan weer in bloei en ook de eerste insecten hebben wij alweer gespot. Wat ook een van de opdrachten uit de Ontdek de natuur edubox was; insecten en dieren spotten. Ik vertel je hieronder onze ervaring met deze edubox voor kinderen van ongeveer 5 tot 7 jaar. Mijn dochter is 6 jaar, dus een uitstekend proefpersoon lijkt mij.
Wahoe Edubox Ontdek de natuur wat zit er in?
De kleurrijke doos ziet er al meteen heel aantrekkelijk uit. De sticker op de doos vertelt welke edubox je hebt ontvangen. Als je de sluitsticker aan de voorkant van de doos losmaakt kun je de doos openklappen, zonder dat je deze kapot maakt. Dat is maar goed ook, want de doos is ook onderdeel van één van de opdrachten in de doos. Dat maakt een opdracht uit de box meteen duurzamer, want er is geen extra materiaal nodig, je gebruikt de doos om een project te bouwen.
Voor je begint wil je natuurlijk weten wat je allemaal kunt gaan doen. Daarom vouw je de XXL-poster met opdrachten uit. Op de voor- en achterkant vind je alle opdrachten. Elke opdracht is gekenmerkt met een icoontje dat je ook terugvindt op de papierenzakjes met al het materiaal. Zo herken je welk zakje bij welke opdracht hoort.
De opdrachten en activiteiten in de Edubox
Ik zal niet alle opdrachten verklappen die er in de Wahoe Edubox Ontdek de natuur zitten, maar het zijn er genoeg om een paar uur mee zoet te zijn. Je kan het ook met meerdere kinderen doen en je hoeft het niet in één keer uit te voeren. De materialen zijn gericht op dat de opdrachten door één kindje worden uitgevoerd. Toch kun je de meeste activiteiten heel goed samen doen. Zo zit er een natuur- en straatbingo in, waarbij je samen of alleen met je ouders op zoek gaat naar allerlei items. Van een voetbal tot een vogel. Wij besloten de bingo tijdens het afvalrapen te doen. Samen proberen we één keer per week afval op te ruimen in de buurt. Dit doen de kinderen in onze regio met materiaal van het Wijk Helden team, ze krijgen daar ook nog eens een zakcentje voor. Perfecte manier om ook van de natuur te genieten en deze keer dus een bingo te doen.
Toevallig heeft mijn dochtertje op school nu ook het IPC thema: planten en insecten op school. Waardoor de opdracht blaadjes zoeken in de natuur en insecten bekijken in een insectenpotje met vergrootglas extra goed aansloot. Leuk een lieveheersbeestje bekijken van dichtbij, maar heb je ook al eens de onderkant van zo’n diertje gezien? Reuze interessant! Helaas heb ik hem niet zo duidelijk op de foto, dus je zult het echt zelf eens moeten bekijken.
De allerleukste opdracht die erbij zat in deze edubox was het maken van je eigen knikkerbaan met materialen uit de natuur. Voor deze knikkerbaan kun je dus de doos gebruiken waarin je alle materialen hebt ontvangen. Duurzaam dus, want zo hergebruik je de doos meteen. Er zaten 3 knikkers bij naar de rest van de materialen gingen wij zelf op zoek. Heel veel vonden we gewoon in onze eigen achtertuin, waar we net een grote wilg hadden gesnoeid. Die takjes kun je ook prima verven, dat maakt je knikkerbaan extra kleurrijk. Wist je trouwens dat konijnen ook gek zijn op wilgentakken? Dus onze konijnen kregen er ook een paar (zonder verf).
Het leuk aan de knikkerbaanopdracht is dat het een opdracht is waarbij je even moet proberen voordat je de perfecte baan hebt. Zoals bij proefjes doen gebruikelijk is moet je soms even iets corrigeren om het proefje goed werkend te krijgen. In dit geval wilde de knikker niet altijd meteen goed rollen, dus moest de baan wat getweakt worden om de knikker in één lijn naar beneden te laten gaan. We ontdekten ook dat als je twee of drie knikkers tegelijk laat gaan ze elkaar helpen en de baan daardoor nog beter loopt.
Wat vinden we van de Wahoe Edubox ontdek de natuur?
Waarschijnlijk las je het wel al af aan het enthousiasme, maar we zijn heel enthousiast over de box. Mijn dochtertje kon het ook zo goed als alleen af. Natuur zijn dit juist dingen die leuk zijn om samen te doen. Dus we zijn er echt voor gaan zitten aan tafel, hebben de XXL-opdrachtenposter open geslagen en zijn van start gegaan. Vervolgens dook ze zelf al redelijk snel de tuin in om blaadjes te zoeken en materiaal voor de knikkerbaan, maar kwam onverwacht een lieveheersbeestje tegen, dus de opdrachten gingen een beetje van de hak op de tak bij ons, maar daar schrikken wij sowieso niet van af, haha. De opdrachten zijn echt met zorg samengesteld, alles werkt, alles is helder. Het ziet er mooi uit. Het is echt een professionele educatieve box, waar we niet anders dan enthousiast over kunnen zijn. Er zitten veel opdrachten bij en het materiaal dat erbij wordt geleverd is compleet, sterk, kwalitatief goed, mooi en je kunt zo aan de slag! Ik was in het begin bang dat je allerlei dingen in huis moet hebben om een proef te kunnen doen, maar dat is niet het geval. Dat vind ik fijn.
De Edubox Ontdek de natuur richt zich op kinderen tussen de 5 en 7 jaar, dat lijkt mij ook goed passen. Sluit niet uit dat jongere en oudere kinderen het niet leuk vinden.
Wahoe Edubox Elektrische circuits (10-12 jaar)
Speeltijd: 2-3 uur
Aantal activiteiten: 3
Leeftijd: 10-12 jaar
Prijs: €26,95
De tweede Edubox box van Wahoe heb ik uitgeprobeerd met mijn zoontje. Hoewel de adviesleeftijd 10 tot 12 jaar is, is hij 8 jaar. Hij is echter al wat meer ervaren met technische opdrachten, dankzij een Mad Science clubje en het vele bouwen van Technisch lego en interesse in knutselprojectjes. Kortom, ik durfde het wel aan met hem en zou hem ook helpen.
Hij vond het reuze interessant en was meteen enthousiast. Hij begon direct met het maken van de zenuwspiraal. Een zenuwspiraal kennen we allemaal wel en dat je die dan zelf maakt is extra leuk.
In deze box zitten drie activiteiten rondom stroom.
Wat kun je verwachten van de Wahoe Edubox Elektrische circuits?
Wat gebeurt er als je een stekker in het stopcontact doet, wat is een stroomkring en welke materialen geleiden stroom? Op al deze vragen ontdek je het antwoord met de activiteiten in deze box. Op een leuke manier, door het te proberen, door foutjes te maken en deze te herstellen en door de activiteiten ook toe te passen op andere momenten. Zo zal je straks ontdekken dat je een lampje dat je via stroomgeleiding aan kan doen op het breadboard ook op lego auto kan zetten. Zo heeft jouw lego auto straks ook verlichting.
De box bevat drie activiteiten om te onderzoeken hoe stroom werkt. Zo laat je de lampjes van de robot één voor één branden in een parallelle stroomkring, test je in welke materialen elektronen goed stromen en bouw je je eigen zenuwspiraal! In de podcast (linkje krijg je via QR code in de box) wordt ingegaan op hoe elektronen stromen en wat daarvoor nodig is.
De opdrachten en activiteiten in de Edubox
In deze edubox zitten drie grote opdrachten waarbij je iets in elkaar gaat zetten. We gingen van start met de zenuwspiraal, daar hoefde ik niet bij te helpen. Mijn zoontje twijfelde even of hij het ijzerdraad echt helemaal mocht buigen en toen hij door had dat hij daar een mooie golvende vorm in kon krijgen, had hij al snel de standaard staan. Nu nog de stroom aansluiten. Plus en min hoef ik hem niet meer uit te leggen, daar was hij zelfs nog wat verder in dan ik, kwam ik later achter bij de volgende opdrachten. De zenuwspiraal kan echt flinke herrie maken dankzij de zoemer, dat maakt het extra aantrekkelijk voor de kinderen. Voor mij maakt dat de uitdaging om het foutloos te doen juist groter! Wat een plezier, dit beland hierna niet zo maar ergens in een doos, dit gaan alle vriendjes natuurlijk spelen. Te makkelijk? Dan buigen we de spiraal toch nog naar meer hoeken. Al het materiaal zit inbegrepen, dus zelfs de paperclip die zit in de doos.
De tweede opdracht die wij gingen doen was het maken van een stroomkring. Dankzij kopertape, lampjes, batterij en een paperclip met een splitpen zorgen dat de stroomkring rond gemaakt wordt. Deze opdracht vergt wat knip en plak werk met de kopertape. Uiteindelijk vonden wij hem erg lastig om werkend te krijgen, maar dat maakte de opdracht wel heel interessant. Als hij het niet doet, dan lekt hij ergens de stroom. Puzzelen met wat extra koperdraad zorgde er voor dat de lampjes gingen branden. Bij het maken van de opdracht heeft mijn achtjarige mij nog wel even wat kunnen uitleggen. Hij vertelde mij namelijk meteen dat het langere pootje van het lampje de plus was en het kortere pootje de min. Kortom, zonder begeleiding lukt het hem helemaal prima, maar ik vond het maar al te leuk om dit samen met hem te doen en te experimenteren. Wat ik bij deze opdracht erg fijn vond is dat er reserve onderdelen waren. Er was 1 lampje stuk, maar daar zat een reserve voor in en ook extra tape bleek noodzakelijk. Ook zat er uitleg bij hoe je toch nog een stroomkring kon maken als je kopertape op was. Dat is fijn.
De derde opdracht die wij gingen doen was met een breadboard een stroomkring maken en kijken welke materialen geleiden. Dit opdrachtje leverde een brandend lampje op als je een item had gevonden dat stroom geleide. Waarna we dus een lampje ook konden toevoegen aan een bestaande technisch lego project van mijn zoontje. Hartstikke leuk.
Wat vinden we van de Wahoe Edubox Elektrische circuits?
Ik deelde mijn mening al hierboven bij de uitleg wat er in de activiteitenbox zat. Ik vond het namelijk ontzettend interessant en leuk om te doen. Voor mijzelf was dit ook gewoon een heel boeiende opdrachtenserie. Maar het belangrijkst is natuurlijk wat mijn zoontje ervan vond. De opdrachten hebben hem in elk geval een tijd bezig gehouden en hij vond het hartstikke interessant. Het is echt een leuke uitdaging voor jonge kinderen en een mooie manier om kennis te maken met stroom. Ze leren er een hoop van, maar doen het op een manier waarbij ze er plezier in hebben. Ze leren er van, want het is fijn dat niet alle te ver wordt voorgekauwd. Je mag falen om zelf te kunnen ontdekken waarom het mis gaat. Het is trial en error. Het werkt niet: wat werkt er niet? Waarom werkt het niet? Wat als ik wat anders probeer? Heb ik de stappen goed doorlopen? Mijn zoontje kwam zelf ook met goede suggesties, zoals het testen of de batterij wel werkt. Dat vond ik slim, eerst uitsluiten dat het aan de batterij ligt, voordat we opnieuw de stroomkring gaan maken. Check batterij werkt. Lampjes checken. 1 lampje bleek stuk, dan voorkomt dat je eindeloos aan je kopertape blijft sleutelen, terwijl de fout ergens anders zit. Een nieuw lampje, werkt het nu? Een kortere weg, werkt het dan wel? Zo leuk om te proberen en nog leuker als het dan uiteindelijk werkt. Het materiaal is ook hier weer heel compleet en goed. Niet te weinig, geen eigen spullen nodig. Kortom, heel compleet en ontzettend leerzaam en leuk. Ik denk dat mijn kinderen nog heel graag veel meer Wahoe boxen willen proberen. We zijn dan ook heel benieuwd waar de ontwikkelaars van de boxen nog mee gaan komen.
- Wahoe Edubox Ontdek de natuur (5-7 jaar)
- Wahoe Edubox Elektrische circuits (10-12 jaar)
Kortingscode Wahoe Edubox
Tijdelijk krijg je met de kortingscode: mamasmind € 2,50 extra korting, boven op de tijdelijke 15% korting die momenteel al geldt in de webshop van Wahoe.