Welke maat kinderfiets

Een kinderfiets uitzoeken, waar moet je rekening mee houden? Natuurlijk is het belangrijk dat de fiets die je uitzoekt mooi wordt gevonden door jouw kind. Daarbij is kleur vaak al doorslaggevend, maar ook een opdruk van een superheld wil nog weleens gewenst zijn. Daarnaast zijn er items die je aan de tweewieler kan toevoegen, mandje, achteroprekje of juist het model Cross fiets, stadsfiets, bakfiets voor kinderen.

Na een loopfiets is het tijd voor een eerste kinderfiets.

Kinderfietsen jongensfiets 18 inch

Wat sowieso moet worden meegenomen in de zoektocht naar de juist kinderfiets, is de maat. Kies je een 12 inch of 16 inch kinderfiets als eerste fietsje? Bepaal de juiste framemaat voor de lengte van jouw kind en kies daarna de fiets uit die in die maat zit.

Wanneer is een fiets hoog genoeg en niet te klein?

Knieën mogen niet tegen het stuur aankomen en voeten horen op de grond te kunnen. De onderstaande tabel kan je aardig in de richting brengen, als je een fiets wilt aanschaffen voor jouw kind.

Kinderfietsen jongensfiets 18 inch volare

Welke wielmaat bij welke lengte kind?

Hoe moet je de maat kinderfiets bepalen? Bij welke lengte kies je nou welke fiets? Of bij welke leeftijd welke maten voor een kinderfiets? Een hoop vragen die je kunt hebben over het uitzoeken van de juiste kinderfiets. Je kiest de fiets niet op leeftijd, maar op lengte, al zul je vaak zien dat kinderen ongeveer even oud zijn als ze naar een volgende fiets gaan. De wielmaat wordt aangegeven in inch, het eerste fietsje is vaak 12 inch en daarna groeit het kind door naar 16, 18, 20 inch etc.

Maat kledingLengteBeenlengteWielmaat
92 - 9887 - 104 cm< 40 cm12 inch
100 -106100 - 106 cm40 -45 cm14 inch
104 - 110104 - 110 cm40 - 48 cm16 inch
110 - 116110 - 116 cm48 - 55 cm18 inch
116 - 122116 - 122 cm 55 - 62 cm20 inch
122- 128 122- 128 cm60 - 64 cm22 inch
134 - 140134 - 140 cm > 64 cm24 inch
146 - 152146 - 152 cm> 66 cm26 inch

Hoe meet je de lengte voor het bepalen van de fietsmaat?

Er zijn twee manieren. De kledingmaat (en dus lengte van jouw kind) of de binnenbeenlengte.

De kledingmaat van een kind komt over het algemeen vrij goed overeen met de lengte van jouw kind. Al gaat het niet altijd exact op, dus is zowel de lengte als de kledingmaat hierin meegenomen.

Meet de binnenbeenlengte van je kind. De benen dienen hiervoor een klein stukje uit elkaar te staan. Dat er ongeveer een voetlengte tussen past. Meet recht naar beneden, vanaf de bovenkant van het been tot aan de grond.

Een tussenmaat fiets kopen

Kinderfietsen jongensfiets 18 inch volare

Deze knale gele kinderfiets komt van kinderfietsen.com. Mijn zoontje was zijn 16 inch fiets ontgroeid, maar eigenlijk nog te klein voor 20 inch; daarom zochten wij deze 18 inch jongensfiets uit.

Hoewel 18 inch een tussenmaat is en soms ook overgeslagen wordt. Kinderen fietsen dan net wat langer op de te kleine 16 inch fiets of beginnen al iets te vroeg aan een 20 inch fiets. Dat hoeft niet zo erg te zijn, al is het voor een kind dat veel fietst wel fijn om zo goed mogelijk te zitten.

Een te kleine fiets, fietst niet fijn en gaat vaak veel te traag voor het kind. Hoe groter de wielen, hoe minder omslagen een kindje moet maken om een bepaalde afstand te bereiken. Op een 18 inch fiets ga je dus makkelijker sneller dan op een 16 inch fiets. Op een 20 inch fiets is dat verschil weer groter. Maar een fiets die te groot is, is natuurlijk lastiger fietsen en dan is de kans op vallen ook groter. Je wilt dat een kind makkelijk kan stoppen bij een gevaarlijk punt of stoplicht, zonder dat hij of zij omvalt of door glijdt.

Fietst je kindje veel, zorg dan dat zijn fietsje de juiste maat heeft.

Een fietshelm verplicht?

Een fietshelm is niet verplicht in Nederland, ook niet voor jonge kinderen. Ik schreef er al eens een blog over.

fietshelm nutcase

Landen waar het verplicht is een fietshelm te dragen voor kinderen

 • Frankrijk: verplicht voor kinderen tot 12 jaar
 • Kroatië: verplicht voor kinderen tot 16 jaar
 • Oostenrijk: verplicht voor kinderen tot 12 jaar. In de regio Niederösterreich tot 15 jaar.
 • Slovenië: verplicht voor kinderen tot 15 jaar
 • Slowakije: tot 15 jaar. Buiten de bebouwde kom voor alle fietsers.
 • Spanje. Tot 16 jaar. Buiten de bebouwde kom voor alle fietsers. Uitzondering: als je een lange steile berg op fietst, of wanneer het heel heet is.
 • Zwitserland: Verplicht als je meer dan 20 km p/uur rijdt. Het wordt wel aanbevolen

Landen waar het niet verplicht is om een fietshelm te dragen voor kinderen

 • Nederland: niet verplicht
 • België: niet verplicht
 • Duitsland: niet verplicht
 • Italië: niet verplicht
 • Denemarken: niet verplicht


Samenvatting
Review datum
Reviewed item
Kinderfietsen.com
Beoordeling
51star1star1star1star1star

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *