Welke maat ski’s en skischoenen voor kinderen?

Op wintersport met kinderen is fantastisch. Ik kan er dan ook zo enorm naar uitkijken om weer te gaan. Twee jaar geleden zijn wij nog op de valreep geweest met een kind van net 4 en een van bijna 6 jaar oud. We waren in Oostenrijk in de kerstvakantie nog voor de Corona-uitbraken daar. Na een jaar geen wintersport gaan we er dit jaar weer voor en er is niks zo leuk als een beetje voorpret van je vakantie door alvast vakantie inkopen te doen! Wij hebben ons eigen skimateriaal, skischoenen, ski’s en stokken. Dat scheelt qua kosten als je elk jaar moet huren en het scheelt ook tijd met het ophalen van het materiaal. Vooral tijdens het skihoogseizoen kan het erg druk zijn bij de verhuur.

Ook voor de kinderen besloten we skimateriaal aan te schaffen. Terwijl je de aanschaf daar natuurlijk minder lang mee gaat (per kind) dan voor jezelf. Niet vanwege de kwaliteit, maar wel vanwege iedere groeispurt. Kinderen hebben al gauw een schoenmaat groter het volgende seizoen en de ski’s zullen na een jaar of 2 ook te klein kunnen zijn. Toch hebben we er wel voor gekozen.

skien met jonge kinderen

Waarom eigen skimateriaal voor kinderen?

Waarom wil je eigen ski’s en skischoenen voor kinderen als je het makkelijk kunt huren op een locatie? Ik heb er wel even over getwijfeld, omdat kinderen zo hard groeien dat materiaal snel te klein is. Vooral kindervoeten groeien natuurlijk zo snel dat je er misschien maar 1 of 2 seizoenen mee doet. Zelfs wanneer het maar 1 of 2 seizoenen mee zou gaan is het de moeite waard.

Je kunt er vanuit gaan dat bij de skiverhuur op jouw wintersportadres prima materiaal aanwezig is voor de kinderen. De schoenen zullen passen en de ski’s hebben ze in heel veel maten. In de hoogseizoenperiode kan het weleens voorkomen dat een bepaalde maat schoen niet op voorraad is, maar dat zal niet vaak het geval zijn.

Hoe lang doen kinderen met ski’s en skischoenen?

skischoenen en ski's jonge kinderen

Het ene kind groeit sneller dan het andere kind natuurlijk, het is zo moeilijk om daar exact wat over te zeggen. Daarnaast groeit een jonger kind vaak sneller dan een ouder kind. Ik merk dat wel aan de kleding, konden ze soms per seizoen nog 2 maten groeien, is het nu wel echt een jaar dat ze dezelfde maat hebben. Kinderski’s kunnen over het algemeen wel 2 of 3 jaar mee gaan per kind, voordat ze er te groot voor worden en wellicht kan het daarna door naar een broertje of zusje. Waardoor je wellicht wel 4 tot 5 jaar met dezelfde ski’s doet. Een ski die wat kleiner is levert overigens meer balans en wendbaarheid op, daardoor is het ook niet erg als ski’s aan de kleine kant zijn. Bij skischoenen is dat natuurlijk een ander verhaal. Schoenen moeten gewoon goed zitten en daarom moet je die simpelweg in de juiste maat hebben. Hieronder vertel ik meer over schoenmaten voor skischoenen.

Wat kost skimateriaal huren of kopen voor kinderen?

Skimateriaal huren voor kinderen is al gauw tussen de 160 en 200 euro per week in Oostenrijk. Het gaat dan om ski’s en skischoenen, want een helm en stokken huur je vaak kosteloos bij de rest van het materiaal. Ski’s nieuw kopen bij Decathlon kan voor hetzelfde bedrag, maar dan heb je wel je eigen materiaal. De ski’s die wij uitzochten waren kinderski’s van het huismerk Wedze en kosten € 99,99 en de skischoenen ook van het Decathlon merk Wedze € 79,99.

Je hebt dan dus al dezelfde kosten, maar je kan er zeker meer dan 1 seizoen meedoen. We gaan er vanuit dat we met de ski’s zelf sowieso twee seizoenen kunnen doen, die van mijn zoontje kunnen nog door naar mijn dochtertje, dus dan hebben we het voor 4 jaar wel, gok ik zo. De schoenen van mijn dochtertje kan ze hierna misschien nog een seizoen aan en de schoenen van mijn zoontje kunnen later nog naar haar. Daarnaast heb je altijd nog marktplaats om het daarna door te verkopen!

Een schoen die goed zit

skimateriaal kind

Als je de tijd neemt om in een winkel skischoenen te passen zal je een goede schoen vinden die past en lekker zit. Je kan thuis al even laten wennen aan de skischoenen. Als kinderen een skischoen aankrijgen die vervelend zit, kan dit ook invloed hebben op het skiën. Het is vervelend als een kind geen plezier kan beleven aan het skiën doordat de schoen drukt op de voet of simpelweg niet fijn zit. Het voordeel van zelf kopen versus huren is dat je een voetmeting kan doen en zo goed passende skischoenen hebt voor je kind.

Welke maat skischoen voor kinderen?

Skischoenen hebben een andere maataanduiding dan gewone schoenen. Zo wordt er in mondo points geteld. Wat is een mondo point? De skischoenmaat noem je MP of Mondo Point, je maat in centimeters. Dit wordt bij alle merken en in alle landen gebruikt voor skischoenen. Welke maat kies je voor je kind? Vaak neem je net iets groter dan de huidige voetmaat.

Hoe trek je een skischoen goed aan

Als je een skischoen aantrekt kan je het beste alle sluitingen openmaken, recht op gaan staan en staand je voet in de schoen laten glijden. De lip van de skischoen kan je heel makkelijk helemaal naar beneden vouwen, tevens kan je de zijkanten vaak ook nog een behoorlijk eind op zij vouwen. Zo stap je er redelijk eenvoudig in.

Ga vervolgens zitten en tik met de hak van de skischoen op de grond, dat mag een paar keer best wel hard (doe dit niet op je nieuwe houtenvloer). Zo zakt je hak een stuk naar achter in de schoen. Op het moment dat je skiet hang je altijd een beetje naar voren in de schoen, dit maakt ruimte voor je tenen. Sluit nu de gespen goed. Als je met je skischoenen aan gaat lopen kun je beter de gespen nog wat losser doen, vaak na de eerste afdeling kun je de schoenen ook wat strakker doen dan waar je mee start.

Je skischoen zit ook goed als je de voorkant van je skischoen met je tenen kunt voelen als je rechtop staat, maar niet wanneer je iets naar voren in de skihouding hangt. Op dat moment zou je de voorkant van de skischoen niet moeten voelen. Daarnaast zou je geen ruimte moeten hebben rondom je hak. Dus wanneer je je hak heel makkelijk op en neer beweegt in een schoen, zit deze niet voldoende aangesloten.

Welke maat ski’s koop je voor kinderen?

skischoenen meisje decathlon

Kinderski’s voor jonge kinderen, die net leren te skiën, dus het niveau beginner koop je in een lengte die als je de ski rechtop zet tussen borst en schouderhoogte komt. Iets meer ervaren skiërtjes kunnen vooruit met ski’s tot de schouder of zelfs net daarboven. Voor volwassenen houdt je de neus aan als meetpunt. Zet je ski rechtop de grond voor je lichaam en laat hem tot je neus komen. Een kind van 120 cm heeft dus vaak ski’s van ongeveer 98-100 cm. Een kind van 130 cm ski’s van 107 – 110 cm. Er zijn diverse maattabellen te vinden als je googelt.

Bij kinderen die beginnen met skiën (de meeste kinderen als ze jong zijn zijn beginners) kijk je vaak nog niet nee heel erg naar stijfheid van de schoenen, zoals je bij volwassenen doet. Tevens zijn ook de meeste ski’s prima geschikt. Een kind van 7 jaar oud dat in Oostenrijk opgroeit en een heel seizoen op de skipiste doorbrengt, jaar in jaar uit, heeft natuurlijk een heel ander niveau dan een Nederland kind dat één keer per jaar een week gaat skiën. We zijn natuurlijk al gauw onder de indruk van onze kinderen, want wat zij in die korte tijd leren en presteren is uiteraard enorm indrukwekkend.

Wat neem je mee als je op skivakantie gaat met een kind?

Een kind heeft zijn eigen inpaklijst, hierbij wat handige tips om aan te denken als je met kinderen gaat skiën:

 • Skisokken
 • Skibroek en skijas (wij nemen altijd reserve skibroek mee)
 • Skiwanten of skihandschoenen
 • Skipully
 • Thermo ondergoed (shirt en legging)
 • Sjaal (col / bandana / buff)
 • Muts
 • Skihelm
 • Ski’s
 • Skistokken
 • Skischoenen
 • Snowbotos

Verder natuurlijk de spullen die je anders ook meeneemt op vakantie van kleding tot toiletspullen!

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *