Wereld Prematuren Dag

Van Gabie van SnipSnap hebben wij al een aantal mooie knutselblogs gelezen, vandaag is haar blog wat serieuzer, maar met een goede reden. Ze zet zich in voor prematuren. Lees hier over haar actie.

Wereld Prematuren Dag

Omdat het 17 november Wereld Prematuren Dag is, begon ik op Social Media een doneeractie. Met deze actie hoop ik zoveel mogelijk mutsjes, dekentjes, lakentjes en doekjes te kunnen schenken aan de afdeling Neonatologie in het Radboud Ziekenhuis(Nijmegen).

Wereld prematuren dag

Dit alles met veel zorg gemaakt. Zo wil ik Couveuseouders een hart onder de riem steken. Wat zij doormaken is door ons niet voor te stellen.

Hoe het is om Couveuse ouder te zijn

Om je een beetje een idee te geven maakte ik een kleine omschrijving;

Je bent zwanger, 26 weken, de babykamer nog niet klaar maar ineens ben je mama en papa. Veel te vroeg, je kindje is maar 22 (!) cm groot. Ze mag niet meteen mee naar huis, maar moet in het ziekenhuis blijven voor een lange periode. In een couveuse ligt ze, met een behoorlijk circus-aan-haar-lijf, met draadjes, lampjes, pleisters en meer waarbij álles in de gaten gehouden wordt met piepende monitoren. Zo’n kleine mist namelijk een hoop van wat ze in de buik van mama meekrijgen. Ademen gaat nog niet zelf, maar er is ook een flinke kans op hersenbloedingen, infecties en meer. Je kindje is namelijk nog niet helemaal af. Dat is ze pas als je 37 weken zwanger bent.

Prematurendag foto SnipSnap

Je mag haar na een week pas voor de eerste keer vasthouden. Heel eventjes, dan meteen weer in de couveuse. Haar gezichtje zie je niet zo goed, ze heeft een kapje op haar neus voor de beademing en slangetjes op haar gezicht voor onder andere sondevoeding. Elke dag ben je bang. Gaat ze het halen of niet? En je viert elke kleine overwinning.; Een beetje meer gewicht, iets minder zuurstof nodig of weer een dagje ouder.

Wat klinkt dat naar vind je niet?

Wist je dat in Nederland 1 op de 10 baby’s prematuur geboren wordt?
Dat zijn 15.000 baby’s per jaar. (bron: Stichting voor Couveuseouders)
Dat zijn véél baby’s.

Prematurendag foto SnipSnap

Deze ouders wil ik dus steunen. Zij kunnen hun baby niet verzorgen of vertroetelen zoals ze graag zouden willen. Niet aankleden of even lekker in bad doen. Ouders die dit meemaken hebben behoefte om, net als andere ouders, hun kindje iets “eigens” te geven. Een stukje thuis, een gevoel van veiligheid, geborgenheid. Dat is waar deze actie voor is!

Prematurendag foto SnipSnap

Samen Zorgen

Het thema van dit jaar is Samen Zorgen. Daarom vraag ik je, zorg je mee? Hier vind je de doneeractie.

Gabie Bakker is een multitaskende mama van 2 jongens en eigenaresse van webshop SnipSnap. Op haar site vind je regelmatig leuke DIY’s en printables. Daarnaast maakt ze ook hippe baby (en prematuren) kleding en accessoires, en papier illustraties. Je vind haar ook op Facebook: Snipsnappapier en Instagram: Snipsnappapier.

 

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *