Zelf Granola maken met amandelmeel en havermout

Mijn ontbijt staat niet uit belegde boterhammen over croissantjes; ik ontbijt elke dag met een grote kom soja yoghurt met muesli, cruesli of wat ik het allerlekkerste vind: zelf gemaakte granola en het liefst ook nog wat vers fruit. In de winkel is Granola behoorlijk prijzig, maar het is best wel makkelijk om zelf te maken.Volg het recept hieronder, of geef er je eigen draai aan. Granola kan je precies zo maken zoals je het zelf lekker vind, dus de ingrediënten zijn voor mij ook elke weer weer anders. De hoofdingrediënten zijn meestal havermout met noten en zaden, met vaak nog iets als chocolade, kokos, zaden en gedroogd fruit, gemengd met honing of maple syrup. Een gezond ontbijt, maar ook nog eens superlekker. Je bewaart je zelfgemaakte Granola makkelijk in een weckpot.

Havermout
Havermout

De laatste tijd maak ik vaker recepten met amandelmeel. Amandelmeel is gemaakt van gemalen geblancheerde (licht gekookte) amandelen en wordt veel gebruikt in glutenvrije recepten. Dus voor op je lijstje: amandelmeel kopen en aan de slag met dit recept! Ik vind het met amandelmeel extra lekker, maar ik vind ook dat als je er te veel van gebruikt in de granola, dat het bitter kan gaan smaken, daarom meng ik het in dit recept met havermout.

Recept: Granola met Havermout en Amandelmeel

Ingrediënten zelfgemaakte granola

70 gram amandelmeel
125 gram fijne havervlokken
100 gram walnoten
25 gram pompoenpitten
25 gram zonnebloempitten
15 gram lijnzaad
hand vol gedroogde cranberries
hand vol rozijnen
Evt. andere noten of gedroogde vruchten (zoals paranoten, vijgen, dadels)

1 tl kaneel
2 tl cacaopoeder
50 gram honing of maple syrup
50 ml water

Bereiden van Granola

Gemengde noten
Variatie met een noten- en zadenmix

Het maken van Granola is heel eenvoudig, je hoeft eigenlijk alleen al ingrediënten met elkaar te mengen en 15 minuten in de oven te doen. Als je Granola mooi goudbruin in de oven is, dan is het klaar. Laat het voldoende afkoelen, voordat je het in een weckpot stopt om te bewaren (meteen opeten is ook echt een aanrader hoor).

Stap 1: Verwarm de oven voor op 175 graden
Stap 2: Strooi en meng meteen door elkaar de noten, zaden en het meel op bakpapier op een bakplaat
Stap 3: Het kaneel en cacaopoeder mag hier overheen
Stap 4: Schenk of lepel er de honing of maple syrup er overheen
Stap 5: Giet er een klein beetje water overheen (ongeveer 50 ml)
Stap 6: Het moet ongeveer 15 minuten in de oven, maar schep tussentijds regelmatig om (na elke 5 minuten), houd in de gaten dat het niet aanbrandt.

Eet smakelijk!

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *