Vanaf welke leeftijd kan een kind zelfstandig dingen doen?

Op een gegeven moment komen je kinderen op een leeftijd dat ze veel zelfstandiger worden. Een moeder deelde met mij en dus ook met jullie haar ideeën over zelfstandigheid van kleine kinderen.

De overgang van kinderdagverblijf naar de basischool

Als ze net naar de basisschool gaan dan realiseer je ineens wat een grote stap de overgang is. Van thuis of naar het kinderdagverblijf naar de grote basisschool. Ze gaan ineens bij vriendjes spelen, waar jij dan niet bij bent. Wat gebeurt er in dat huis? Wat krijgen ze daar te eten en wat horen ze daar allemaal?
Ik weet nog wel dat ik de eerste keer “bij een vriendje spelen” van mijn kinderen, bij ouder die ik niet kende, wel heel raar vond. Wat gek dat mijn kind nu niet met mij mee naar huis gaat. Maar de kinderen willen het dolgraag, ze vinden het vaak heel leuk en speciaal om zonder papa of mama ergens te mogen gaan spelen.

Als kinderen in de kleuterklas of onderbouw zitten, laat je ze nog niet alleen naar school gaan. Je brengt ze weg en haalt ze op en op de momenten dat je ’s middags moet werken doet de oppas dat of je hebt een BSO (buitenschoolse opvang) geregeld.

What's on mama's mind Kidzroom rugzak 4

Een eigen huissleutel

Vanaf groep 6 (ongeveer 9 jaar) hoor je vaker dat kinderen een eigen huissleutel krijgen. Ze mogen dan alleen naar huis lopen en kunnen dan zelf wel een uurtje alleen zijn. Mijn kinderen hebben die leeftijd nog niet, dus ik ben heel benieuwd hoe het bij jullie gaat en hoe jullie er over denken? Mijn moeder was vroeger altijd thuis toen ik klein was, maar ik herinner mij ook een schoenveter met een sleutel eraan. Volgens mij begonnen we toen op de basisschool dat ik dan weleens alleen met mijn oudere broer thuis ging lunchen. Wordt het bij jou al tijd voor een eigen sleutel voor jouw kind? Laat eenvoudig je sleutels na laten bestellen via deur-cilindersloten.nl

Kind alleen naar sport- of muziekles

Vanaf de leeftijd van 7 jaar gaan veel kinderen op een sport. Ze beginnen met voetbal, hockey of tennis. Misschien gaan ze wel paardrijden of balletten. Ze doen dit vaak zelfstandig, maar worden gebracht door hun ouders. Als een kind ongeveer 9 of 10 jaar is kan het vaak al alleen fietsen naar de sportclub of muziekles. Ook doen ze op deze leeftijd soms al een boodschap voor je of gaan ze zelfstandig naar de kapper. Uiteraard is het altijd afhankelijk van de afstand en hoe gevaarlijk de wegen in jouw wijk zijn. Zit de basisschool in de straat waar jij woont? Dan gaat jouw kleintje misschien in groep 4 al zelfstandig naar school. Maar woon je in een stad en moet je een grote weg over, dan is misschien de overgang naar de middelbare school pas het moment dat ze dit zelfstandig gaan doen. Altijd goed om naar je eigen situatie te kijken.

fietshelm nutcase

Wat kan een kleuter al zelfstandig?

Een kleuter kan je ook al wel wat zelfstandig laten doen, toch is het advies om ze niet voordat ze 7 jaar zijn echt alleen straten over te laten steken. Dit komt, omdat ze tot die leeftijd nog impuls beslissingen nemen bij het spelen. Ze rennen spontaan de weg op als de bal de weg op rolt. Ze kunnen vaak heel goed op het verkeer letten op momenten dat ze zich daar op concentreren, maar worden ze afgeleid door een vriendje, speelgoed of een hondje, dan kunnen ze abrupt de weg op rennen, zonder op te letten. Je kan wel beginnen om je kleuter al wat zelfstandig te laten doen, bijvoorbeeld dat als je naar huis loopt, dat hij een andere (voor hem heel bekende) route loopt, dan jij. Zorg dat ze hij of zij wel altijd op de stoep kan blijven en dus geen weg hoeft over te steken. Je spreekt dan bijvoorbeeld aan het eind van de straat weer af. Dit kan heel goed bij huizenblokken. Jij gaat linksom en je kleuter rechtsom en daarna treffen jullie elkaar weer. Maak altijd goede afspraken en weet zeker dat hij de weg kent. Spreek ook altijd een plek af waar je elkaar ziet als je elkaar kwijt zou raken.

 

 

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *