Zomertijd en onrustig slapende peuters

What's on mama's mind purflo pacco 1Oké, mocht het je nu nog ontgaan zijn, dan heb je denk ik lekker liggen slapen, want vanavond mag toch echt de klok een uur vooruit: zomertijd! Dat houdt in dat het voelt als 6:00 uur, maar dat het toch echt al 7:00 uur, is morgenochtend. Dus het is ook langer licht morgenavond! Dat is wel weer leuk, ik kijk al uit naar het buiten eten en ‘s avonds op het terras in de tuin zitten.

De veranderingen zomer- en wintertijd gaan hier eigenlijk altijd geleidelijk en we hebben volgens mij, niet echt vervelende ervaringen ermee. Vroeg wakker worden zijn we wel aangewend. Maar, over het algemeen slapen onze kinderen niet slecht.

Onze dochter is 1,5 jaar en is makkelijk met slapen. Ze gaat liggen en ze slaapt. Onze zoon van 3 jaar heeft vaker strijd geleverd bij het slapen gaan. Vooral als baby was het vaak zoeken naar een manier om hem rustig in slaap te kunnen laten vallen. Inbakeren als baby bijvoorbeeld. Beiden gaan standaard om half 8 naar bed. Dat houdt in, rond 19:00 uur naar boven en het bedtijdritueel uitvoeren. Klinkt heel spannend, maar is niet veel meer dan wassen, omkleden, boekje lezen en naar bed.

Vroeg wakker

De afgelopen tijd is ons zoontje al wel weer vroeg wakker aan het worden. Standaard om 6:00 uur What's on mama's mind kinderbedhoren we hem roepen “papa, mama! Ben wakker”. Dan is er bij hem ook geen houden meer aan, wakker is wakker. Wakker is luidruchtig en druk, enthousiast. Klaar om beneden zijn ontbijt te verorberen en te gaan spelen, met zijn duplo, trein en auto’s. Dat gaat een van ons twee maar mee. Het lukt ons niet om hem nog even rustig bij ons te laten liggen. Met filmpjes kijken in bed zijn we gestopt, daar werd hij geen vrolijke jongen van. Dus, een van ons twee gaat mee naar beneden.

Doorslapen

Soms wordt één van de twee ‘s nachts wakker en wil niet meer in zijn of haar eigen bed slapen of in elk geval niet alleen. Wij delen hier de mening dat we liever slapen dan wakker zijn, dus als dat inhoudt dat we dan met één van de kleinen het bed moeten delen: prima.

Eergisternacht was het bij de oudste van de twee. Een voordeel, hij slaapt in een groot bed, daar pas ik wel naast. Dus ik besloot er bij te gaan liggen. Met mijn kussen onder mijn arm vertrok ik naar zijn kamer.

Nou, dat was een avontuur hoor. Ik dacht: even een paar minuutjes erbij liggen en dan terug sluipen naar ons comfortabele ruime eigen bed. De eerste poging was slechts een beweging om mij om te draaien, met de gedachten straks uit bed te stappen. Ho, maar! Naast mij zat een peuter direct rechtop in bed en keek mij met enorme ogen aan. Verschrikt. Hij riep nog net niet dat ik weer moest gaan liggen, maar ik begreep zijn blik. Ik ging weer liggen.

Zonsopkomst in je slaapkamer

What's on mama's mind sam het schaapHij snurkt weer flink naast mij (en snurken dat hij kan, als een beer). Tijd voor poging twee, inmiddels een paar minuten later, ik laat mijn linkervoet uit het bed zakken, dat is nog niet heel eenvoudig, want ik moet om zo’n onhandig bedhekje heen. Mijn voet raakt bijna de grond en dan…ik voel een hand op mijn schouder. “O, no, hij heeft het alweer door”. “Mama?”. “Ja”. “Bij mij slapen”. “Oke”. Dus ik kroop weer naast hem.
Ik erger mij op dat moment aan zijn nachtlampje, blauw licht, dat ongeveer net zo fel is als de tl-balken in de Mac Donalds. Ik verbaas mij er eigenlijk niet meer over dat hij zo vroeg wakker wordt, als de zonsopkomst immers midden in je kamer lijkt plaats te vinden. Dat nachtlampje moet er op een of andere manier uit. Kan ik er bij? Ik probeer het lampje achter zijn bed te pakken, maar daar draait de grote krullenbol naast mij zich weer om. Hij slaat een arm om mijn nek en kruipt tegen mij aan.
Oké, een houdgreep, de knuffel! Ik geef op en val in slaap. Ik besluit wel dat ik voortaan voor ik zelf ga slapen even op zijn slaapkamer het nachtlampje eruit ga halen, wie weet heeft het effect.

De volgende dag

‘s Morgens word ik wakker met een heel groot blij hoofd naast mij, er is iemand helemaal gelukkig. Mama heeft naast hem geslapen, de hele nacht.

Hoe doen jullie dat? Gaan jullie door tot ze in hun eigen bed in slaap vallen, of delen jullie gezellig het bed met de kids?

What's on mama's mind nachtlampjeHier nog een fotootje van ons nachtlampje. Dit lampje steek je in het stopcontact. Er zit een sensor op die opmerkt dat het donker is, dan gaat hij vanzelf aan. Andersom ook uiteraard, dus bij licht gaat hij weer uit.

Ik heb hem even op google gezocht, hier kun je hem onder andere kopen: Automatisch nachtlampje.

De slaaptrainer van Zazu, SAM het schaap heb ik van Kidzzz.nl.

 

Please follow and like us:

Post Author: mamasmind

2 reacties op “Zomertijd en onrustig slapende peuters

  Hanneke

  (28 maart 2017 - 16:30)

  Hoi Kim,

  je hebt het over een blauw nachtlampje, is dat die van het plaatje? Want ik overweeg ook zo’n schaap wekker aan te schaffen, maar twijfel nog omdat ik dus bang ben dat die nogal fel licht geeft waardoor ik nog verder van huis ben (hoewel jouw zoontje er blijkbaar geen last van heeft).

   mamasmind

   (29 maart 2017 - 09:34)

   Hoi Hanneke, nee het nachtlampje is niet de slaaptrainer. Ik maak even een foto en zet die bij de blog. Dit blauwe nachtlampje gaat vanzelf aan als de ruimte donker is. Het is inderdaad heel licht in de kamer, maar volgens mij heeft hij er zelf geen last van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *