Zorgverzekering kind wat moet je weten?

Als je ouder wordt, dan moet je een hoop regelen. Naast dat je helemaal in de wolken bent met je baby, zijn er ook administratieve zaken die simpelweg erbij horen. Het is maar goed dat je 9 maanden zwanger bent, dan heb je genoeg tijd om te wennen aan het idee en uit te zoeken wat er allemaal komt kijken bij het wondertje dat in jouw buik groeit en straks als mensje ingeschreven staat op deze wereld.

De belangrijkste administratieve taak is aangifte doen van de geboorte van je kind.

Aangifte doen van de geboorte

Binnen 3 dagen na de geboorte van de baby dien je aangifte van de geboorte te doen, bij de gemeente waar jouw kind is geboren. Na de aangifte geeft de ambtenaar van de burgerlijke stand een geboorteakte af.

Je kind erkennen kan al voor de geboorte, dus tijdens de zwangerschap. Dat kan in elke gemeente van Nederland, indien de moeder niet meekomt, dan moet ze schriftelijke toestemming voor erkenning hebben afgegeven. Het erkennen van een kind is gratis, maar aan een afschrift van de akte van erkenning zijn wel kosten verbonden.

Ook het verzekeren van jou kind is belangrijk. Als je kindje geboren is, dan is het van belang dat je je kind aanmeldt op je zorgverzekering.

What's on mama's mind - 39 weken zwanger2

Zorgverzekering kind

Wat moet je weten over kinderen en een zorgverzekering? Er zijn een paar belangrijke dingen.

  1. Je moet je kind zelf bijschrijven op de polis van je zorgverzekering. Vaak kan dit eenvoudig via een online inlog.
  2. Verzekeren van een kind moet binnen 4 maanden na de geboorte geregeld worden
  3. Een kind is tot 18 jaar gratis meeverzekerd
  4. Je betaalt geen eigen risico voor kinderen
  5. Een basisverzekering vergoedt de meeste kosten voor zorg, extra aanvulling op een zorgverzekering is voor kinderen zelden nodig

Kind aanmelden voor zorgverzekering

Je bent als ouder verplicht om zelf je kind bij te schrijven op de polis van je zorgverzekering.

Binnen 4 maanden na de geboorte van jou kind moet je hem hebben ingeschreven bij een zorgverzekeraar, dit doe je bijvoorbeeld heel eenvoudig door hem of haar bij te schrijven bij jouw of je partner’s zorgverzekering. Er zijn geen kosten voor de basisverzekering van een kind, je hoeft dus geen zorgpremie te betalen tot jouw kind 18 jaar oud is. Veel zorgverzekeraars schrijven kinderen ook gratis bij op aanvullende zorgverzekeringen van een van de ouders.
Wat gebeurt er als je je kind bent vergeten mee te verzekeren binnen de verplichte 4 maanden na de geboorte? Indien je naar de dokter moet of andere medische zorg nodig hebt, dan is jouw baby /kind niet verzekerd en moet je de kosten van de zorg zelf betalen. Dat is een groot risico en natuurlijk belangrijk dat je de zorgverzekering kind op tijd regelt.

Als je kind 18 jaar oud wordt, dan vervalt het gratis meeverzekeren. Ze moeten dan zelf verzekerd worden, vanaf die leeftijd kan er ook zorgtoeslag aangevraagd worden, indien jouw kind daarvoor in aanmerking komt.

Zorgverzekeringen vergelijken

Ringana tandenolie

Het einde van het jaar is nog niet in zicht, maar voor je het weet nadert de deadline om van zorgverzekering te veranderen, dus prik vast een moment in je agenda dat je op zoek gaat zorgverzekeringen vergelijken.

Een zorgverzekering kost veel geld, maar goed bekijken wat je nodig denkt te hebben kan je veel kosten besparen. Het is via vergelijkingssites steeds makkelijker om de goede zorgverzekering te kiezen die bij jou past en daarmee je kosten laag te houden. Vaak loont het wel om te onderzoeken of je je zorgverzekering ergens anders goedkoper kan krijgen. Ook kan je, als je vaak weinig medische zorg nodig hebt, je eigen risico omhoog doen, dit scheelt je maandelijks veel geld. Een aanvullende zorgverzekering maakt je zorgverzekering gauw een stukje duurder, maar wanneer je bijvoorbeeld veel sport dan wil je vaak wel dat je fysiotherapie afspraken of podotherapie gedekt wordt. De kosten van een afspraak wanneer je hiervoor niet verzekerd bent, lopen al gauw op.

Ook is een tandartsverzekering vaak geen onnodige. De kosten voor je verstandskiezen trekken of een gaatje laten boren kan al gauw hoog oplopen.

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *