Zwangerschap en eten, wat mag wel wat niet

What's on mama's mind - eten stapelenSoms erger ik mij een beetje aan mensen. Niet zo heel vaak, maar af en toe wel. Dat is nu met name als het gaat om het eten tijdens zwangerschap. Ik ben redelijk stellig namelijk als het gaat om wat ik wel of niet eet nu ik zwanger ben. Ik houd me namelijk aan de voorschriften van het voedingscentrum, zij hebben een heel handig overzicht gemaakt met “wat kan ik wel en niet eten tijdens mijn zwangerschap“. Ik houd me aan dat schema, punt. Dus niet aan andere dingen die mensen zeggen dat je wel of niet mag. Ik ken het lijstje uit mijn hoofd en kan daar prima mee leven. Het is een kwestie van negen maandjes aanpassen of extra opletten, maar het is het meer dan waard.

Het is ook maar zo weinig eigenlijk wat echt niet mag, waardoor je het nauwelijks merkt, vind ik dan. Want rauwmelkse kazen tref ik sowieso zelden, een brietje van de supermarkt kan geen kwaad (bekijk de verpakking wel even, voordat je nu alles uit de schappen trekt, omdat ik het hier argeloos neerpen). Ik ben geen grote fan van sushi, dus dat hoef ik ook niet met moeite te laten. Een carpaccio zou ik wel weer eens lekker vinden, of een biefstukje, want biefstukjes zijn lekker mits niet te lang gebakken.What's on mama's mind sardientjes

Dat komt allemaal wel weer in november. Verder let ik wel op met eten van barbecue, dat het goed gaar is of niet te veel aangebrand. Maar het feit dat het goed gaar is, vind ik over het algemeen sowieso een puntjes van aandacht met barbecueën. Normaal heb je ook geen trek in een rauwe kip-spies of wel?

Alcohol mis ik al helemaal niet en roken deed ik sowieso al nooit. Met de vierdaagse feesten afgelopen maand had ik wel zin in een biertje, maar nodig heb ik het niet. Ik drink geen druppel. Al zijn er zat om me heen die zeggen, “ik dronk weleens een glaasje”. Prima, maar ik doe het niet. Dan zou ik me daar alleen maar zorgen over gaan maken en ik vind het niet nodig. Er zal op dat moment maar net een verbindinkje in de hersenen worden aangelegd, denk ik dan. Geen idee hoe het werkt, maar van mijn vriendinnetje die gynaecoloog is heb ik nare What's on mama's mind - cocktailsdingen erover gehoord. Nee, geen probleem ik laat het staan. De kans dat je kindje er iets aan overhoudt met een ‘verkeerd’ stukje vlees of een glas alcohol is vast heel klein, maar ik neem het risico niet. Houdt het voor mij ook lekker rustig en overzichtelijk zo.

Ik vind het heel irritant als iemand je aankijkt “hoezo je mag geen…? Dat heb ik nou nog nooit gehoord”. Een tijdje terug gingen we met collega’s ergens eten. Toen stonden er allemaal broodjes klaar, maar geen enkel broodje zonder rauwe vleeswaren. Dus ik vroeg of ze ook iets anders hadden. “Nou, hoezo mag je dat niet? Mijn vrouw rookte en dronk gewoon hoor tijdens haar zwangerschappen, dit vind ik een gek verhaal dat je geen salami mag”. Een reactie daar op geven heeft wat mij betreft weinig nut.

Of zo’n opmerking: “vroeger rookten ze allemaal en wij zijn toch ook normaal?”…

Ook mensen om mee heen die zelf niet zwanger zijn of zwanger zijn geweest, kunnen soms je een blik geven met “ach stel je niet aan”. Dat vind ik wel eens vervelend. Voor hun klinkt het kennelijk soms zo onlogisch dat je bepaalde dingen niet mag. Maar ik vraag me altijd af of ze er ook zo over zouden denken als ze zelf een kindje in hun buik zouden hebben, waar zij verantwoordelijk voor zijn. Misschien wel, misschien niet.

Ach, als ik er zo over nadenk is het ook niet zo’n probleem, al denk ik wel, laat mij lekker. Ik was mijn fruit en groenten extra goed en let op met wat ik eet, daarmee ben ik tevreden.

Ben jij extra alert met eten? Of ben jij wat makkelijker dan ik?

 

 

Bericht auteur: mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

6 reacties op “Zwangerschap en eten, wat mag wel wat niet

  Channah

  (22 augustus 2015 - 18:56)

  Toen ik zwanger was, was ik echt een controlfreak wat betreft eten. Ik was er continue mee bezig en met alles wat ik at, ging ik eerst even googelen. Heel obsessief eigenlijk en totaal niet nodig, maar dat zie ik nu achteraf pas in, haha!

  Mandy Kruders

  (21 augustus 2015 - 17:24)

  Ik let heel goed op! Alcohol heb ik totaal geen moeite mee, roken deed ik behoorlijk maar ook daar heb ik veel minder moeite mee dan toen ik nog niet zwanger was. Tuurlijk zijn er momenten, maar dan denk ik gewoon ergens anders aan en verder is het wel uit mijn systeem! Nu nog hopen dat ik ook niet weer begin!

  Qua eten ben ik misschien wat panisch, maar ik eet liever wat meer dingen even niet dan dat er straks wel iets mis is wat daar aan te wijten valt. Soms kijk ik dus inderdaad op te veel verschillende sites, maar ik neem nou eenmaal liever het zekere voor het onzekere. Ik mis echter de salami, carpaccio, filet american en biefstuk wel heel erg! Daar kon je mij voor wakker maken!! Maar ach of eind van het jaar of misschien begin volgend jaar mag het weer en dan geniet ik er vast extra van!!!

  Natalie

  (21 augustus 2015 - 14:19)

  Makkelijker, maar ik let er wel op. Nu scheelt het dat ik sowieso niet rook, geen alcohol drink, niet van (rauwe) vis houdt en bij voorkeur rooibosthee drink. Dus wat dat betreft 😉
  Salami en cervelaat eet ik overigens wel. Volgens mijn verloskundige is dit geen probleem zolang deze gerookt of gekookt is.

  Groente/fruit waste ik altijd al een keer of 2 a 3. Zelfs als staat er op die AH ready to eat-sla dat de boel al gewassen is. Als je het zelf doet, dan weet je het tenminste zeker. Broodjes gezond koop ik sowieso zelden, want je weet nooit hoe ze omspringen met de hygiëne. Al vertrouw ik het in restaurants meer dan bij de snackbar.

  Voorzichtig zijn: prima. Maar al die mailtjes vol waarschuwingen over wat je allemaal níet mag als zwangere vrouw, ook op andere gebieden dan voedsel, ben ik helemaal zat. Als je ‘t allemaal ter harte neemt dan komt zwangerschap eerder over als een ernstige ziekte dan als een mooie tijd. Er zit veel bangmakerij tussen. Vooral doen waar je jezelf goed bij voelt en bij twijfel je verloskundige bellen.

   mamasmind

   (21 augustus 2015 - 14:42)

   Hoi Natalie, ja dat is inderdaad makkelijk. Hier ook nooit gerookt, dus dat is sowieso al geen probleem om te laten 😉
   En hier wordt ook alles extra goed gewassen 🙂 Ben het helemaal met je eens over die bangmakerij. Daarom heb ik er voor gekozen om naar één site te luisteren, dat is het voedingscentrum. Dat adviseerde mijn verloskundige ook overigens, dus meteen die ook tevreden!! En ik hoef verder naar niemand te luisteren dus, houd het overzichtelijk.

  Vlijtig Liesje

  (21 augustus 2015 - 10:35)

  Ik lette er zeker wel op. Ik was me bewust van toxoplasmose en listeria. Toen ik was bevallen lag er naast me in het ziekenhuis een moeder die een salade had gekocht bij een snackbar. Die bleek niet meer goed te zijn, en daardoor is acuut de bevalling begonnen…

   mamasmind

   (21 augustus 2015 - 14:11)

   Oh bah wat naar. Goed dat je goed oplette!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *