De Curly girl methode: een echte transformatie voor je krullen!


Je hoort er de laatste tijd veel over de Curly Girl Methode. Eerst dacht ik dat het over de girly girl methode ging, maar over krullen dus! En niet zo maar krullen de Curly Girl Methode is een haarverzorgingsmethode voor de perfecte natuurlijke krullen. Maar als iemand die haar heeft steiler dan steil, is dit eigenlijk niks voor mij om hierover te schrijven. Marleen daarentegen heeft die mooi krullen en geeft hier een complete uitleg over de CG methode en advies, tips and tricks!

De Curly Girl methode is voor mij echt een life saver geweest. Jarenlang had ik ruzie met mijn krullen totdat ik stuitte op deze methode. In plaats van een zielig bosje stro heb ik nu een fijne bos krullen waar ik eigenlijk hartstikke blij mee ben! Vandaag een korte uitleg over deze curly girl (CG) methode, door Marleen.

De Curly girl methode: Wat is het?

De Curly Girl methode is bedacht door Lorraine Massey en oorspronkelijk een boek. Dit boek is ook nog te bestellen; en bevat een complete uitleg van de hele methode. Dit artikel is een korte samenvatting!

Wat moet je doen?

Alle producten met ‘schadelijke ingrediënten’ de deur uit gooien. Zelf was ik bijvoorbeeld verslaafd aan de perfecte krul creme van Andrélon. Maar helaas, deze is niet – zoals dat heet ‘curly girl vriendelijk’. De bedoeling is dat je sulfaten en andere ingrediënten zoals silliconen weert uit je haarroutine. Mijn haar is er echt van opgeknapt. Dit is een voorbeeld van voor- en na de Curly girl methode bij mij:

Voor en na curly girl methode

Is de Curly girl methode duur?

Net als met andere haarverzorging kan je het zo duur maken als je zelf wil! Veel drogisterijen zoals Kruidvat hebben genoeg producten die je volgens de CG methode kan en mag gebruiken. Zelfs de Action heeft producten die Curly girl vriendelijk zijn! Budget toppers waar veel curlies bij zweren.

Wat heeft jouw haar nodig?

Als je je een beetje in de Curly girl methode verdiept zul je al gauw ontdekken dat veel mensen het hebben over ‘proteïne’ in producten. Dit zijn bepaalde ingrediënten die voor de ene juist fantastisch werken maar voor de ander niets doen en het haar zelfs droger maken. Er zijn verschillende tests voor online te vinden (kijk vooral ook even op Pinterest en Facebook) om jouw haareigenschappen te bepalen.

Curly Girl burgertrutjes
Marleen van Burgertrutjes.nl

De curly girl methode gaat uit van:

  • Porositeit (de mate waarin je haar product absorbeert)
  • Elasticiteit (de mate waarin je krullen ‘bouncen’ en meeveren: deze eigenschap is van invloed of je producten met of zonder proteïne moet gaan gebruiken).
    Ik heb altijd een handig ezelsbruggetje voor het wel of niet toevoegen van proteïne aan mijn routine (want als je elasticiteit ‘normaal’ is moet je dit een beetje afwisselen).
    Is het haar erg droog, stug, voelt het aan als touw, pluist het heel erg? Probeer tijdelijk producten met proteïne te mijden. Je kan er namelijk een overload aan hebben.

Is het haar pluizig maar tegelijkertijd ook ‘kauwgumachtig’ zacht en een beetje sticky/gummy? (dus niet droog maar juist erg glad maar tegelijkertijd ook futloos)? Probeer proteïne aan je routine toe te voegen.

Haartypes

Je kan naast bovenstaande eigenschappen ook een bepaald haartype hebben. Dit is echter niet van invloed op of bepaalde producten werken op jouw haar! Dit heeft echt met de eigenschappen te maken!

Haartypes zijn:
Type 1: Steil haar
Type 2: Slag
Type 3: Krullen
Type 4: Coily krullen

Tenslotte… Mijn tips voor de Curly girl methode?

Lees je goed in! De CG methode kan best ingewikkeld zijn. Wil je meer volume? Koop een föhn met diffuser! Mijn haar lijkt wel 2x zo vol als ik het heb geföhnd. Borstel je krullen nooit droog! NOOIT. Altijd als het nat is en met conditioner er nog in!
De Denman Brush is een borstel speciaal voor krullen. Zie hieronder het verschil wanneer ik een Denman gebruik om mijn krullen te definiëren!

Curly Girl deman brush

Probeer je routine eerst uit met weinig producten: vaak is less more 😊. Blijven je krullen niet goed zitten gedurende de dag? Gebruik een curly girl friendly gel. Ik weet het! Zowel ik als vele andere curlies waren geen fan van gel. Maar probeer het eens. Het doet wonderen voor ons krullenbollen!
Ga niet als een gek allemaal producten kopen om te testen. Veel zal ook niet werken en het is al duur genoeg. Probeer producten rustig uit en begin goedkoop: er zijn genoeg goede goedkope budgetproducten voor krullen. Ga één keer per half jaar naar een goede krullenkapper!

Meer weten over Curly Girl methode?

Deze blog is geschreven door Marleen: Op mijn website Burgertrutjes.nl staan nog veel meer artikelen over de curly girl methode zodat je direct aan de slag kunt!

Bekijk ook op mamas-mind.nl:

Natuurlijke verzorgingsproducten
Favoriete gadgets voor in en om huis

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *