De handigste tuinspullen voor tuinieren

Heb je groene vingers? Of juist helemaal niet, maar wil je wel gaan tuinieren? Ik heb een mooi overzicht van de handigste tuinspullen voor tuinieren. Om je tuin klaar te maken voor het voorjaar en zomer, zodat je kan genieten van kleurige bloemen en een schoon terras. De handigste tuinspullen voor tuinieren blog bevat ook tevens een review van de heggenschaar van Gardena en de boomschaar die ik heb gebruikt om onze tuin winterklaar te maken en nu ook weer voor het voorjaar.

wilgen knotten

Grasmaaier

De grasmaaier is een essentieel tuingereedschap. Tenzij je geen gras hebt, of kunstgras, dan heb je hem niet nodig. Als je gekozen hebt voor echt gras, of er lag al gras in je tuin, dan mag je aan de bak. In het voorjaar kan het gras wel elke week gemaaid worden. En als je dat met de handmaaier doet, heb je meteen een heel gezonde work-out. In de zomer één keer in de twee weken, maar het is ook goed om even naar het gras te kijken. Je hebt ook nog eens verschillend gras. Zo heb je speelgras of siergras.

Er zijn verschillende soorten grasmaaiers: de handmaaier, de zitmaaier, de robotmaaier.

Als je niet al te groot grasveld in je tuin hebt, dan is de handgrasmaaier prima. Hij is ook het minst duur van de grasmaaiers. Maar las je een wat grotere tuin hebt, of niet in de gelegenheid bent om te maaien, of misschien heb je er geen zin in. Dan is een robotgrasmaaier absoluut een aanrader.

tuingereedschap gardena
mijn nieuwe tuingereedschap

Heggenschaar

Haag snoeien

De heg moet ook geregeld zijn wilde takken kwijt. Een haag snoeien is regelmatig nodig. Ze kunnen ontzettend snel snoeien. Ik heb het over een heg en een haag, maar eigenlijk zit er best een verschil tussen. Ook al gebruiken we het meestal als hetzelfde. De heggenschaar gebruik ik om onze haag strak te snoeien. Als het zonnetje een beetje heeft geschenen heb je meteen flinke uitlopers aan de haag. Wij vinden het mooi als hij weer een beetje vierkant wordt geknipt. Dus de scheuten snoeiden we na de zomer terug. Rond juni zullen we de haag weer opnieuw moeten snoeien. Ik heb een Gardena heggenschaar hiervoor gebruikt. Dat is ideaal. Hoewel de haag best wel groot is, zou een elektrische heggenschaar voor ons een uitkomst zijn. Maar een beetje beweging kan geen kwaad, krachttraining. Al is het knippen met de heggenschaar eenvoudig. Het is niet zwaar, maar het is wel een werkje om de hele haag te doen.

Wat is het verschil tussen een heg en een haag?

haag

Een heg is een dichte rij met struiken, die niet per se strak op elkaar zijn of strak geknipt of gesnoeid worden. Het mag wilde groeien en als je het af en toe snoeit is dat prima. Om het jaar snoeien is vaak voldoende, maar het is natuurlijk afhankelijk van hoe groot je de heg wilt laten groeien.

Een haag is een strakke rij met struiken die meestal netjes als afscheiding in een tuin wordt gebruikt. Het beste kun je de heg twee keer per jaar snoeien. In de loop van het voorjaar, net voor de zomer (mei – juni) en aan het einde van de zomer (augustus).

Boomschaar of takkenschaar

takkenschaar

De bomen in onze tuin zijn vrij hoog, maar wat ik mij eigenlijk realiseerde is dat bomen al heel gauw erg hoog zijn als je ze wilt gaan snoeien. De takken van onze wilgen en onze fruitbomen prikken alle kanten op. Ik was daarom ook heel blijk met de Gardena Starcut 410 die ik mooi kon gebruiken om de bomen een stukje terug te snoeien, zodat ze weer mooi rond gevormd zijn en ook iets minder hoog.

Starcut 410 houdt in dat de boomschaar tot 410 cm hoog komt, maar daarbij heb je ook nog je eigen lengte. Dus zoals in mijn geval (410 cm + 170 cm = 580 cm lengte). En dat is toch best flink. Een boomschaar is natuurlijk om behalve eenvoudig te snoeien om ook ongevaarlijke situaties met ladder, trap of kruk te voorkomen, dus zoek vooral een boom- of takkenschaar uit met veel lengte.

tuingereedschap gardena

We gebruiken de Gardena takkenschaar: Comfort Telescoop boomschaar Lopper StarCut 410 BL
En met wat een gemak knip je daar grote takken mee weg zeg. Ik had verwacht dat het zwaar zou zijn, maar dat was het helemaal niet. Soms was het wel makkelijker om de schaar met zijn tween te bedienen. Als de tak voor mij toch iets te dik was, dan zette ik de onderkant van de takkenschaar op mijn knie, dan kon iemand anders mij helpen aan het touw te trekken, om de tak door te knippen. Dat werkte perfect. Even goed kijken waar de tak terecht komt. We hebben zoveel gesnoeid dat we zelfs bij de buren hebben gevraagd om de groen containers te mogen gebruiken. En eigenlijk houdt dat nooit op. Onze gft bakken zitten altijd vol, dat hoort ook bij tuinieren. Onkruidwieden en snoeien.

Snoeischaar

Mijn favoriet in de tuin is de snoeischaar. Ik ga regelmatig even de tuin door met mijn snoeischaar. Een stukje van de laurier bijknippen, even wat klimop weghalen of de hedera terugdringen. De Annabelle en andere hortensia ga ik net voor het voorjaar snoeien. Ik knip de takken terug tot ongeveer 20 cm boven de grond, rond februari, maart. Ik laat de koppen er in de winter opzitten.

Mijn snoeischaar heeft wel al heel vaak per ongeluk in de gft bak gelegen. Ik ben hem weleens kwijt en dan heb ik hem met al het snoeiafval mee weggegooid. Dus, inmiddels weet ik wel waar ik hem eerst moet zoeken.

Ben jij een beginnende of ervaren tuinierder? Ik ben benieuwd wat voor jou de handigste tuinspullen voor tuinieren

Deze blog is voor het eerst verschenen in september 2020 en geüpdatet in februari 2021.

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *