Gehoorbescherming voor baby’s en kinderen

Kinderen en vooral peuters en baby’s hebben een kwetsbaar gehoor. Net als de rest van het kinderlichaam is ook het gehoorsysteem volop in groei. Je wilt niet dat je kinderen gehoorschade oplopen, terwijl ze best wel geregeld blootgesteld worden aan harde geluiden. Denk aan de luide knallen met oud en nieuw, maar ook aan festivals of een fanfare die langskomt met Carnaval. Carnaval staat voor de deur, dus ik vond het een goede aanleiding om een artikel te wijden aan veiligheid van je kinderen, rondom gehoor.

Wat is te hard geluid voor een baby of peuter?

Natuurlijk wil je allereerst proberen om simpelweg die luide en veel te harde geluiden te vermijden, maar dan kan niet altijd. Er bestaat een nationale hoorstichting. Op hun website zocht ik naar informatie over decibel en gehoorschade. Vanaf 80 decibel kan je gehoor beschadigingen oplopen, dan moet je hier wel langere tijd aan blootgesteld worden. Geluiden van 120 decibel en hoger kunnen je gehoor direct beschadigen. Geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn schadelijk afhankelijk van hoe lang je je gehoor er aan blootstelt. Daarvoor is een rekensom vanaf 80 decibel.

80 decibel – 8 uur per dag (of 40 uur per week) is veilig. Elke 3 decibel erbij verdubbeld het geluid en daarmee halveert het de tijd van veilige blootstelling. Kortom:
83 decibel is voor 4 per dag (of 20 uur per week) veilig.
86 decibel is voor 2 uur per dag (of 10 uur per week) veilig.
Geluid van 103 decibel kan je gehoor in minder dan 5 minuten beschadigen.

gehoorbeschermer alecto op pop

Hoeveel decibel is welk geluid?

Op de site van de hoorstichting vind ik een overzicht met welke decibel bij welke geluiden hoort

25 decibel: stille slaapkamer, wind door de bomen
60 decibel: met elkaar praten, vaatwasser
85 decibel: lawaai op schoolplein, drukke weg met auto’s
90 decibel: drukke kroeg, voorbijrazende trein
95 decibel: muziek op je koptelefoon, drilboor
105 decibel: discotheek, kettingzaag
110 decibel: popconcert, laagovervliegend vliegtuig
120 decibel: heavy metal concertm brandweer met sirene aan
140 decibel: vuurwerk

Gehoorbescherming voor kinderen

Je kunt het gehoor van je kinderen beschermen als je speciale activiteiten gaat ondernemen. Natuurlijk ga je niet je kinderen met een gehoorbeschermer naar school sturen, ondanks het gegil op het schoolplein (85 decibel). Maar misschien kun je dat wel doen bij je volgende “luidruchtige” evenement.

Je kunt je gehoor bijvoorbeeld beschermen met een soort koptelefoon; gehoorbeschermer of gehoorkap. Ik zocht contact met Alecto, omdat zij speciale gehoorbeschermers hebben. Buiten de babyfoons hebben zij ook meerdere producten voor kinderveiligheid. Ik had ze toevallig zien adverteren rondom oud en nieuw met hun producten.

De gehoorkap BV-71 is ontworpen voor kinderen vanaf 18 maanden (dit vanwege de pasvorm, jongere kindjes hebben mogelijk net een te klein hoofdje voor dit ontwerp). Deze gehoorbeschermer voldoet aan de eisen van de Europese richtlijn 89/686/EEC door middel van de Europese norm EN352-1.

gehoorbeschermer alecto

De gehoorbeschermer dempt schadelijke en luide geluiden, maar sluit je kind niet af van het omgevingsgeluid (demping 29 decibel). Het is wel grappig als je hem zelf op doet (hij past mij ook prima), want je hoort een beetje je oren suizen, net als wanneer je je oor om een schelp zou zetten. Je kunt de zee horen ;). Maar als iemand praat hoor je letterlijk alles wat iemand zegt, maar je hoort de ruis eromheen niet en het is echt gedempt. Je kunt prima praten met elkaar, maar omgevingsgeluid en de harde geluiden vallen weg. Je hoort het geluid in 29 decibel.

De gehoorbescherming is licht en inklapbaar en daardoor gemakkelijk mee te nemen (ideaal voor evenementen en festivals).

 

Wanneer heb je gehoorbescherming voor kinderen nodig?

Ik noem hier een aantal voorbeelden waar je aan kunt denken, maar probeer ook in te schatten of er een situatie is waarbij heel veel lawaai is. Niet iedereen gaat naar een autorace kijken op het circuit of naar een foodtruckevenement waar veel muziek is, maar voor jouw situatie kun je vast wel een voorstelling maken waar je wel blootgesteld wordt aan hoge decibellen.

  • Je gaat met je kind bij het vuurwerk kijken, met oud en nieuw
  • Je neemt je kleintje mee naar een evenementen (carnaval, festival, 4daagsefeesten, auto- of motorrace op het circuit etc.)
  • Verbouwing in huis of tuin waar hard geboord, geschuurd wordt of een luide grasmaaier of elektrische zaag
  • Luidruchtige muziek in huis, bijvoorbeeld als een familielid drumt

Gehoorbescherming aanschaffen

Ben jij van plan om een evenement te bezoeken binnenkort? Hier in het zuiden komt carnaval er weer aan, dat houdt in een grote carnavalstoet met fanfares en tractoren door het dorp. De gehoorbeschermer van Alecto komt in veel leuke kleurtjes en is heel handig in te vouwen en daardoor mee te nemen in bijvoorbeeld je tas. Je wilt natuurlijk niet met een enorme unit rondlopen als je even naar een foodtruckfestival gaat om wat te eten

Gehoorbeschermers van Alecto kosten € 14,99 en worden verkocht in diverse leuke kleuren.

Samenvatting
Review datum
Reviewed item
Alecto gehoorbescherming
Beoordeling
51star1star1star1star1star

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *