Kinderen willen konijn als huisdier

Mijn kinderen wilden al heel lang een huisdier. Een hond, een kat, een cavia, een vogel of een vis. Het was allemaal goed, als het maar een enigszins knuffelbaaruitziend dier was. Zo geschiedde…

konijnen en kinderen

Onlangs kwamen er twee konijnen bij ons wonen. Twee bejaarde konijnen eigenlijk, want ze zijn al 8 jaar oud. Ze woonden bij een ander gezin, waar de kinderen er niet meer naar omkeken. Zo doende hebben wij ze over kunnen nemen.

Hoewel ik vroeger als kind ook konijnen heb gehad, moest ik mij toch wel weer even inlezen in de verzorging van deze dieren. Wat eten konijnen, hoe vaak verschoon je het hok, kunnen ze met zijn tweeën en wat komt er allemaal kijken bij de verzorging van een konijn als huisdier.

Wat heb je nodig als je buiten konijnen neemt

In het kort heb je een aantal dingen zeker nodig. Hieronder geef ik meer uitleg.

  • Konijnenhok
  • Buitenren
  • Droogvoer
  • Hooi
  • Stro
  • Drinkfles met elke dag schoonwater
  • Voerbak
  • Veger en blik
  • Nagelschaar

Wat eten konijnen?

Als je het een kind vraagt, dan zeggen ze worteltjes. Toch is het niet zo dat veel wortels eten, gezond is voor konijnen.

konijnenvoer

Konijnen eten droog voer en hooi

Er is veel verschillend konijnenvoer te verkrijgen. Het beste voer voor konijnen is het “saaie” voer, gewone brokjes (korrels) en niet het gemengde voer (muesli). En heel veel hooi. Hooi hebben konijnen echt nodig, dat is nummer één. Hooi bevat veel lange vezels wat nodig is om hun spijsvertering op gang te houden.

Elke dag schoon water voor konijnen

Ververs elke ochtend het water, ook al is het nog niet op. Het is wel goed om het even te verversen. Geef ze een grote hand met hooi en vul het bakje met konijnenvoer. Ik heb zelf een beetje in de gaten gehouden hoeveel ze eten. Zodat ik niet elke dag te veel voer geef, want als het overblijft komen daar wel muizen op af.

Konijnen drinken uit een drinkfles. Ik heb één drinkfles van 320 ml voor beide konijnen. De drinkflessen hebben twee roestvrij stalen balletjes in de drinkopening zitten die onnodig verlies van water of het leeglopen van de flesjes voorkomt. Het flesje hang je aan het hok.

Het konijnenhok

konijnen en kinderen

Natuurlijk heb je ook een konijnenhok nodig. Wij hebben buiten konijnen, ook in de winter blijven ze buiten. Het is ook niet verstandig om een buitenkonijn naar binnen te doen in de winter. De overgang van temperatuur is dan te groot.

Konijnen houden er niet van om alleen te zijn. Dus onze konijnen zijn met zijn tweeën. Daarmee heb je natuurlijk ook al wel een wat groter hok nodig. Onze konijnenhok heeft twee verdiepingen en een buitenren. Bovenop de buitenren ligt een gazen dak, zodat ze daar ook veilig zitten. Om die reden hebben wij het hok dan ook altijd open richting de buitenren. De ren en het hok staat op stenen, dus ze kunnen zichzelf niet uitgraven. Indien je tuin niet rondom omheind is kunnen je een buitenren kopen die je op het gras kunt zetten.

Er zijn heel veel verschillende konijnenhokken. Uiteraard moet je goed kijken hoeveel ruimte je hebt voor een hok, maar het is natuurlijk zielig als je konijnen hebt die alleen maar in een klein hok zitten. Er zijn hokken van kunststof en van hout en in veel verschillende prijsklassen. Een houtenhok vind ik zelf altijd wel erg mooi staan. Eventueel kun je het hok jaarlijks beitsen, zodat het hout mooier blijft. Want, een buitenhok krijgt natuurlijk wel veel te verduren dankzij de verschillende weersomstandigheden.

Konijnen

Konijnen los in de tuin

Als wij thuis zijn, dan laten we de konijnen los in onze achtertuin. Gezien het feit dat onze tuin volledig omheind is, kunnen ze niet weg. Maar in theorie zouden ze zich kunnen uitgraven. Daarom doen we ze wel altijd in het hok als we er niet bij zijn. Ook wil je natuurlijk niet dat er een roofvogel een konijntje meeneemt. Geen idee of dat vaak gebeurt hoor.

Konijnenhok niet in de zon

Belangrijk om je konijnenhok op een schaduwrijke plek te zetten. Konijnen kunnen er niet tegen om in de volle zon te staan. Dat wordt te heet.

Hoe vaak verschoon je het konijnenhok

konijnenhok

In een konijnenhok gaat heel veel stro, je kan er voor kiezen om daaronder nog bepaalde bodembedekking te gebruiken, maar dat kan ook met kranten.

Het is van belang dat je het konijnenhok goed schoon houdt. Je wilt natuurlijk niet dat er vliegen komen of ander ongedierte, dan kan je konijn erg ziek worden.

Een houten hok is wel lastiger schoonmaken, dan een kunststofhok, omdat het hout kan gaan rotten door de urine en konijnenpoep. Het konijnenhok dat wij hebben, hebben we gekregen bij de konijnen. Daar merk je dat de houtenbodem al een beetje kapot is gegaan.

In principe moet je zeker 1x per week het hok schoonmaken, maar ik neig zelf wel naar 2x per week. En bij warmweer dan misschien wel vaker. Konijnen hebben vaak 1 plek waar ze poepen en plassen, dat scheelt wel. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om dat stuk veel vaker schoon te maken. Bijna alle konijnen zijn namelijk zindelijk en hebben een soort wc-hoek. Die plek maak ik dus vaker dan 1x per week schoon. Ik schep dat stuk stro eruit met een blik van een veger-en-blik en ververs daar het stro dan. Dat doe ik twee keer per week.

Je merkt het ook vanzelf, wanneer dat nodig is, want als je konijnen ook op andere plekken gaan poepen en plassen of wanneer het hok stinkt, moet je het dus vaker schoonmaken. Zorg er ook voor dat je af en toe het hok heel goed schoonmaakt met bijvoorbeeld groene zeep, niet meet bijtende schoonmaakmiddelen. Hoe goed je ook naspoelt, er is altijd kans dat (vooral bij een houtenhok) er schoonmaakmiddelrestjes achterblijven.

Nagels konijn knippen

konijnen en kinderen nagelschaar

De nagels van de konijnen die wij kregen waren nog nooit geknipt, ze liepen veel op stenen, dus dat schuurde in principe wel. Een soort van vijlen, maar toch was het wel duidelijk nodig. Nu kunnen ze zich weer lekker wassen, zonder scherpe nageltjes.

Hoe knip je de nagels van een konijn?

Van konijnen moet je de nagels knippen, dat houdt in dat je de hoornlaag knipt. Dit lijkt misschien naar om te doen, maar het is niet heel ingewikkeld. Als je het doet als je goed licht hebt, dan kun je het leven zien zitten in de nagels, dat is het rode gedeelte. Door het leven stroomt bloed, dus daar moet je niet in knippen. Vaak als je tot de haargrens knipt zit je wel goed. Als je konijnen zwarte nagels hebben, dan is het lastiger, dan zou ik naar de dierenarts gaan. Ook als je het zelf niet durft, dan zou je een keer met de dierenarts kunnen oefenen.

Konijnen te lange nagels

Als je een keer per ongeluk in het leven knipt, dan is dat niet heel erg, maar het geeft wel veel bloed. Het bloeden stopt in principe vanzelf. Ik heb dit gelukkig nog niet gehad, maar bij onze konijnen kun je dan ook heel duidelijk de grens zien tot waar je kan knippen.

Nagels knip je al gauw om de 4 a 6 weken.

Ik heb een softgrip nagelschaar aangeschaft voor het knippen van de nagels van onze konijnen. Met deze nageltang knip je heel snel en makkelijk de nagels. Als de konijnen het heel vervelend vinden, dan is het aan te raden om het even samen te doen. Dat een het konijntje vast houdt en de ander knipt.

Kinderen en konijnen

Kinderen en huisdieren zijn de ultieme combinatie. Zoveel liefde voor elkaar.Als je jonge kinderen hebt, dan weet je dat je met huisdieren altijd moet opletten. Bij honden en katten ben je altijd voorzichtig of dat de hond of kat niet een keer naar je kindje krabt of hapt. Hoe lief een huisdier ook is, het kan een keer misgaan, dus je blijft er altijd bij in de buurt. Dat doe je om je kinderen te beschermen, maar ook je huisdier.

kinderen knuffelen met konijnen

Kleine kinderen kunnen namelijk onverwachtse dingen doen, waar je huisdier van schikt, of die ze pijn kan doen. Het is goed om al jong te gaan uitleggen dat een huisdier anders is dan een speelgoed knuffel. Hoe vanzelfsprekend dat ook voor jezelf lijkt. Een kind kan zo graag willen knuffelen, maar dit veel te hard doen. Kortom, goed samen oefenen.

Ook als je kinderen vriendjes meenemen naar huis van school. Dan is het goed om ook die vriendjes uit te leggen wat wel of niet kan. Hier hebben de konijnen al weleens een speelgoed pion op hun hoofd gehad, omdat een vriendje dat wel een leuk hoedje vond. Gelukkig onschuldig, maar toch niet superleuk voor het diertje.

Online konijnenvoer kopen

pakket huisdiersuper.nl konijnenvoer

Ik raad je aan om online konijnenvoer en stro en hooi te bestellen. Dat scheelt je veel gesjouw. Je kan eenvoudig een grote voorraad inslaan. Ik bestelde bij huisdiersuper.nl voor de komende winter 10 kg voer (daar kunnen ze heeeel lang mee doen), 4 pakken stro van 2,5 kg en 2 pakken hooi van 2,5 kg. De postbezorger vond het zwaar, maar ik was blij dat ik even vooruit kan.

Samenvatting
Review datum
Reviewed item
Konijnen met kleine kinderen
Beoordeling
51star1star1star1star1star

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *