Overstappen van zorgverzekering

Vanaf november hoor je de reclamespotjes al op de radio over het overstappen van zorgverzekering. Iets waar je misschien wel tegenop ziet, want je moet toch een en ander uitzoeken, maar het kan je wellicht wel geld opleveren.

Hoe kies je nou de zorgverzekering die bij jou past en waarop je kunt besparen komend jaar. Blijf je bij je huidige zorgverzekeraar of kies je een ander? Je wilt onderzoeken wat de beste voor jou, maar ook goedkoopste zorgverzekering 2020 is.

Dokter Prik - Identity games

Overstappen van zorgverzekering

Vaak loont overstappen van zorgverzekering, omdat je wellicht dingen in je pakket hebt, die je nu niet gebruikt. Ook kunnen de tarieven van een andere zorgaanbieder nu lager zijn, dan dat ze waren toen je voor je huidige zorgaanbieder koos. Mogelijk zijn er gunstigere voorwaarden, omdat je bijvoorbeeld 18 keer naar fysiotherapeut mag in plaats van 8 keer bij een andere leverancier. Daarom is het belangrijk dat je voor jezelf een lijstje maakt met wat je nodig hebt in je pakket en wat je aan eigen risico wilt instellen.

Verplichte eigen risico

Je verplichte eigen risico is 385 euro. Heb je eigenlijk nooit wat, ben je jong en gezond, dan kan je het verhogen tot 885 euro. Dit houdt in, dat je het risico durft te nemen, dat je geen zorg nodig zult hebben, waarvoor je niet sowieso al verzekerd bent. Vaak bespaar je dan al gauw 20 euro per maand. Moet je toch aan je eigen risico moeten komen, dan is het wel een nadeel en moet je zorgen dat je 885 euro wel hebt.

Wat valt binnen je eigen risico?

Wat zijn nou eigenlijk kosten waar je op bedacht moet zijn, omdat ze voor je eigen risico komen?

Als je een zorgverzekering afsluit, dan sluit je een basisverzekering af en eventueel een aanvullende verzekering. De basisverzekering is voor iedereen in Nederland verplicht, daarmee vergoedt je de basiszorg.

Een bezoek aan de huisarts wordt vergoedt, maar ook kraamzorg, bepaalde geneesmiddelen, psychologische hulp, apotheekkosten, ambulancehulp en wijkverpleging. Tot 18 jaar geldt dit ook voor tandartskosten en fysiotherapie, maar ook fysiotherapie bij chronische aandoeningen.

Aanvullende verzekeringen sluit je af bijvoorbeeld omdat je vaak naar de tandarts moet en gaatjes hebt, wat kostbaar is of wanneer je zwanger bent en zorgkosten gaat krijgen voor de bevalling of wanneer je bijvoorbeeld regelmatig naar de fysiotherapeut moet.

Is elke basisverzekering dan hetzelfde?

De vergoeding van elke basisverzekering in Nederland is hetzelfde, maar er kan wel verschil zitten in of je bij elke zorgverzekering terecht kan met jouw verzekering. Dat is goed om te onderzoeken. Zo heb je een naturaverzekering of restitutieverzekering er wordt gesproken over een restitutiepolis en een naturapolis.

Wat is een restitutieverzekering?

Restitutie betekent: teruggave.

Bij een restitutiepolis betaal je vaak eerst zelf de rekening, waarna je het kan declareren bij jouw zorgverzekeraar. Dit geldt zelden voor heel grote bedragen. Je bent met een verzekering met een restitutiepolis vrij om te kiezen naar welke zorgverlener je gaat. Je hoeft dus als er wat is, niet eerst uit te zoeken bij welk ziekenhuis je verzekerd bent. Ook daarin kan je weer opzoek naar de Goedkoopste restitutie zorgverzekering.

Wat is een naturapolis verzekering?

Bij een naturapolis dan betaalt je zorgverzekeraar rechtstreeks de zorgkosten aan de zorgverlener. Je krijgt dus niet eerst een factuur van je fysiotherapeut die je moet voorschieten, zoals bij een restitutieverzekering. Daarnaast gebeurt het bij een naturapolis alleen bij zorgverleners waarmee jouw zorgverlener een contract heeft. Let dus op, ga wel naar een zorgaanbieder bij wie jou zorgverzekering een contract heeft. Dit vergt wat uitzoek werk. Vaak is een naturapolis net wat goedkoper dan een restitutieverzekering, maar dat geldt dus niet in het geval je wat hebt en bij een andere zorgverlener terecht komt, dan in jouw contract staat. Houd hiermee rekening als je wilt overstappen van zorgverzekering, omdat het goedkoper is.

Zorgverzekeringen vergelijken

Als je zwanger bent dan kom je in een hele molen van controles terecht bij de verloskundige. Veel kosten rondom je zwangerschap worden vergoed door je zorgverzekering, dit zit in je basisverzekering. Voor enkele dingen kun je je aanvullend verzekeren of moet je een eigen bijdrage of eigen risico betalen. Daarbij kun je gaan overwegen of je wil overstappen van zorgverzekering.

Zo zitten de verloskundige, kraamzorg thuis en huisartsen kosten bij je basisverzekering. Wil je in het ziekenhuis bevallen, maar heb je geen medische redenen (noodzaak), dan heb je hiervoor een aanvullende verzekering nodig, of krijg je hiervoor kosten.

Een kraampakket, fysiotherapie, extra testen en kraamzorg in het ziekenhuis, daar heb je een aanvullende verzekering voor nodig. Voor de exacte inhoudt verwijs ik je naar de polis van de verzekering die je uitzoekt.

What's on mama's mind - 39 weken zwanger2

Zorgverzekering bij zwangerschap

Het loont om een zorgvergelijker te gebruiken om tot je keuze te komen. Ga er even een uurtje voor zitten en bekijk goed wat je afgelopen jaren nodig hebt gehad en welke ontwikkelingen je de komende jaren verwacht. Natuurlijk weet je nooit zeker wat er gaat gebeuren. Maar hoop je komend jaar zwanger te worden of verwacht je dat er toch wel een verstandskies uit gaat moeten, neem dit mee in je afwegingen.

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Een gedachte over “Overstappen van zorgverzekering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *