Rugpijn bij zwangerschap

What's on mamas mind tropilex hangstoelEen paar weken terug had ik een heerlijk actief weekend. Het was mooi weer, het zonnetje scheen en de temperatuur was goed. Ik kreeg meteen weer kriebels om in de tuin te gaan werken.
We hebben inmiddels al een mooie bloeiende tuin, vol zomerse kleurtjes. Vooral roze en paars zijn vertegenwoordigd. In de tuin werken vind ik heerlijk rustgevend, maar ook simpelweg erg leuk. Lekker buiten, de kinderen helpen vaak mee. Met hun eigen schepjes en harkjes. Ze onthoofden nog weleens een mooie bloem en dan moet ik even mopperen. Maar verder is het reuze gezellig.

En toen ging ik door mijn rug

Schoffelen hoort er ook bij. Ik vind het altijd mooi de aarde even om te woelen en dan een nette aangeharkte tuin te hebben. Ziet er wat netter uit. Soms is dat best hard werken, daar krijg je dan ook gerust spierpijn van. Na het dagje schoffelen op zaterdag, speelde ik op zondag een hockeywedstrijd. Lekker fanatiek, ook al was het de eerste wedstrijd na de winterstop. Een winterstop is voor mij ook echt een “stop”. Dus ik had niet veel gedaan, maar het ging best prima.

Maandagochtend mochten de kinderen weer naar het kinderdagverblijf. Ik ging met de auto. Op het moment dat ik op de parkeerplaats van het kinderdagverblijf sta en mijn dochtertje uit haar autostoeltje til. Schiet het in mijn rug. Alsof ik vast sta en niet meer omhoog kan komen. Ik verbijt de pijn en lever de kindjes netjes af bij hun juffen.

Rugpijn is behoorlijk onhandig

Daarna word ik opgehaald door een vriendin om mijn via de Apotheek (voor Ibuprofen) thuis af te What's on mama's mind babyloniazetten. Want eerlijk gezegd kan ik niet veel meer. Het is echt flink in mijn rug geschoten. Dit herken ik niet van eerder. Na ongeveer 2 a 3 weken ging het ook pas weer wat beter.
Behoorlijk onhandig, ook voor het naar bed brengen van de kinderen bijvoorbeeld. Gelukkig kunnen ze al veel zelf. Toch til je heel wat af op een dag.

Ik heb bij nader inzien denk ik iets te veel gedaan dat weekend. Dat werd mijn pijnlijk duidelijk. Toch ligt het niet enkel aan dat weekend. Zoiets speelt toch wel langer, alleen had ik er nog niet genoeg last van om er wat mee te doen, kennelijk.

Rugpijn tijdens zwangerschap

What's on mama's mind - 39 weken zwanger1Tijdens mijn zwangerschap had ik ook vaker rugklachten. Toen kon ik het wel grotendeels herleiden naar de zwangerschap. Want tsja, je tilt toch wel flink wat extra kilo’s mee op je buik. Volgens mij was ik op het eind 12 kilo zwaarder bij beide zwangerschap. Ik ben ook met regelmaat naar de fysiotherapeut geweest voor mijn rug, maar ook naar een bekkenbodemfysio. Daar kreeg ik oefeningen om mijn rug te trainen en te zorgen dat ik extra goed op mijn houding let. Een buikband en bekkenband bood ook wel wat ondersteuning. Je hebt trouwens ook een rugband welke je kunt gebruiken bij rugklachten. Dat heb ik zelf nooit geprobeerd. Een fysiotherapeut kan je daar vaak wel goed in adviseren, trouwens.

Volgens mij zijn rugklachten wel vaak voorkomend bij zwangerschappen, maar daarna ook nog? Is het dan nog zwangerschap gerelateerd of is het meer te zoeken bij mijn activiteiten gedurende een week. Veel aan de computer werken, veel kinderen tillen, die inmiddels al best zwaar worden. En fanatiek sporten zonder het op te bouwen. Guilty! Vanaf nu ga ik weer oefeningen doen. Ik heb van mijn fysiotherapeut een lijstje met oefeningen gekregen om de rug en de buikspieren te trainen. Zo zie je mij nu elke dag planken. Gezellig, met de kids die over mij heen lopen en onder mij door kruipen. Voor wat extra gewicht, haha.

 

Please follow and like us:

Post Author: mamasmind

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *