Tips om na de zomer (weer) gezond en duurzaam te leven

De zomervakantie zit er voor de sommigen alweer bijna op. Ben je er even tussenuit geweest of mag je nog? De zomervakantie is een goed moment om jezelf te resetten. Minder verplichtingen, relaxen op een hopelijke zonnige plek en ook lekker eten. Heb jij je laten gaan met croissantjes en lekkere desserts op vakantie en wellicht wat minder gesport?

Wanneer je uitgerust van vakantie terugkomt is het een mooi moment om (weer) je gezonde leefstijl op te pakken. Sporten en gezond eten zijn een goede start voor een gezonde leefstijl. Wil je behalve gezond eten ook nog eens afvallen dan werkt een crash dieet vaak niet, maar kun je wel denken aan voedingshakes van herbalife bijvoorbeeld. Zelf heb ik geen ervaring met afvallen, maar eet en leef ik wel graag gezond. Ik sport regelmatig (vooral hockey) en maak graag bewuste keuzes. Niet alleen voor mijn gezonde leefstijl, maar ook omdat bepaalde duurzame keuzes beter zijn voor de wereld, denk aan het eten van biologische producten en minder vlees.

stokbrood op vakantie

Tips om na de zomer (weer) gezond en duurzaam te leven

Let op met vet eten

Dit is misschien wel een inkoppertje, maar om gezond te leven is het letten op verzadigde en onverzadigde vetten belangrijk. Onverzadigde vetten zijn niet ongezond, ze zijn juist belangrijk, denk aan goede vetten in vette vis, nootjes, olijfolie of margarine. Maar ze leveren wel veel calorieën op, dus als je als doel ook hebt om af te vallen eet er dan ook niet te veel van. Maak dus wel de keuze voor gezonde vetten, door nootjes te snacken in plaats van chips, maar eet niet te veel.

Plantaardig eten

Eiwitten zijn erg belangrijk, maar in plaats van het eten van vlees is het eten van producten op soja basis of peulvruchten een betere keuze. Daarnaast is minder vlees eten ook beter voor het klimaat. Ook is het eten van fruit verstandig, maar 1 a 2 stuks fruit is voldoende, in fruit zitten ook suikers, dus daarvan kan je beter weer niet te veel eten

Drink water

In plaats van alcohol of frisdrank, is het verstandig om water te kiezen. In alcoholische dranken en frisdrank zitten veel suikers en calorieën. Het is belangrijk om goed te drinken, mogelijk ben je wel bekend met de aanbevolen drinkhoeveelheid van 2 liter water per dag. Je hebt minder last van een hongergevoel als je goed water drinkt en je blijft gehydrateerd wat belangrijk is.

tomaten uit eigen tuin

Kies gezonde snacks

Hoe verleidelijk snoep, koek en chips ook zijn. Het alternatief kan heel lekker zijn. Snoeptomaatjes, paprikaatjes en komkommers zorgen er voor dat je hongergevoel weggaat en het is nog gezond ook. Dit is iets wat je ook goed aan je kinderen kunt aanleren, in plaats van dat ze wennen aan ongezonde en vette snacks, kun je van jongs af aan snacktomaatjes en komkommertjes aanbieden als ze uit school komen of bijvoorbeeld ongezouten ongebrande nootjes. Kinderen vinden het ook extra leuk wanneer zij zelf tomatenplantjes of andere groenten in de tuin of op balkon kunnen laten groeien. Het maakt het extra aantrekkelijk om een paprika te eten als deze aan je eigen plant is gegroeid. Zo leer je ze ook waar eten vandaan komt.

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *