Gooi de luier in de wasmachine in plaats van de prullenbak

Ben je milieubewust bezig? En hoe ver ga jij daar in? Betekent dat dat jij je afval scheidt of recycle jij zelf de luiers? Nou ja, een wasbare luier dan he, niet de wegwerp pampers, haha.

Wat een hoop afval die wegwerpluiers

Als je wasbare luiers gebruikt dan scheelt dat een heel hoop afval. Mijn dochtertje van 1 jaar en 10 maanden verbruikt denk ik gemiddeld zo’n 4 wegwerpluiers op een dag. Mijn zoontje was met 2,5 jaar zindelijk. Stel dat mijn dochtertje dus nog driekwart jaar in de luiers zit; dan zijn dat 28 luiers per week, 112 per 4 weken en dat keer 9 maanden: 1008 luiers. Best veel als die allemaal in de container eindigen.

Fotoshoot wanddecoratie Shoesme

Dat mag wat kosten: Bij pampers maat 5+, daar zitten we nu op, haha. Dan koop ik het meestal in de aanbieding. Dus wanneer er 2+1 gratis is bijvoorbeeld (33% korting). In dat geval betaal je ongeveer 27 cent per luier. Dat is € 272,16 euro voor 1008 pampertjes.

Sneller zindelijk door wasbare luier

Ook wordt er vaak gezegd dat je kindje eerder zindelijk wordt door wasbare luiers, doordat ze het duidelijker voelen dat de luier nat wordt, wanneer zij plassen. De pampers, de wegwerpluiers zijn tegenwoordig zo goed en zacht, dat kinderen amper merken dat ze geplast hebben. En het vaak al helemaal niet vervelend vinden.

Toch kiezen de meesten voor het gemak van een wegwerpluier. Dat merk ik zelf ook, ik denk dan vaak, wat een werk die luiers uitwassen. Vooral wanneer er een flinke bruine beer in zit ;). Dan moet je dus die hele wasbare luier uit staan wassen, in je badkuip? Bah… maar het blijkt in de praktijk anders te gaan, dan ik dacht.

Hoe werken wasbare luiers echt?

“Het gebruik van wasbare luiers is eigenlijk heel simpel: een papieren inlegvelletje vangt de eventuele ontlasting op. Dit biologisch afbreekbare velletje gooi je in het toilet of in een afvalbakje. Je doet de gebruikte luier in een luieremmer met wasnet. Als het wasnet vol zit, gooi je hem zo de in de wasmachine en deze doet het werk voor je. Overbroekjes was je pas mee met de luiers als ze echt vies zijn. Je zult in de praktijk twee overbroekjes om-en-om in gebruik hebben. De ene kan dan luchten als de andere gedragen wordt.

Eigenlijk is het gebruik van een wasbare luier veel simpeler, dan ik dacht. In de wasbare luier leg je namelijk een biologisch afbreekbaar velletje, deze vangt de ontlasting op. Het velletje gooi je in de wc of in een afvalemmer. De gebruikte luier kan in een wasnet in de luieremmer of wasmand en wanneer het wasnet vol zit dan gaat de wasmachine aan. Over de luiers doe je een overbroekje, die hoeven pas in de was als ze echt vies zijn. De meesten gebruiken twee overbroekjes die om-en-om gedragen worden.

Je kunt altijd er voor kiezen om het allebei te doen. De ene keer een wegwerpluier en de andere keer een wasbare luier.

Please follow and like us:

Post Author: mamasmind

1 reactie op “Gooi de luier in de wasmachine in plaats van de prullenbak

    Henrieke

    (16 augustus 2017 - 20:47)

    Wij willen ook wasbare luiers gaan gebruiken. Vooralsnog breek ik mijn hoofd over welke soort het dan worden moet. Die keuze is met wasbare luiers een stuk ingewikkelder dan met wegwerpluiers. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *