Baby’s en vuurwerk

What's on mama's mind best nine 2015Maak jij je kleintjes wakker vannacht?

Aan mij werd gevraagd, op het kinderdagverblijf, of we ons zoontje gaan wakker maken vannacht. “Nee, joh”, zei ik direct. Maar, eigenlijk had ik er nog niet zo over nagedacht.

Wakker maken met oud & nieuw
Voor mijn gevoel is het niet verstandig om dit te doen, hij heeft er helemaal niks aan. Misschien vindt hij het wel mooi, maar waarschijnlijk ook zo spannend dat hij daarna niet meer slaapt. Wel is de kans aanwezig dat hij, net als vorig jaar, zelf wakker wordt. De knallen zijn namelijk zo hard en lang, dat we daar rekening mee moeten houden. Wellicht dat we hem dan wel door het raam naar buiten laten kijken, daar ga ik het straks eens met papa over hebben. Ik heb zelf helemaal niks met vuurwerk. Ik vind het eigenlijk best wel eng. Het siervuurwerk is mooi, vanachter het raam. De knallen vind ik echt ongelooflijk stom en vervelend. Hopelijk slaapt hij er doorheen, dat is voor hem het fijnst!

Regelmaat
Mijn dochtertje (2 maanden) slaapt er hopelijk ook doorheen. Ik verwacht haast dat ze dat ook doet. What's on mama's mind broerzusliefde 2015Een baby’tje zou ik sowieso niet wakker maken, ze heeft heus geen zin in een feestje en ze zou er alleen maar onrustig van worden (al die flitsen en knallen). Ons dochtertje heeft op moment al een heel mooi dag- en nachtritme te pakken. Zo slaapt ze ‘s nachts flink wat uren achter elkaar. Dus of ik ons baby’tje wakker maak? “Nee, hoor, echt niet”.

Denk je dat je baby’tje wel wakker wordt van de knallen? Het is verstandig om de babyfoon sowieso dichtbij je te houden, want door al die herrie zul je hem of haar nauwelijks kunnen horen. Van vorig jaar herinner ik mij ook dat onze babyfoon bleef knipperen (die reageert namelijk ook met lichtjes op geluid). En als ze wakker worden dan moet er flink geknuffeld worden, want ze zullen het spannend vinden. Ik zou wel op de slaapkamer blijven en haar niet de flitsen laten zien, want daar wordt ze nog onrustiger van. Veel te spannend. Met een beetje mazzel valt ze om 0:30 uur weer in slaap (als de knallen wat minder hard worden).

Voorbereiden
Baby’s kun je niet voorbereiden op het vuurwerk. Peuters en kleuters wel. Tegen een peuter kun je vertellen dat er knallen zullen zijn en mooie kleuren in de lucht. Op ons kinderdagverblijf hebben ze deze week het vuurwerk geschilderd. Zo zijn ze er al mee bezig geweest. Peuters en kleuters kun je het vuurwerk ook laten tekenen of er boekjes over lezen. Dan is het niet helemaal onbekend, mochten ze toch wakker worden (gemaakt).

Bange ouders
Net als bij honden, moet je je kinderen niet laten zien dat je vuurwerk eng vindt, natuurlijk. Mocht je het eng vinden, net als ik. Bij mij ging het afgelopen week al mis. Er was zo’n enorme knal bij ons vlak voor het huis. Dat ik behoorlijk schrok. Mijn zoontje keek mij even ongerust aan, toen begon ik gauw te lachen en zei ik “Boem, die was mooi he?!”. Hij begon ook te lachen en riep daarna een paar keer “boem, boem”. Oké, hopelijk heb ik hem er niet bang voor gemaakt.

Kinderen en vuurwerk
Het liefst raken mijn kinderen nooit vuurwerk aan. Toch vond ik het zelf vroeger natuurlijk ook reuze leuk, dus kan ik het mij voorstellen dat ook zij het ooit interessant gaan vinden. We beginnen met sterretjes, over een aantal jaar, haha. Sterretjes zijn namelijk niet geschikt voor kinderen jonger dan vijf, verder zou ik er nog heeeeel lang mee wachten.

Wat gaan jullie doen met jullie kleintjes vannacht? Wakker maken of laten slapen? Vanaf welke leeftijd vind je dat je kleintje erbij mag zijn?

Hele fijne jaarwisseling allemaal en tot in 2016!

p.s. de foto linksbovenin is mijn “best nine”, deze 9 foto’s kreeg afgelopen jaar de meeste likes van jullie op mijn Instagramaccount. Mijn dikke buik was erg populair.

Please follow and like us:

Post Author: mamasmind

2 reacties op “Baby’s en vuurwerk

  Dagmar

  (31 december 2015 - 11:57)

  Ik ga Pleun niet wakker maken! Vorig jaar sliep ze tegen alle verwachtingen in ook door, dus hoop maar op het beste. Papa gaat om 19:00 wat vuurwerk voor haar afsteken in de tuin, hij is zelf nogal fan van alles wat knalt en flitst, dus ik gun m zn pleziertje;) fijne jaarwisseling vanavond!

   mamasmind

   (5 januari 2016 - 21:06)

   Klinkt goed. Ben benieuwd hoe het is gegaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *