Een aquarium met jonge kinderen

Een kind vraagt er regelmatig om; een huisdier. “Mama, mogen we een katje?”. “Pap! Ik wil een hamster”. Wij hebben een aantal jaar twee konijnen gehad, in de achtertuin. We waren al de derde eigenaar van de konijnen, maar toch hebben ze nog jaren bij ons gewoond en zijn ze behoorlijk oud geworden. Ze hadden een fijn plekje in onze tuin. Ze sliepen ’s nachts in het nachthok en overdag konden ze in de tuin rondhuppen. Het hok schoonmaken, dat kon ik zelf doen. Helpen met eten en drinken, daar hielpen de kinderen wel goed bij mee. En spelen en knuffelen deden ze ook. De taken die bij een huisdier komen kijken, zijn de grootste uitdaging met kinderen die een huisdier willen. Je kan als ouder, met kinderen vanaf een bepaalde leeftijd, goed afspraken maken. Daarnaast moet je ook goed nadenken of het past in jullie planning, een huisdier. Een hond heeft veel meer aandacht nodig dan een vis. Daarom is de vis ook een populair huisdier. Maar vergis je niet, ook een aquarium poetsen is werk. Hier willen ze wel weer een huisdier, maar of we daar in mee gaan en welk dier het wordt, daar zijn we nog niet uit.

Een vis als huisdier voor je kind

guppies vissenkom

Een vis als huisdier, dat klinkt eenvoudig. Een vis, waar kies je dan voor? Wij haalden een paar jaar geleden een aantal guppies in huis. Guppies zijn vrij klein en makkelijk te houden. Mijn kinderen zijn gek op snorkelen. Daar zien ze veel kleurrijke en mooie visjes. Dus vissen passen wel bij ze als huisdier.

Vroeger zag je nog wel vissen in een vissenkom, een ronde kom waarin de vissen continu rondjes zwemmen. Inmiddels weten we dat dit geen goede leefomgeving voor vissen is. Om slechts een paar dingen te noemen waarom een vissenkom niet geschikt is voor vissen, is dat vissen zich in de ronde vorm van de kom niet goed kunnen oriënteren, daarnaast is er een grotere schommeling van warmte en koude in dit vissenkom, dat is niet prettig voor de vis. Ook is er te weinig plek voor de waterplantjes en niet voldoende ruimte om te zwemmen

Een goede bak kopen voor je vissen, zoals een zeeaquarium is essentieel. Afhankelijk van de type vissen en het aantal vissen kijk je naar het formaat. Het is niet veel werk om je goed te laten adviseren door een dierenwinkel . Dierenwelzijn is natuurlijk het belangrijkst als je aan huisdieren begint, maar zelf vind ik het ook leuk als ik een mooi aquarium in huis heb staan in plaats van een lelijke bak met algen groei. Daarom zorg je goed voor het aquarium en de vissen en verdiep je je in wat je nodig hebt voor je vissen en hoe je ze onderhoud en de bak schoonhoud. Het is fijn als je kinderen op een leeftijd zijn dat ze zelf de vissenbak kunnen schoonmaken. Het voeren kunnen kinderen op jonge leeftijd al een goede rol in spelen. In het begin dan ben je er natuurlijk nog bij, maar als ze ouder worden kunnen ze de verantwoordelijkheid best krijgen over de vissen.

Vissen zijn daarna misschien geen aaibare huisdieren, maar het is heerlijk ontspannend om naar vissen in een mooi aquarium te kijken.

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *