Hoe maak je je kledingkast klaar voor de zomer?

Heb jij ook vaak het plan om voor jezelf te gaan shoppen? Een leuke nieuwe outfit voor de zomer of nieuwe schoenen en dat je dan toch weer thuiskomt na een middagje stad met tassen vol kleding voor je kinderen? Ik heb daar wel een handje van. Ik zie altijd maar mooie kinderoutfits, leuke shirtjes of jurkjes die dan ook nog eens niet zo duur lijken. Te leuk om te laten liggen. Voor je het weet ben ik weer thuis zonder een nieuwe spijkerbroek voor mezelf, waar ik toch echt voor kwam. Daarom vind ik online shoppen voor mezelf ook wel een uitkomst. Ik weet vaak bij bepaalde merken wel welke maat ik nodig heb, want terugsturen heb ik geen zin in. Ik heb dit jaar besloten mijn kledingkast eens helemaal leeg te halen en uit te zoeken wat ik nog wil bewaren en wat weg kan. Om vervolgens mijn kledingkast klaar te maken voor het nieuwe seizoen. Ik deel direct wat tips met je.

Hoe maak je je kledingkast klaar voor de zomer?

kledingkast
Kledingkast

Het lijkt heel erg vanzelfsprekend, maar het is wel een stap die je moet zetten. Met deze handvatten ga jij ook grondig te werk in jouw kledingkast en is jouw kledingkast straks klaar voor de zomer. Dan kan je meteen weer nieuwe outfits shoppen. Ik heb alweer mooie zomerjurken gespot bij LASCANA, maar ook nieuwe bikini’s kan ik wel gebruiken. Eerst mijn kast even opruimen, dan heb ik weer plek. Misschien kom ik zelfs nog wel jurkjes tegen die ik vergeten was, na een jaar niet dragen.

Stap 1: Ontruim je kledingkast(en) volledig

Niks is drastisch genoeg in deze situatie, je hele kledingkast moet leeg. Gooi alles de grond of op je bed, maar zorg dat je er nog voldoende plek naast hebt om te werken. Want, het is wel even hardwerken. Uiteraard werkt het het makkelijkst als je na elk seizoen je kledingkast doorspit, want dan heb je je al tijdig ontdaan van kleding die je niet meer past of draagt. Een lege kledingkast werkt het beste, als je toch nog kleding laat liggen moet je daar omheen werken, dat is niet fijn. Zorg daarom dat er geen plankje meer is waarop nog kleding ligt. Dan begin je met een schone lij. En wie weet lag er achteraan nog wel een superleuk vergeten rokje!

Stap 2: Ga sorteren en vouw meteen op

kleding opvouwen in je kast

Maak stapels van kleding. Een stapel kleding die weggaat, een stapel zomer en een stapel winter. Ben je een twijfelaar, dan kan je nog een tijdelijke twijfel stapel maken.

De stapel die weggaat; soms is het heel makkelijk: je past het niet meer of vindt het echt niet meer leuk, maar maak ook de beslissing als je een item een heel jaar niet hebt gedragen. Wil je het dan nog wel houden? Kleding weggooien is niet altijd meteen nodig, je kan het verkopen op Vinted, marktplaats, een tweedehandswinkel of in een kledingcontainer doen (er zijn diverse andere stichtingen die graag mooie kleding ontvangen). Als kleding kapot is moet je het natuurlijk gewoon weggooien in de prullenbak, daar heeft niemand nog wat aan. En wie wat verkoopt heeft ook weer nieuw budget voor een nieuwe outfit; ideaal.

De stapel winter; De winter stapel zijn natuurlijk vooral dikke truien, vesten en coltruitjes. Vergeet niet dat het ‘ s avonds nog weleens fris kan zijn in de zomer. Dus leg altijd een lekkere sweater vooraan in je kast dat je er bij kan. Zorg dat je kleding gewassen is voordat je het in de kast legt, vlekken kunnen enorm in kleding trekken als je ze lang niet wast. Vervolgens zorg je dat de stapels goed opvouwt en stop ze hoog of achter in je kast weg.

De stapel zomer. Heb je ook altijd zoveel verschillende kledingstukken voor de zomer? Rokjes, jurkjes, jurkjes met bandjes, jurkjes met lange mouwen, korte mouwen, lange jurken, korte jurken, shirtjes met volantjes en sliertjes of pofmouwen, vaak allemaal net wat anders waardoor een opgevouwen stapel bij mij nogal eens helemaal niet netjes wordt. Daarom zorg ik dat ik al mijn jurkjes ophang in de kast aan hangertjes. Dunne zomerjurkjes kunnen vaak wel een hangertje delen met elkaar, of ik hang er een spijkerjackje of vestje overheen. Zo heb ik niet voor elk item een nieuw hangertje nodig. De rokjes vouw ik op op een stapel rokjes (vaak twee stapels). Daarnaast vouw ik mijn spijkerbroeken en andere broeken ook op de hoeveelheid dat ik ze draag. Degene die ik het meest draag komen boven op.

De twijfel-stapel; een twijfelstapel is een stapel met kleding die je niet veel draagt, maar waarover je twijfelt of je het wel weg wilt doen. Het kan geen kwaad om deze stapel nog een tijdje achterin je kast te bewaren. Maar, dan weet je al dat je het volgend jaar weer eruit haalt, zonder dat je het gedragen hebt. Leg de twijfel stapel daarom niet te ver in je kast en kijk of je het nog draagt. Blijf je er omheen werken, dan moet je misschien toch tot de conclusie komen dat dit niet meer het kledingstuk voor jou is. Dat is niet erg, er is vast wel iemand voor te vinden op Vinted, Marktplaats of waar dan ook. Overigens zijn kledinguitruilavonden met vriendinnen ook erg leuk.

Stap 3: Houd je kast netjes

Het is niet altijd makkelijk, ’s morgens heb je haast en wil je snel wat uit de kast trekken en ‘ s avonds heb je niet altijd zin om je kast netjes op te ruimen. Als je er eenmaal ritme in houdt om alles altijd netjes terug te leggen, dan houd je je kast mooi overzichtelijk. Zorg dat de kledingstukken die je veel draagt vooraan of bovenop liggen, zodat je niet steeds een stapel moet omtrekken om bij je favoriete spijkerbroek te komen.

Heb jij nog tips voor het opruimen van jouw kledingkast?

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *