Kinderboekenweek 2019; gratis kinderboekenweekgeschenk

2 t/m 13 oktober is het Kinderboekenweek 2019. Dit jaar staan voertuigen centraal in het thema Reis mee! Het kinderboekenweekgeschenk is Haaientanden.

Kinderboekenweek 2019

Het thema van de Kinderboekenweek 2019 is Reis mee! Je kunt in de boekwinkel en bibliotheek verschillende speciale uitgaven krijgen waarin voertuigen centraal staan.

Kinderboekenweekgeschenk 2019

Een kinderboekengeschenk krijg je cadeau tijdens de Kinderboekenweek. Dit jaar is het kinderboekengeschenk Haaientanden van Anna Woltz. Je krijgt het geschenk van 2 t/m 13 oktober 2019 cadeau van je boekverkoper bij besteding van € 10,- aan Nederlandstalige kinderboeken.

Haaien tanden kinderboekenweek 2019

Haaientanden

Atlanta van elf heeft een waanzinnig plan: ze wil in 24 uur rond het IJsselmeer fietsen. Voor de belangrijkste tocht van haar leven heeft ze twaalf boterhammen nodig, vier bananen, een nachtbeugel en kerstverlichting. Opgeven kan niet, dan gaat alles mis. Ze is pas net begonnen als ze keihard tegen de fiets van Finley knalt. Finley is even oud als Atlanta, Hij is vrolijk, grappig én mysterieus: hij is weggelopen van huis, maar heeft niks meegenomen. In zijn zak zitten alleen twee haaientanden … Heeft Atlanta pech dat ze hem ontmoet, of juist geluk?

Ik vind het een ontzettend leuk boek om uit voor te lezen. Ik lees elke dag een hoofdstuk voor aan mijn zoontje van vijf jaar. Hij vindt het fantastisch. Het boek is leuk en spannend.

Schrijver: Anna Woltz

Anna Woltz begon haar schrijverscarrière op vijftienjarige leeftijd toen ze een jaar lang columns schreef voor de Volkskrant over haar leven op school. In 2002 kwam haar eerste kinderboek uit: Alles kookt over (Leopold). Na haar studie Geschiedenis in Leiden werd Anna fulltime schrijfster en heeft sindsdien meer dan 22 boeken op haar naam staan. Mijn bijzonder rare week met Tess (Querido, 2013) werd bekroond met Vlag en Wimpel door de Griffeljury. Het boek wordt ook verfilmd en verschijnt in 2019 in de bioscoop. Honderd uur nacht (Querido, 2014) is bekroond met de Nienke van Hichtum-prijs. Gips (Querido, 2015) werd bekroond met De Gouden Griffel 2016, in december verschijnt de gelijknamige jeugdserie op televisie. Alaska (Querido, 2016) kreeg een Zilveren Griffel. Boeken van Anna Woltz zijn vertaald in het Chinees , Deens, Duits, Engels, Ests, Frans, Hongaars, Japans, Lets, Noors, Russisch, Sloveens, Servisch, Pools, Taiwanees en Tsjechisch.

Prentenboek van de Kinderboekenweek

Laika andre het astronautje prentenboek 2019

Ook is er elk jaar een Prentenboek van de Kinderboekenweek. Dit prentenboek is in 2019 is André het Astronautje. Opzoek naar Laika van André Kuipers met illustraties van Natascha Stenvert. Het is vanaf de eerste dag van de Kinderboekenweek® in oktober 2019 te verkrijgen in de boekhandel voor € 7,25.

André het astronautje op zoek naar Laika

Help! Laika is er met een raket vandoor! Vinden André het astronautje en Valentina hun liefste hond ooit terug in dat grote heelal? Hoe komen ze daar eigenlijk zonder raket? Samen met Astromuis bedenkt het duo een slim plan waarvan niet alleen Laika heel blij zal worden…

Wat een leuk en grappig boek. Het boek gaat over een hondje dat in de racket stapt en de ruimte in vliegt, wanneer er een racket gebouwd moet worden door de kinderen de muis om het hondje terug te halen. Leuk boek waarbij je in kunt haken op techniek en voertuigen. Wij vinden het zelf altijd leuk om met onze drie- en vijfjarige te knutselen thuis. De vijfjarige bouwt zelf ook al eigen uitvindingen, zoals onlangs een muggenval van hout, spijkers en een mandje.

Leuk boek met passende tekeningen. Hoe tof is het om te kunnen vertellen dat dit boek in de ruimte is geschreven. Geen kleuter die dat een onbelangrijk detail vindt. Onze kleine ruimtevaarder vindt het in elk geval heel bijzonder.

André Kuipers

Toen André Kuipers twaalf jaar was en sciencefictionboekjes van zijn oma kreeg wist hij het zeker: ooit zou hij zelf de aarde vanuit de ruimte bekijken. Na een studie geneeskunde werd hij in 1998 door ESA geselecteerd als astronaut en opgenomen in het Europese astronautencorps. Na jaren van training vloog hij in 2004 zijn eerste missie naar het internationale ruimtestation ISS. Kuipers was de tweede Nederlandse astronaut die de ruimte inging. Missie DELTA duurde elf dagen. Op 21 december 2011 verliet hij de aarde opnieuw voor een verblijf van 193 dagen. Tijdens de langste Europese ruimtevlucht ooit, schreef Kuipers het prentenboek, André het astronautje (Moon, 2012), voor zijn kinderen. Hierna volgde nog drie prentenboeken van André het astronautje, die hij samen met illustrator Natascha Stenvert maakte. Afgelopen september kwam André het astronautje; hoe word je astronaut? uit (Fontaine, 2018).

Natascha Stenvert

Natascha Stenvert wist al op jonge leeftijd dat ze naar de kunstacademie wilde, in Groningen behaalde ze dan ook haar diploma. Nadat in 1998 haar werk tentoongesteld werd op de Kinderboekenbeurs in Bologna (Italië), ging haar werk de hele wereld over. In 2005 verscheen het eerste Kolletje-boek (Moon) en ook de Kolletje en Dirk-serie (Luitingh Sijthoff) maakte zij samen met schrijver Pieter Feller. De verhaaltjes met kleurrijke illustraties van Kolletje werden bekroond met de Pluim van de Maand (2005). Bramenjam (Moon, 2010) is het eerste prentenboek dat Stenvert helemaal alleen maakte. Dit boek stond in de Prentenboeken TopTien van De Nationale Voorleesdagen 2012. Sinds 2012 maakt zij samen met astronaut André Kuipers de André het astronautje-prentenboeken. Op dit moment werkt zij aan een nieuwe serie Vinnie en Flos samen met auteur Marte Jongbloed. Natascha Stenverts werk is internationaal uitgegeven en werd op wereldwijde exposities getoond, onder andere in België, China, Denemarken, Frankrijk, Italië, Korea en Singapore.

Kinderboekenkrant en Voorleesgids

Haaien tanden kinderboekenweek 2019

De Kinderboekenkrant

De Kinderboekenkrant biedt voor 6 tot 12-jarigen een helder overzicht van de leukste boeken die er voor hen te vinden zijn.

De Kinderboekenweek bestaat 65 jaar! Daarom is de Kinderboekenweek Krant dit jaar extra dik.

De krant staat boordevol interviews en artikelen over boeken en schrijvers.
In het hart van de krant zit een handig overzicht met de nieuwste boeken.
Het verjaardagsfeest van de Kinderboekenweek wordt gevierd in de acht extra pagina’s vol met leuke opdrachten, spelletjes en knutsels.
De krant lezen is nog nooit zo leuk geweest!

Vraag vanaf 2 oktober 2019 naar de Kinderboekenkrant bij de boekwinkel of bibliotheek.

De Voorleesgids

De Voorleesgids bevat meer dan 200 boeken voor kinderen van nul tot zes jaar. Een ideale wegwijzer voor ouders en grootouders.

Voor de jongste kinderen worden geweldige boeken gemaakt om voor te lezen.

In de Voorleesgids vind je een grote selectie van de mooiste kinderboeken voor kinderen van 0-6 jaar oud. Een echte bewaargids!

Beide gidsen zijn verkrijgbaar in deelnemende bibliotheken en boekwinkels.

Kerntitels en thematitels 2019

De 20 kerntitels waarin het draait om voertuigen staan centraal in het lesmateriaal. Dit jaar zijn er ook thematitels geselecteerd. Dat betekent extra veel boeken over voertuigen! Ik licht hieronder de kerntitels van groep 1 tot en met 4 uit.

Hieronder de kerntitels voor groep 1 en 2.

Willewete – De fiets

Lucas Arnoldussen (illustraties: Mark Janssen) | Clavis
Hoe zag de eerste fiets eruit? Hoeveel soorten fietsen bestaan er?
Welke sporten kan je allemaal doen op de fiets? Deze en vele andere vragen worden in dit boek beantwoord.
Je vindt er ook leuke versjes, een grote uitklappagina, een miniquiz én je leert hoe je een band moet plakken.
Straks ben jij een echte fiets expert!

Alle dieren drijven

Gideon Samson (illustraties: Annemarie van Haeringen) | Leopold
Op een dag had hij er genoeg van. De mensen bleven maar rommel maken en ruzie zoeken. Hij begon te roepen, maar niemand wilde naar hem luisteren.
Op één man na. Een man die kon bouwen…
Over de kracht van vertrouwen en vriendschap.

Welkom thuis, Bever!

Magnus Weightman (illustraties: Magnus Weightman) | Clavis
Bever gaat op avontuur, maar hij verdwaalt.
Akita de Hond, die in zijn luchtballon de wereld rondreist, helpt hem om weer thuis te komen.
Maar hoe ziet het huis van Bever er eigenlijk uit?
Ga mee op een ontdekkingsreis langs wonderlijke woningen van dieren.

Varen! Een zoek- en ontdekboek

Doro Göbel (illustraties: Peter Knorr) | Ploegsma

Schip ahoi!
Ga mee aan boord en bekijk de leukste avonturen van kapitein Kate, de bemanning en alle passagiers.
Ontdek allerlei soorten vaartuigen: van roeiboot tot vrachtschip, van politieboot tot pont, en nog veel meer!
Allemaal verzamelen, we varen uit!

De droomreis van neef Karel

Rick de Haas, Nicolle van den Hurk, Els Vermeltfoort (illustraties: Els Vermeltfoort) | Zwijsen
Neef Karel kon vreselijk fantaseren.
Hij vertelde fantastische verhalen over de wereldreis die hij ooit eens zou maken.
De andere muizen geloofden hem niet meer. Maar op een dag vertrok Karel echt.
Hij nam afscheid, en Theo, Daatje en Stien zwaaiden hem uit. Hoe zou de reis van neef Karel verlopen?

Kerntitels groep 3 en 4

Het stuur van tuur

Riet Wille (illustraties: Frank Daenen) | De Eenhoorn
Vik gaat naar school. Op dag 1 gaat hij te voet.
Op dag 2 neemt hij de fiets.
Hij gaat ook met een kar, met de bus, met een koets en zelfs met een slee. En elke keer beleeft hij een nieuw avontuur.

Ga je met hem mee op pad? Een vrolijk AVI-boek boordevol rijmen, zoek- en taalspelletjes.

Alle hens aan dek

Alle hens aan dek, kinderboekenweek

Bette Westera (Illustraties: Joanne Lew-Vriethoff) | Gottmer
Peter-Paul weet al wat hij later worden wil: piraat.
Door een wonderlijke speling van het lot komt hij terecht op piratenschip Draculus Drie.
De bemanning, bestaande uit Hens 1, Hens 2 en Hens 4, leert hem alles over het leven aan boord: enteren, zeilen strijken en hozen.
Maar waar is Hens 3 eigenlijk gebleven?

Ik reis de wereld rond

Henrietta Drane / DK (illustraties: Katy Halford) | Kluitman (verschijnt 1 juli 2019)
Vliegtuigen, treinen, auto’s, die kent iedereen wel.
Maar er zijn nog zo veel meer manieren om te reizen.
Hoe bereik je bijvoorbeeld het topje van een hoge berg? En ­wat heb je nodig voor een reis naar de maan?
Kies je voertuig en ga op ­avontuur!

De liedjesatlas

Koos Meinderts (illustraties: Annette Fienieg) | Rubinstein
De liedjesatlas is een verrassende bundel met populaire kinderliedjes uit de hele wereld.
Koos Meinderts bewerkte hiervoor liedjes uit o.a. Rusland (‘De blauwe trein’), Canada (‘Er was er eens een vissersbootje’),
Nieuw-Caledonië (‘Ik moet gaan’), Australië (‘Wie gaat mee uit varen?’).
Schitterend geïllustreerd door Annette Fienieg. En met cd!

De veerman

Paula Gerritsen (illustraties: Paula Gerritsen) | Hoogland & Van Klaveren
Een oude veerman heeft zijn hele leven tussen twee oevers heen en weer gevaren.Op een mooie dag besluit hij de touwen van zijn pontje los te snijden en zich met de stroom mee de rivier af te laten zakken om te zien wat de wereld nog meer in petto heeft. Uiteindelijk belandt de veerman op een plek waar hij wil wonen en van een weids uitzicht kan genieten!

Wat is de Kinderboekenweek?

Wat is eigenlijk de Kinderboekenweek? Al jaren (sinds 1955) wordt het 10-daagse leesevent georganiseerd in oktober. Gedurende deze dagen draait het om kinderboeken, maar worden er ook in het hele land allerlei activiteiten rond het kinderboek georganiseerd. Op grote schaal haken bibliotheken, het onderwijs, boekhandels en culturele centra hierop in. Het jaarlijks wisselende thema van de Kinderboekenweek dient als leidraad bij de organisatie van de vele activiteiten.

In 1955 organiseerde de CPNB de eerste Kinderboekenweek.

Lespakket voor de basisschool

Voor het basisonderwijs stelt de Stichting CPNB een lespakket samen dat scholen in het voorjaar bij de boekhandel kunnen bestellen. Dit pakket bevat o.a. het Kinderboekenweekgeschenk, het Prentenboek, affiches, de Kinderboekenkrant, De Voorleesgids en een lesbrief die allerlei suggesties geeft voor lessen rond boeken en lessen over het thema van de Kinderboekenweek.

Kinderboekenbal

De Kinderboekenweek wordt op de dinsdagavond voor de ‘week’ feestelijk geopend met een Kinderboekenbal. Het feest is uitsluitend op uitnodiging toegankelijk. Op het bal worden jaarlijks de Gouden Griffel en de Gouden Penseel uitgereikt.

Samenvatting
Review datum
Reviewed item
Kinderboekenweek 2019
Beoordeling
51star1star1star1star1star

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *