Nooit meer luiers kopen!

Geen luiers meer. Niet omdat je uit de luiers bent, zoals wij, maar uit de wegwerpluiers zoals een groot aantal moeders die overgestapt zijn op wasbare luiers!

Wasbare luiers klinkt heel ouderwets, je denkt misschien zelfs aan lappen die met grote veiligheidsspelden werden vastgezet. Maar eigenlijk is het juist weer heel hip, een groot aantal moeder kiest voor katoenen luiers. Ecokatoen of bamboe. Want, het kan schelen in de portemonnee (de aanschaf van wegwerpluiers is duur) en het is beter voor het milieu.

Luiertas Kidzroom

Is het goedkoper een wasbare luier t.o.v. een wegwerpluier?

Tsja, exact narekenen heb ik niet gedaan.Maar we kunnen wel een sommetje maken op basis van de luiers. Maar er is meer om rekening mee te houden.

Uiteraard heb je nog altijd kosten als je overstapt op een wasbare luier. De luiers zelf is duurder dan een pamper en je moet natuurlijk meer wasjes draaien, je wasmachine kost geld, je wasdroger, als je ze ook droogt (nog beter om ze op het wasrek te laten drogen, dus).

En wasmiddel kost geld. Wel wordt gezegd dat kinderen met een wasbare luier sneller zindelijk zijn dan kinderen met pampers. Dus, dan ben je minder lang geld aan het uitgeven aan luiers.

Hoeveel luiers worden er in Nederland per jaar gebruikt?

Een kind gebruikt in het begin mega veel luiertjes (ik denk zo’n 7 op een dag) en later gaat dat naar zo’n 4 luiers per dag (inclusief nacht) toe, denk ik.

Laten we een getal pakken: 4 vier luiers per dag (dat is vrij weinig, want het eerste jaar gebruik je er zeker meer op een dag). Vier luiers per dag over 2,5 jaar zijn dat 3650 luiers. Je kunt er op rekenen dat het er meer zijn geweest. Dat gaat allemaal bij het afval. En moet je eens nagaan hoeveel baby’s en peuters er momenteel in Nederland alleen al in de luiers zitten.

Een heleboel vragen over wasbare luiers

Er worden gemiddeld zo’n 465 kinderen per dag geboren. 465 kinderen, die 365 dagen per jaar zo’n 2,5 jaar lang 4 luiers dragen. Dat zijn 678.900 per jaar, maar dan waren er al zeker 1,5 jaar andere peuters en baby’s die luiers droegen. Dus we gaan al over de miljoen luiers heen, met deze rekensom.

Wat nou als je die vuilnisbult kleiner kan krijgen? Eenvoudig weg door wasbare luiers te gaan gebruiken? Beter voor het milieu? Hoe werken wasbare luiers?

Ik las meer informatie op billenboetiek.nl. Zij vertellen heel kort en simpel hoe het werkt.

In de luier doe je een inleg vel, dit laat wel vocht door, maar niet de ontlasting. Dus als je kindje heeft gepoept gooi je het inlegvel in het toilet en spoel je door.

De luier zelf was je, die kan in het wasnet in de luieremmer. Dat wasnet kan met luiers en al in de wasmachine.

Ik ben heel benieuwd in hoeverre wasbare luiers in de toekomst vaker gebruikt gaan worden, of komt er juist een meer biologische meer milieu bewust oplossing voor de huidige luiers en pampers? En is wassen met de wasmachine goedkoper en beter voor het milieu, dan een luier ontwikkelen die beter afbreekbaar is..

Please follow and like us:

Post Author: mamasmind

1 reactie op “Nooit meer luiers kopen!

    Luieracties.nl

    (29 juli 2019 - 21:26)

    Volgens ons onderzoek gebruik een baby tot wel 2500 luiers per jaar! Gemiddeld is 4 luiers per dag net iets te weinig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *