Oplevering nieuw huis en klussen

De dag van de sleuteloverdracht is er een waar je waarschijnlijk al weken naar uit kijkt. Soms heb je een huis al maanden eerder gekocht en ben je inmiddels weken aan het aftellen. Er komt een hoop kijken bij het aankopen van een nieuw huis. Van het uitbrengen tot het bod tot het uitzoeken van behang voor de kinderslaapkamers. Zelfs over het klussen moet je nadenken. Je hebt nog best wat nodig en dat kan ook duurzaam, zoals een mooie led bouwlamp voor tijdens het schilderen. En in een klushuis is een led bouwlamp op statief helemaal handig, dan heb je goed zicht op de muren.

Je hebt een hoop spullen nodig, van ondervloer tot en met verfrollers en kwasten, de bouwmarkt ken je straks van binnen en buiten. Wat doe je met de oplevering nieuw huis, wat is inspectie en sleuteloverdracht en wat ga je doen bij de notaris?

sleuteloverdracht

Wat doe je met oplevering nieuw huis?

De oplevering van een huis is de laatste stap in het koopproces van een huis. Het is een formaliteit, maar die wel serieus genomen moet worden. Want je wilt niet achteraf allerlei problemen ontdekken of nog met allerlei rotzooi zitten dat ze niet hebben opgeruimd. Wat gebeurt er tijdens een oplevering en waar let je op en wat ga je doen?

Inspectie voor dat je de sleuteloverdracht hebt

Vooraf aan de oplevering van een huis doe je een eindinspectie. Je gaat met de huidige bewoners (de verkoper) het huis rond om te kijken of alles netjes opgeleverd wordt. Hebben ze het netjes voor je achter gelaten en zijn alle spullen die je niet wilde overnemen eruit? Let bijvoorbeeld op vochtplekken, test alle kranen of ze werken (met name warmwater), zet de thermostaat aan en stook de ruimte even hoog, werkt het goed?

Bekijk het huis ook goed na op beschadigingen, is er opvallende schade die er eerder niet was? Controleer de muren op grote gaten. Is er met het verhuizen voorzichtig gewerkt?

Soms heb je afgesproken om bepaalde meubels over te nemen, bekijk of ze het werkelijk hebben achter gelaten. Een tip die ik nog kreeg, kijk of alle lichtknoppen aanwezig zijn en of bepaalde dingen zoals thermostaat of ventilatiesysteem niet is vervangen door een ander (mogelijk goedkoper) exemplaar. Als alles oké is, dan kun je naar de notaris voor de sleuteloverdracht.

De sleuteloverdracht

De sleuteloverdracht is het moment dat je als koper samen met de verkoper bij de notaris bent om het huis officieel over te dragen. Je ontvangt bij de sleuteloverdracht alle sleutels van het huis.

Bij de notaris ontvang je de transportakte, zo wordt het huis jouw eigendom. Verkoper, koper en notaris tekenen de transportakte. Ook teken je bij de notaris de hypotheekakte, daarmee garandeer je dankzij de hypotheekverstrekker dat je het huis kunt betalen. Deze akte wordt getekend door jou, de hypotheekverstrekker en de notaris.

Klussen in huis waar begin je?

En dan heb je je nieuwe huis… Waar ga je beginnen? Waarschijnlijk heb je daar al goed over nagedacht. Toch is het van belang dat je alles goed nameet, de plattegronden kloppen toch vaak niet precies, maar dienen meestal als indicatie. Het is vervelend als je net niet uitkomt met je inbouwkast.

Ben je van plan veel te gaan klussen, heb je een aannemer in de arm genomen of ga je alleen de wanden sauzen?

Ga je zelf klussen, dan is het goed om een schema te maken wanneer je wat wilt doen. Probeer kamer voor kamer af te ronden. Mini projectjes maken het klussen overzichtelijk en geven een voldaan gevoel, omdat je echt dingen kunt afronden. Natuurlijk is het verstandig dat als je gaat verven, je eerst alle muren verft en daarna pas met het leggen van een nieuwe vloer begint.

Ik noemde het bovenaan al, een bouwlamp gebruiken komt zeer van pas als je gaat schilderen. Het is soms lastig te zien wat je al hebt gedaan en wat je nog moet doen, wanneer je witte muren een nieuwe witte laag geeft. Tegenwoordig heb je bouwlampen met ledverlichting. Deze variant verbruikt minder energie, maar geeft perfect ligt voor het sauzen van je muren. Mijn ervaring is dat je ‘s avonds nog wel wat uurtjes door moet vaak, waardoor het soms al donker is terwijl je nog aan het verven bent. Dan is het van belang dat je goed licht hebt en met lampen die minder energie verbruiken ben je meteen duurzaam bezig.

De komende weken lees je ook over ons klusproject, vanaf dit weekend gaan we daarmee aan de slag.

Lees ook:

Wat zet je op een verhuiskaart?
Je huis duurzaam maken

Bericht auteur: mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *