Je huis duurzaam maken

Je huis duurzaam maken is een mooi streven, voor sommigen klinkt het als veel werk, een flinke investering en het is soms moeilijk te zien wat het effect of resultaat is. Zelf heb ik altijd het idee dat je zelfs met kleine stapjes en je eigen veranderingen al een grote stappen zet. Je kunt denken: “wat heeft het nou voor een effect als ik geen rietjes meer gebruik”, maar als er meer mensen net als jij geen plastic rietjes meer gaan gebruiken, dan heb je uiteindelijk een groot effect. Gebruik tuinlampen solar in de tuin, die opladen dankzij zonne-energie. Of maak gebruik van ledstrips.

tuinmeubels en trampoline

Huis duurzaam maken met duurzame badkamer

Zelf heb ik op de blog al wel een en ander geschreven over een duurzame badkamer. Je producten in de badkamer vervangen voor een duurzame variant is best wel eenvoudig en een eerste stap in je huis duurzaam maken. Traditionele wattenstaafjes en wattenschijfjes kun je de deur wijzen. Dankzij wasbare wattenschijfjes hoef je geen zakken met wegwerp wattenschijfjes meer te kopen. Je koopt een zakje met 16 wasbare schijfjes, deze kun je na gebruik verzamelen in een waszakje en vervolgens uitwassen in de wasmachine. Ze kunnen gewoon mee bij de handdoeken of je beddengoed en zelfs mascara krijg je er makkelijk van af.

Een andere manier is om je shampoo flessen te vervangen door Shampoo bars. Je hebt hierbij een stuk zeep, die verpakt is in papier wanneer je het aanschaft. Geen lege plastic flessen, maar een blok zeep. Een stuk beter voor het milieu, minder verbruik van plastic.

Paper & Boo wasbare wattenschijfjes

Het zijn kleine dingen die een groot verschil maken. Heb je nog geen led verlichting in de badkamer? Als je spotjes hebt, kun je deze eenvoudig laten omzetten voor ledspotjes.

Ledverlichting

In ons nieuwe huis zitten heel veel spotjes in het plafond. In de hal, in de woonkamer en in de keuken. Aangezien wij best wel een behoorlijke verbouwing aan het huis gaan doen, laten we deze lampen ook meteen vervangen door ledverlichting. Led verlichting is een andere techniek dan gloeilampen of halogeenlampen. Een ledlamp gaat veel langer mee. Daarnaast zorgt LED technologie ervoor dat ledlampen energiezuiniger zijn. Wat behalve goed voor het milieu, ook scheelt in de kosten. Ook kun je bij LED lampen vaak uit veel verschillende kleuren kiezen.

Zonnepanelen

Het kopen van zonnepanelen is een investering, die wel een aantal jaar duurt voor je het terugverdiend. Buiten de kosten die je uiteindelijk bespaart is het ook erg goed voor het milieu om zelf je energie op te wekken. Bij ons in de wijk zijn de afgelopen jaren heel veel zonnepanelen op huizen geplaatst. Zelf hebben we ze ook, zowel in het oude als het nieuwe huis. Het is heel tof om je elektriciteitsrekening zo laag te zien.

Bericht auteur: mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *